Søndag 22. september 2019
Nye demonstrasjoner mot Egypts president
Hundrevis av mennesker deltok i demonstrasjoner mot president Abdel-Fattah al-Sisi i Suez lørdag kveld. Sikkerhetsstyrker brukte tåregass, sier demonstranter.
Publisert: 22 September 03:55
Hundrevis av mennesker deltok i demonstrasjoner mot president Abdel-Fattah al-Sisi i Suez lørdag kveld. Sikkerhetsstyrker brukte tåregass, sier demonstranter.
Flere hundre egyptere demonstrerte i havnebyen Suez lørdag kveld der de ba om at president Abdel-Fattah al-Sisi går av.
Det er andre kveld på rad i Egypt med demonstrasjoner mot den sittende presidenten.
Demonstrantene i Suez ble møtt med sikkerhetsstyrker som barrikaderte gater og satte inn pansrede kjøretøy. Ifølge nyhetsbyrået AFP oppsto det sammenstøt mellom demonstrantene og sikkerhetsstyrkene.
– Det var omtrent 200 mennesker til stede. Sikkerhetsstyrkene avfyrte tåregass og gummikuler, og folk ble skadd, sier en mann som deltok.
Også flere andre som AFP har snakket med sier det ble brukt tåregass og gummikuler.
En sikkerhetskilde sier til AFP at det var titalls demonstranter i gatene, men kunne ikke gi ytterligere informasjon om myndighetenes respons.

Mange pågrepetMinst 74 personer ble fengslet etter demonstrasjonene i Kairo fredag kveld. Det har AFP fått opplyst av en sikkerhetskilde. Det var også demonstrasjoner i flere andre byer.
Også i Kairo ble det brukt tåregass mot demonstrantene.
Menneskerettighetsorganisasjonen Human Right Watch ber internasjonale ledere og FN ta opp arrestasjonene med Sisi når han skal delta under FNs hovedforsamling neste uke. De advarer mot å bruke makt mot fredelige demonstranter.
Regjeringens organ som akkrediterer utenlandske journalister, ba i en uttalelse sent lørdag internasjonale journalister om at deres rapportering av hendelser i landet «ikke bør overdrives», uten å eksplisitt nevne demonstrasjonene.

Kom i stand på nettDemonstrasjonene fredag kom i stand etter oppfordringer fra aktivister i sosiale medier, blant dem bygningsarbeideren og skuespilleren Mohamed Ali.
45-åringen, som selv har jobbet for det egyptiske forsvaret og som nå lever i eksil i Spania, har de siste ukene lagt ut flere videoer der han anklager Sisi og det egyptiske forsvaret for omfattende korrupsjon.
Sisi, som grep makten i et militærkupp i 2013, avviste forrige uke anklager om korrupsjon. Han har foreløpig ikke kommentert demonstrasjonene.
Lørdag publiserte Ali en video på sosiale medier hvor han ber egyptere delta i en «millionmann-marsj» neste fredag og fylle alle «store torg» i landet.
(©NTB)
Lørdag 19. oktober 2019
• Bare 33 prosent av LOs medlemmer stemte på Arbeiderpartiet i årets lokalvalg. Det er et svært dårlig tall for partiet, som viser at en av de viktigste grunnene til dårlige valgresultatet – på 24,8 prosent – var at Ap mistet oppslutning...
Lørdag 19. oktober 2019
MAKT: Venstre­sidas Evo Morales har overlevd høyrebølgen i Latin-Amerika. Nå ligger han an til å vinne sin fjerde periode.
Lørdag 19. oktober 2019
Lunken kaffe, rare intervjuspørsmål og kaos på hotellrommet: Klassekampen fulgte forfatter Lotta Elstad gjennom en dag på bokmessa i Frankfurt.
Lørdag 19. oktober 2019
TATT: To år etter snokeskandelen i ­Agder er Nav-ansattes personvern fortsatt ikke bra nok. Datatilsynet slakter praksisen, og Nav lover å skjerpe seg.
Lørdag 19. oktober 2019
Guffent: I Matias Faldbakkens nye roman går en atal leir­kladd amok i Bygde-Norge. Kan det være et bilde på vår tid?
Fredag 18. oktober 2019
Kaptein Sabeltann har vært landfast i 30 år. Nå satses det stort på å få ham ut i verden. – Som å selge en norsk versjon av Coca-Cola, sier markedsføringsekspert.
Fredag 18. oktober 2019
MOTVIND: Regjeringa legg vekk vindkraftplan etter massiv motstand landet rundt. – Skuffande, seier investor Jens Ulltveit-Moe.
Fredag 18. oktober 2019
• «Vi har en flott ny avtale som tar tilbake kontrollen – nå må Parlamentet få unnagjort brexit lørdag, så vi kan komme videre med andre prioriteringer, som levekostnader, helsevesenet, voldskriminalitet og miljøet.» Det var meldingen som...
Fredag 18. oktober 2019
LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.
Torsdag 17. oktober 2019
Bøkene til Jon F­osse og Per Petterson er oversatt til mer enn 40 språk. Likevel velger de å la seg representere av norske bok­agenter.