Lørdag 21. september 2019
Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge
FNs generalsekretær António Guterres hadde utnevnt seg selv til hovedlytter da FN lørdag holdt klimatoppmøte for unge. Svenske Greta Thunberg var en av talerne.
Publisert: 21 September 19:38
FNs generalsekretær António Guterres hadde utnevnt seg selv til hovedlytter da FN lørdag holdt klimatoppmøte for unge. Svenske Greta Thunberg var en av talerne.
Sveriges statsminister Stefan Löfven var også å finne i salen da den 16 år gamle klimaaktivisten Greta Thunberg gikk på talerstolen sammen med tre andre unge aktivister – Bruno Rodriguez fra Argentina, Wanjuhi Njoronge fra Kenya og Komal Karishma Kumar fra Fiji og åpnet møtet
– I går marsjerte millioner av mennesker over hele kloden med krav om reell innsats for klimaet, særlig unge. Vi viste at vi står sammen, og at vi unge er ustoppelige, sa Thunberg.
Rundt 700 unge aktivister var med på klimamøtet for unge, der de skulle dele erfaringer om de negative konsekvensene av klimaendringer og drøfte hva de kan gjøre i sine hjemland.

Hardest rammetEt grunnleggende tema er at de unge blir mest direkte rammet av klimaendringene i framtiden, men at de samtidig ikke er del av beslutningsprosessen i dag.
Ungdomsmøtet finner sted dagen etter at hundretusener av unge tok del i streiker og demonstrasjoner over hele verden for å øke bevisstheten om klimakrisen og kreve endringer. Thunberg selv tok del i en enorm protest i New York.
Med deres budskap i ørene kommer deltakerne på høynivåmøtet i FNs hovedforsamling neste uke til å lytte til unge entreprenører som skal legge fram ideer til hvordan klimautfordringene kan møtes.

Google og MicrosoftEt dommerpanel med representanter fra store selskap som Google, Microsoft og Nike skal vurdere forslag som bruk av gjenvunnet plast til 3D-utskrifter og nye måter å utnytte værdata for å effektivisere småskala jordbruk.
Idrettsutøvere og OL-medaljører er også på plass for å mane til økt kamp mot global oppvarming, mens andre skal lufte nye tekniske ideer til bruk i kampen mot utslipp av klimagasser.
Mot slutten av dagen møter de unge deltakerne ledere som Kenyas president Uhuru Kenyatta og FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet.
Håpet er at de unges klimatoppmøte skal sende et tydelig budskap til klimatoppmøtet der verdens ledere samles til i FNs hovedforsamling mandag.
(©NTB)
Onsdag 19. februar 2020
• Professor Jørn Rattsø og Geir Vinsand i Nivi Analyse kritiserte i Aftenposten mandag resultatene av kommune- og regionreformen. I Aftenposten framstilles de som «to av Norges fremste eksperter på offentlig styring». I realiteten står de...
Onsdag 19. februar 2020
FLØYKAMP: Den voksende høyresida i de tyske kristendemokratene angriper partileder Angela Merkel. Nå vil de ta oppgjør med partiets innvandrings- og klimapolitikk.
Onsdag 19. februar 2020
Resetts søknad om medlemskap i Redaktørforeningen ble avslått etter en «helhetsvurdering». Pressenestor Per Edgar Kokkvold etterlyser en bedre begrunnelse.
Onsdag 19. februar 2020
ZERO AVGIFT: Widerøe trenger et solid avgiftskutt for å redde distriktsflyene. Nå får selskapet uventet støtte fra miljøorganisasjonen Zero.
Tirsdag 18. februar 2020
KUTT: Widerøe legger ned ruter over hele Nord-Norge. – Det er sjokkerende, sier direktør Arve Ulriksen i Mo Industripark.
Tirsdag 18. februar 2020
Poet og bibliotekar Paal Bjelke Andersen opplever at de «enkle» diktene ikke snakker til ham.
Tirsdag 18. februar 2020
FRONTER: Motsetningene som har oppstått mellom Russland og Tyrkia i Idlib, kan få konsekvenser i Nord-Syria, frykter den kurdiske YPG-militsens talsmann.
Tirsdag 18. februar 2020
• Flyselskapet Widerøe varslet i går kutt i rutetilbudet i Nord-Norge. «Vi kutter dessverre helt nødvendig kollektivtransport i Distrikts-­Norge», sier administrerende direktør Stein Nilsen i en pressemelding. 4000 flyginger på...
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.