Lørdag 21. september 2019
Store demonstrasjoner mot Egypts president
Tusenvis av mennesker deltok fredag kveld i demonstrasjoner mot president Abdel-Fattah al-Sisi i Kairo og flere andre egyptiske byer.
Publisert: 21 September 10:50
Tusenvis av mennesker deltok fredag kveld i demonstrasjoner mot president Abdel-Fattah al-Sisi i Kairo og flere andre egyptiske byer.
Egyptiske medier melder at et ukjent antall demonstranter ble pågrepet på Tahrir-plassen i Kairo, som ble omringet av sikkerhetsstyrker. Det ble også brukt tåregass mot demonstrantene, men det er ikke meldt om skadde.
Demonstrasjonene kom i stand etter oppfordringer fra aktivister i sosiale medier, blant dem bygningsarbeideren og skuespilleren Mohamed Ali.
45-åringen, som selv har jobbet for det egyptiske forsvaret og som nå lever i eksil i Spania, har de siste ukene lagt ut flere videoer der han anklager Sisi og det egyptiske forsvaret for omfattende korrupsjon.

Har bygd palasserDen tidligere hærsjefen Sisi, som grep makten i et militærkupp i 2013, deltar denne uka under FNs hovedforsamling i New York. Han avviser anklagene om korrupsjon.
– Ja, jeg har bygd palasser, og det vil jeg fortsette med. Men de er ikke for meg, de er for Egypt. Jeg bygger et nytt land, sa Sisi i forrige uke.
Human Rights Watch advarer egyptiske myndigheter mot å bruke makt mot fredelige demonstranter.

Brutal makt– President Sisis sikkerhetsstyrker har gang på gang brukt brutal makt for å knuse fredelige protester, sier nestlederen for menneskerettsorganisasjonens virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika, Michael Page.
– Myndighetene bør innse at verden ser på og ta alle nødvendige steg for å unngå en gjentakelse av tidligere grusomheter, sier han.
Sisi innførte forbud mot demonstrasjoner etter kuppet i 2013 og har ifølge Human Rights Watch fengslet minst 60.000 islamister, sekulære aktivister, menneskerettsforkjempere og andre regimekritikere siden. Hundrevis er dømt til døden.
(©NTB)
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.
Mandag 17. februar 2020
• Vår nye fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) har hatt god inntekt i vinter. Etter at han først tiltrådte som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet 4. november i fjor, har han fått betalt både for den jobben og for jobben som...
Mandag 17. februar 2020
VRIENT: Å løfte de lavlønte har lenge vært viktig i LOs likelønnspolitikk. En fersk rapport viser at det ikke fungerer for store kvinnedominerte grupper.
Lørdag 15. februar 2020
• Styret i Norsk Redaktørforening sa denne uka nei til å ta opp Resetts redaktør Helge Lurås som medlem. Foreningen finner etter en helhetsvurdering at Resett ikke fyller kriteriene for opptak, som blant annet innebærer at mediet forplikter...
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Lørdag 15. februar 2020
Afrika: Dr. Livingstone er ikke lenger hovedperson i fortellingen om sin siste reis.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Fredag 14. februar 2020
SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt.