Lørdag 21. september 2019
Store demonstrasjoner mot Egypts president
Tusenvis av mennesker deltok fredag kveld i demonstrasjoner mot president Abdel-Fattah al-Sisi i Kairo og flere andre egyptiske byer.
Publisert: 21 September 10:50
Tusenvis av mennesker deltok fredag kveld i demonstrasjoner mot president Abdel-Fattah al-Sisi i Kairo og flere andre egyptiske byer.
Egyptiske medier melder at et ukjent antall demonstranter ble pågrepet på Tahrir-plassen i Kairo, som ble omringet av sikkerhetsstyrker. Det ble også brukt tåregass mot demonstrantene, men det er ikke meldt om skadde.
Demonstrasjonene kom i stand etter oppfordringer fra aktivister i sosiale medier, blant dem bygningsarbeideren og skuespilleren Mohamed Ali.
45-åringen, som selv har jobbet for det egyptiske forsvaret og som nå lever i eksil i Spania, har de siste ukene lagt ut flere videoer der han anklager Sisi og det egyptiske forsvaret for omfattende korrupsjon.

Har bygd palasserDen tidligere hærsjefen Sisi, som grep makten i et militærkupp i 2013, deltar denne uka under FNs hovedforsamling i New York. Han avviser anklagene om korrupsjon.
– Ja, jeg har bygd palasser, og det vil jeg fortsette med. Men de er ikke for meg, de er for Egypt. Jeg bygger et nytt land, sa Sisi i forrige uke.
Human Rights Watch advarer egyptiske myndigheter mot å bruke makt mot fredelige demonstranter.

Brutal makt– President Sisis sikkerhetsstyrker har gang på gang brukt brutal makt for å knuse fredelige protester, sier nestlederen for menneskerettsorganisasjonens virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika, Michael Page.
– Myndighetene bør innse at verden ser på og ta alle nødvendige steg for å unngå en gjentakelse av tidligere grusomheter, sier han.
Sisi innførte forbud mot demonstrasjoner etter kuppet i 2013 og har ifølge Human Rights Watch fengslet minst 60.000 islamister, sekulære aktivister, menneskerettsforkjempere og andre regimekritikere siden. Hundrevis er dømt til døden.
(©NTB)
Mandag 14. oktober 2019
Frp kaller det en seier at det ikke deles ut statsstipender neste år. Nå åpner regjeringen for å avvikle ordningen.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.
Mandag 14. oktober 2019
• På norsk kan «messe» bety både gudstjeneste og handelstilstelning. Regjeringen har aldri etterlatt et fnugg av tvil om hvordan den betrakter bokmessa i Frankfurt: ikke som et sted for tilbedelse av litteraturen, men som en svært så...
Lørdag 12. oktober 2019
I år er «Exit» og andre NRK-serier blitt omtalt 243 ganger på kanalens egne nyhetsflater. Ekspert på presseetikk Svein Brurås mener det svekker NRKs troverdighet.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Lørdag 12. oktober 2019
• Debatten om Haddy Njies bok «Dagbok. 13. desember–13. februar» har på ny fått pressekorpset til å etterlyse en Vær varsom-plakat for sakprosa. Kommentator Jens Kihl i Bergens Tidende, NTBs nyhetssjef Sarah Sørheim og...
Lørdag 12. oktober 2019
SMUTTHULL: ­Norge vil forplikte seg til å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030 gjennom en avtale med EU. Men avtalen åpner for at man slipper å ta kuttene i Norge.
Lørdag 12. oktober 2019
Ideologi: Linn Stalsberg viser hvordan nyliberalismen virker i kropp og sinn.
Fredag 11. oktober 2019
Årets nobelpris i litteratur gikk til den omstridte øster­rikeren Peter Handke. Uttrykk for elendig dømmekraft, mener statsviter Bernt Hagtvet.