Lørdag 21. september 2019
Negotia: Partene står langt fra hverandre
Den pågående streiken i Felleskjøpet er inne i sitt femte døgn. YS-forbundet Negotia sier at partene står langt fra hverandre.
Publisert: 21 September 17:52
Den pågående streiken i Felleskjøpet er inne i sitt femte døgn. YS-forbundet Negotia sier at partene står langt fra hverandre.
Tirsdag gikk 352 ansatte i Felleskjøpet Agri ut i streik etter at partene ikke kom til enighet hos Riksmekleren.
Streiken stanser blant annet kraftfôrleveranser fra fabrikken på Kambo i Moss, en rekke kornsiloer er berørt, og store deler av salgsapparatet i Felleskjøpet er i streik.
I et forsøk på få slutt på streiken foreslo Felleskjøpet Agri torsdag å videreføre noen rettigheter for de ansatte, men Negotia mente tilbudet ikke var godt nok.

Langt fra hverandreFelleskjøpet Agri mener at de på grunn av stans i arbeidet på kraftfôrfabrikken på Kambo fra mandag vil mangle rundt 500 tonn kraftfôr til kylling og gris hver dag. De er bekymret for konsekvensene streiken kan få for dyrevelferden.
I helgen er det ikke avtalt noe for å komme nærmere en løsning i konflikten, opplyser rådgiver Anne Lene Gabrielsen i Negotia til NTB.
– Partene står langt fra hverandre, sier hun.
Kommunikasjonsdirektør Ingvild Dahl Dørnes i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter bekrefter dette.
– Det skjer ingenting, og er ingen kontakt mellom partene nå, skriver hun i en SMS til NTB.

Krever 11,5 prosentNegotia mener Felleskjøpet Agri i sitt tilbud ikke var i nærheten av å innfri deres krav om å beholde rettigheter som de allerede har, når Felleskjøpet Agri går fra arbeidsgiverforeningen Spekter til NHO Mat og Drikke i 2020.
Spekter valgte før helgen å stevne Negotia for Arbeidsretten på grunn av streiken, som de mener er ulovlig siden det kun skal forhandles om lønn i et mellomoppgjør.
Negotia mener på sin side at de bare har krevd kroner og øre i mellomoppgjøret.
YS-forbundet krever i mellomoppgjøret en ramme på 11,5 prosent for å kompensere for et mulig bortfall av rettigheter ved bedriftens overgang til NHO. I Felleskjøpet Agris tilbud ble det foreslått å gjennomføre et lønnsoppgjør på 3,2 prosent.
(©NTB)
Lørdag 19. oktober 2019
• Bare 33 prosent av LOs medlemmer stemte på Arbeiderpartiet i årets lokalvalg. Det er et svært dårlig tall for partiet, som viser at en av de viktigste grunnene til dårlige valgresultatet – på 24,8 prosent – var at Ap mistet oppslutning...
Lørdag 19. oktober 2019
MAKT: Venstre­sidas Evo Morales har overlevd høyrebølgen i Latin-Amerika. Nå ligger han an til å vinne sin fjerde periode.
Lørdag 19. oktober 2019
Lunken kaffe, rare intervjuspørsmål og kaos på hotellrommet: Klassekampen fulgte forfatter Lotta Elstad gjennom en dag på bokmessa i Frankfurt.
Lørdag 19. oktober 2019
TATT: To år etter snokeskandelen i ­Agder er Nav-ansattes personvern fortsatt ikke bra nok. Datatilsynet slakter praksisen, og Nav lover å skjerpe seg.
Lørdag 19. oktober 2019
Guffent: I Matias Faldbakkens nye roman går en atal leir­kladd amok i Bygde-Norge. Kan det være et bilde på vår tid?
Fredag 18. oktober 2019
Kaptein Sabeltann har vært landfast i 30 år. Nå satses det stort på å få ham ut i verden. – Som å selge en norsk versjon av Coca-Cola, sier markedsføringsekspert.
Fredag 18. oktober 2019
MOTVIND: Regjeringa legg vekk vindkraftplan etter massiv motstand landet rundt. – Skuffande, seier investor Jens Ulltveit-Moe.
Fredag 18. oktober 2019
• «Vi har en flott ny avtale som tar tilbake kontrollen – nå må Parlamentet få unnagjort brexit lørdag, så vi kan komme videre med andre prioriteringer, som levekostnader, helsevesenet, voldskriminalitet og miljøet.» Det var meldingen som...
Fredag 18. oktober 2019
LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.
Torsdag 17. oktober 2019
Bøkene til Jon F­osse og Per Petterson er oversatt til mer enn 40 språk. Likevel velger de å la seg representere av norske bok­agenter.