Lørdag 21. september 2019
Orkan har nådd Californiahalvøya
Orkanen Lorena nådde fredag kveld land på den sørlige enden av Californiahalvøya i Mexico. Det er ventet kraftig regnvær sør på halvøya som følge av orkanen.
Publisert: 21 September 04:58
Orkanen Lorena nådde fredag kveld land på den sørlige enden av Californiahalvøya i Mexico. Det er ventet kraftig regnvær sør på halvøya som følge av orkanen.
Det mexicanske orkansenteret sier at stormens øye nådde den lange og smale halvøya nordvest i Mexico fredag kveld. Det er «høyst usikkert» hvor orkanen, som er i kategori 1, beveger seg videre, ifølge det amerikanske orkansenteret.
Både innbyggere og turister er evakuert fra Los Cabos, en kommune sør på Californiahalvøya. Ifølge myndighetene er 800 personer evakuert.
Orkanen har en vindhastighet på 140 kilometer i timen.
Det er ventet kraftig regn på halvøya som følge av orkanen. Lorena var nettopp i den mexicanske delstaten Colima, der gater ble oversvømt og trær ble ødelagte. Noen områder mistet også strømmen.
De lokale sør på Californiahalvøya, som har vært gjennom orkaner før, tok båtene sine på land og sikret dører og vinduene på boligene sine. Skoler holdt fredag stengt som følge av orkanfaren.
Carlos Godínez i Mexicos sivilforsvar sier at en amerikansk turist som dro på stranda i Los Cobos fredag, døde etter å ha blitt tatt av de kraftige bølgene fra orkanen.
En annen tropisk storm, Mario, er også i området, men det er ikke ventet at den når land.
(©NTB)
Mandag 14. oktober 2019
Frp kaller det en seier at det ikke deles ut statsstipender neste år. Nå åpner regjeringen for å avvikle ordningen.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.
Mandag 14. oktober 2019
• På norsk kan «messe» bety både gudstjeneste og handelstilstelning. Regjeringen har aldri etterlatt et fnugg av tvil om hvordan den betrakter bokmessa i Frankfurt: ikke som et sted for tilbedelse av litteraturen, men som en svært så...
Lørdag 12. oktober 2019
I år er «Exit» og andre NRK-serier blitt omtalt 243 ganger på kanalens egne nyhetsflater. Ekspert på presseetikk Svein Brurås mener det svekker NRKs troverdighet.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Lørdag 12. oktober 2019
• Debatten om Haddy Njies bok «Dagbok. 13. desember–13. februar» har på ny fått pressekorpset til å etterlyse en Vær varsom-plakat for sakprosa. Kommentator Jens Kihl i Bergens Tidende, NTBs nyhetssjef Sarah Sørheim og...
Lørdag 12. oktober 2019
SMUTTHULL: ­Norge vil forplikte seg til å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030 gjennom en avtale med EU. Men avtalen åpner for at man slipper å ta kuttene i Norge.
Lørdag 12. oktober 2019
Ideologi: Linn Stalsberg viser hvordan nyliberalismen virker i kropp og sinn.
Fredag 11. oktober 2019
Årets nobelpris i litteratur gikk til den omstridte øster­rikeren Peter Handke. Uttrykk for elendig dømmekraft, mener statsviter Bernt Hagtvet.