Onsdag 25. september 2019
NEDERLAG: Boris Johnson gikk på et knusende nederlag i britisk høyesterett i går. Statsministerens suspensjon av parlamentet var ulovlig og et brudd på grunnleggende prinsipper i det britiske demokratiet, sa dommerne. Her er en aktivist kledd ut som en karikatur av statsministeren, utenfor høyesterett i går. FOTO: MATT DUNHAM, AP/NTB SCANPIX
• Boris Johnson tapte så det sang i Høyesterett • Parlamentet er ikke suspendert likevel
Boris brøt grunnloven
SMELL: Ulovlig, ekstrem og et brudd med den britiske grunnloven. Boris Johnsons suspensjon av parlamentet ble blankt avvist av høyesterett i går.

Brexit

Statsminister Boris Johnson har gått på et sviende nederlag i britisk høyesterett. I går kom dommen over Johnsons suspensjon av parlamentet. Der avsa en enstemmig rett en hard dom over statsministeren.

Saken består i korte trekk av at Boris Johnson stengte ned parlamentet den andre uka i september. Statsministeren ville tvinge fram en pause i all parlamentarisk virksomhet fram til 14. oktober, tett opp til brexit-fristen den 31. oktober.

Suspensjonen ble begrunnet med at regjeringen på denne måten fikk ro til å forberede dronningens trontale, en forklaring som få trodde noe særlig på.

I Storbritannia er det ikke uvanlig at regjeringen stenger ned parlamentet noen dager før det åpner på nytt, men Boris Johnson ville sette nasjonalforsamlingen ut av spill i hele fem uker. Det har aldri skjedd før i britisk moderne historie.

Høyesterett skrev i gårsdagens dom at regjeringen ikke har rett til å hindre parlamentet i å lage lover eller i å holde myndighetene ansvarlig. Begge disse prinsippene ble brutt da Boris Johnson stengte nasjonalforsamlingen, skriver dommerne.

«Denne domstolen er derfor tvunget til å konkludere med at avgjørelsen om å gi dronningen råd om å suspendere parlamentet var ulovlig, fordi det hindret parlamentet i å utføre sine konstitusjonelle funksjoner, uten rimelig begrunnelse», heter det i dommen.

Fakta

De neste viktige brexit-datoene:

• 18. og 19. oktober: EU-toppmøte i Brussel. Denne uka er siste sjanse for Storbritannia til å få på plass en ny utmeldingsavtale.

• 19. oktober: Dersom regjeringen ikke har fått flertall i Parlamentet for en utmeldingsavtale, eller – mot all formodning – en hard brexit, må statsministeren be EU om tre måneders utsettelse.

• 31. oktober: Brexit-datoen som ble vedtatt etter utsettelsene sist vår.

• 31. januar 2020: Brexit-datoen som er fastsatt i det nyeste utsettelsesvedtaket fra det britiske underhuset.

Kilde: NTB

Viser til dom fra 1611

I dommen viser høyesterett viser tilbake til en avgjørelse i 1611, der det ble slått fast at den britiske monarken, i dag forstått som regjeringen, ikke har rett til å foreta handlinger som bryter med lover eller prinsipper som parlamentet har vedtatt. Suspensjonen brøt også med den britiske «Bill of Rights», heter det i dommen. Denne loven fra 1688 er det nærmeste britene kommer en skrevet grunnlov. Vedtaket om å suspendere parlamentet er derfor å regne «som et stykke blankt papir», skriver dommerne, det er «ugyldig og uten effekt».

Konklusjonen er at parlamentet ikke er suspendert, og at vedtaket er annullert.

Corbyn vil ha mistillit

Dommen førte i går til hektisk aktivitet i de britiske partiene. Lederen for det britiske parlamentet John Bercrow erklærte i går formiddag at parlamentet skal åpne i dag klokka halv tolv, britisk tid.

Da vil trolig spørsmålet om Boris Johnsons framtid som statsminister stå høyt på agendaen. En rekke opposisjonspolitikere har varslet mistillitsforslag mot Johnson, blant dem Labour-leder Jeremy Corbyn.

Da Klassekampen gikk i trykken var det ikke klart om et mistillitsforslag mot Johnson har flertall eller ikke.

Corbyn skulle etter planen tale for Labours landsmøte i dag, men talen ble framskyndet til i går ettermiddag, slik at partilederen kunne møte i det nyåpnede parlamentet.

– Brexit blir vanskeligere

Statsministeren sa selv i et intervju med Sky News i går ettermiddag at han er uenig i høyesterettsdommen, og at det nå blir vanskeligere å få til en ny brexitavtale. Han sa også han respekterer avgjørelsen.

Johnson var i går i New York for å delta i FNs generalforsamling, men tv-kanalen ITV meldte i går at statsministeren vil reise hjem til London for å være på plass når parlamentet åpner i dag.

Der møter han et parlament hvor stadig flere av representantene nå tar til orde for å stanse brexit fullstendig. Johnson vil likevel presse på for å få britene ut av EU den 31. oktober i år, sa han.

– Det er ingen tvil om at det er mange mennesker som ønsker å forhindre brexit. Det er mange folk som bare vil hindre oss fra å gå ut av EU. Og vi har et parlament som ikke kan suspenderes, og som ikke vil ha et nyvalg. Jeg tror det er på tide vi gjør noe med dette, sa han.

Johnson har også møtt sterk kritikk internt i sitt eget parti. Den tidligere statsministeren John Major sa til The Telegraph at han håpet at ingen statsminister vil gjenta det Boris Johnson forsøkte å gjøre, da han satte parlamentet til side.

magnusl@klassekampen.no

Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Fredag 11. oktober 2019
FLYKTER: Tobarnsmora Haifa Mohamed (34) er på flukt fra bombene. Hun er livredd for ungene sine, men sverger på at Tyrkia ikke skal ta fra henne hjem­landet.
Torsdag 10. oktober 2019
I GANG: I går varslet Tyrkia at invasjonen av Nord-Syria er iverksatt. Kurderne ba sivile komme til grensa for å forsvare området. – Norge må bruke maksimalt press mot Tyrkia, sier SVs Audun Lysbakken.
Onsdag 9. oktober 2019
ANSPENT: Donald Trump får motstand fra Pentagon etter å ha gitt grønt lys for en tyrkisk offensiv mot kurderne. – Vi forbereder oss på krig. Folk her frykter for sine liv, sier talsperson for kurderstyrker i Syria.
Tirsdag 8. oktober 2019
FRITT FRAM: Tyrkia får fritt leide av USA til å invadere Nord-Syria. – Vi sviktes igjen, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene.
Mandag 7. oktober 2019
NOK: I går demonstrerte irakere for sjette dagen på rad. De krever slutt på den sekteriske maktfordelingen som fulgte den amerikanske invasjonen i 2003, sier irakisk forsker.
Lørdag 5. oktober 2019
VALG: Avtalen om valg i Øst-Ukraina kan gi god tur til Paris i oktober.
Fredag 4. oktober 2019
GAMBLER: Kan Boris Johnson klare det umulige – å få ja til en brexitplan fra både EU og det britiske parlamentet? Flere mener det ikke er det han prøver på.
Torsdag 3. oktober 2019
PLAN: Boris Johnsons har lagt fram et forslag til brexit-plan. Hoved­problemet ligger i Nord-Irland, der Johnson nå aksepterer en åpen grense til EU. Alternativet er «no deal», sier han.