Lørdag 21. september 2019
Biden krever utskrift av Trump-samtale
President Donald Trump skal ha bedt Ukraina etterforske Joe Bidens sønn for korrupsjon i en telefonsamtale med landets president.
Publisert: 21 September 09:15
President Donald Trump skal ha bedt Ukraina etterforske Joe Bidens sønn for korrupsjon i en telefonsamtale med landets president.
En ansatt i amerikansk etterretning slo alarm etter en telefonsamtale Trump hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli.
Under samtalen skal Trump ha oppfordret Ukraina til å etterforske tidligere visepresident Joe Bidens sønn Hunter Biden for korrupsjon. Han skal også ha kommet med upassende «løfter» under samtalen.
Hunter Biden ble i 2014 valgt inn i styret i det ukrainske gasselskapet Burisma Holdings, som anklages for korrupsjon. Han er ikke personlig anklaget for korrupsjon.

BekrefterTrumps personlige advokat Rudy Giuliani bekreftet fredag overfor CNN at også han også har oppfordret Ukraina til å etterforske Joe Biden.
– Selvsagt har jeg det, sa Guiliani.
Generalinspektøren for amerikansk etterretning, Michael Atkinson, bekrefter å ha mottatt et varsel fra en ansatt i etterretningen, og han betegner saken som alvorlig og prekær.
Ifølge Atkinson dreier det seg om «en rekke hendelser», men Det hvite hus har pålagt ham munnkurv i saken.

Krever utskriftJoe Biden, som leder kappløpet om å bli demokratenes presidentkandidat neste år, krever nå at Det hvite hus legger fram en utskrift av telefonsamtalen mellom Trump og Zelenskyj.
– Dersom disse rapportene er sanne, fins det virkelig ingen grenser for hvor langt president Trump er villig til å gå når det gjelder å misbruke egen makt og ydmyke dette landet, tvitrer Biden.
– Trump bør i det minste legge fram en utskrift av telefonsamtalen, slik at det amerikanske folk på eget grunnlag kan gjøre seg opp en mening, legger han til.

«Falske nyheter»Trump selv har avvist hele saken som «falske nyheter».
– Er noen dumme nok til å tro at jeg ville sagt noe upassende til en utenlandsk leder mens jeg er i det som muligens er en «sterkt befolket» samtale, spør han på Twitter.
Han viser til at enhver samtale han har med en utenlandsk leder, blir lyttet til av flere etater både i USA og det andre landet.
(©NTB)
Mandag 14. oktober 2019
Frp kaller det en seier at det ikke deles ut statsstipender neste år. Nå åpner regjeringen for å avvikle ordningen.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.
Mandag 14. oktober 2019
• På norsk kan «messe» bety både gudstjeneste og handelstilstelning. Regjeringen har aldri etterlatt et fnugg av tvil om hvordan den betrakter bokmessa i Frankfurt: ikke som et sted for tilbedelse av litteraturen, men som en svært så...
Lørdag 12. oktober 2019
I år er «Exit» og andre NRK-serier blitt omtalt 243 ganger på kanalens egne nyhetsflater. Ekspert på presseetikk Svein Brurås mener det svekker NRKs troverdighet.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Lørdag 12. oktober 2019
• Debatten om Haddy Njies bok «Dagbok. 13. desember–13. februar» har på ny fått pressekorpset til å etterlyse en Vær varsom-plakat for sakprosa. Kommentator Jens Kihl i Bergens Tidende, NTBs nyhetssjef Sarah Sørheim og...
Lørdag 12. oktober 2019
SMUTTHULL: ­Norge vil forplikte seg til å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030 gjennom en avtale med EU. Men avtalen åpner for at man slipper å ta kuttene i Norge.
Lørdag 12. oktober 2019
Ideologi: Linn Stalsberg viser hvordan nyliberalismen virker i kropp og sinn.
Fredag 11. oktober 2019
Årets nobelpris i litteratur gikk til den omstridte øster­rikeren Peter Handke. Uttrykk for elendig dømmekraft, mener statsviter Bernt Hagtvet.