Lørdag 21. september 2019
BESØK: Saeb Erekat, leder i PLO og forhandlingsleder for palestinerne, holdt i går et foredrag på fredsforskningsinstituttet Prio. I forgrunnen står Palestinas ambassadør til Norge, Marie Antoinette K. H. Sedin.
PLO-sjef Saeb Erekat ber Norge anerkjenne Palestina og boikotte bosettervarer:
Klar for palestinsk valg
VALG: PLO-leder Saeb Erekat mener at et palestinsk valg vil åpne nye dører.

Palestina

Støvet hadde så vidt lagt seg etter den opphetede israelske valgkampen da en topptung, palestinsk delegasjon ankom Oslo onsdag. President Mahmoud Abbas, utenriksminister Riyad al-Maliki og generalsekretær i PLO Saeb Erekat har møtt norske politikere denne uka.

I går holdt Erekat foredrag på fredsforskningsinstituttet Prio. Klassekampen fikk intervjue ham etter foredraget.

– Jeg kommer fra Jeriko i Jordan-dalen. Det er mitt valgdistrikt Israels statsminister Benjamin Netanyahu ønsker å annektere, sier Erekat.

– Jordan-dalen er vår brødkurv og hovedvannkilde. Nå må verden se hva som skjer. De nasjonene som nøler med å boikotte produkter fra israelske bosettinger, bør skamme seg, sier palestineren.

Fakta

Palestinsk besøk i Norge:

• En delegasjon bestående av Palestinas president Mahmoud Abbas, utenriksminister Riyad al-Maliki og Saeb Erekat, generalsekretær i PLO og palestinernes sjefforhandler, besøkte Oslo denne uka.

• Den palestinske delegasjonen har blant annet møtt statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og leder i Stortingets utenriks og forsvarskomité Anniken Huitfeldt.

• Saeb Erekat holdt i går foredrag på fredsforskningsinstituttet Prio. Tema var hvordan man kan forme ei palestinsk framtid i skyggen av israelske trusler om annektering av deler av Vestbredden.

Valget i Israel

Valget i Israel tirsdag endte med dødt løp mellom de to hovedkonkurrentene, Benjamin Netanyahu og Benny Gantz. Mange mener at Netanyahus dager som statsminister er talte.

– Slutten for Netanyahu betyr ikke slutten på okkupasjonen, understreker Erekat.

– Vi lever under okkupasjon. Jorda vår og vannet vårt blir stjålet. Vi lever med utenomrettslige henrettelser, som det at israelske politifolk onsdag skjøt og drepte en ung mor i Qalandia. Vi lever under apartheid. Vi har opplevd tunge kutt i støtta til UNRWA (FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger), og Israel holder tilbake skattene de krever inn for oss.

– Jeg håper at hvem som enn skal styre i Israel forstår at skal de ha sikkerhet, så må de avslutte okkupasjonen og få på plass den avtalen vi har blitt enige om: Tostatsløsningen innenfor grensene fra 1967, med avtalt bytte av landområder og med Øst-Jerusalem som hovedstad.

tviholder på tostatsløsningen, og ser bare to alternativer til den: én stat med like rettigheter for alle, og én stat uten like rettigheter for alle.

– Israel vil ikke ha én stat med like rettigheter for alle, og situasjonen i dag er i praksis en stat uten rettigheter for palestinere, apartheid.

Han sier at forskjellen mellom de to sidene i israelsk politikk er at den ene sida vil opprettholde status quo. Den andre sida vil gå lenger og annektere store områder.

– Israel har brutt alle avtaler om tostatsløsning. Det de egentlig ønsker er at vi skal dra vår vei. Men de blir ikke kvitt palestinerne. Vi blir.

– PLO er anerkjent som representant for hele det palestinske folket. Ville dere ikke vært enda mer representative om Hamas og Islamsk jihad også var med?

– Det hadde vært bra om de var med, og vi har tilbudt dem medlemskap. Det er de sjøl som ikke vil.

Klar for valg

Abbas sa torsdag at han snart vil utlyse nytt valg i de palestinske områdene.

Erekat ser et valg som viktig for å komme videre og mener at det å få en felles palestinsk ledelse for Gaza og Vestbredden er av stor betydning. I dag styrer Hamas Gazastripen, mens selvstyremyndighetene (PA) i Ramallah er Fatah-ledet.

Erekat medgir at valg under okkupasjon kan bli vanskelig og sier at de trenger tung internasjonal overvåking.

– Det er jo ikke sikkert at Fatah vinner?

– Nei, og vi har tapt valg før. Men uansett hvem som vinner, vil det endre situasjonen.

– Hvem blir Fatahs presidentkandidat?

– Partiet vil nominere en kandidat etter diskusjon. Min kandidat er Abbas.

Anerkjennelse og boikott

Erekat retter en tung pekefinger mot vestlige land, som stiller krav til palestinerne uten å følge opp.

– Vi har godtatt tostatsløsningen, anerkjent Israels rett til å eksistere. Vi følger folkeretten. Vesten må anerkjenne Palestina og kan ikke fortsette med å behandle Israel som et land som står over loven.

– Hva kan Norge gjøre?

– Fortsett som leder for giverlandsgruppa for Palestina (AHLC). Øk støtta til UNRWA. Nekt norske selskaper å ha virksomhet i bosettinger i okkuperte områder. Ikke kjøp varer fra bosettinger. Anerkjenn Palestina.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Torsdag 23. januar 2020
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Mandag 20. januar 2020
LEDER: Keir Starmer, som ivret for at Labour skulle love ny folkeavstemning om brexit, befester sitt forsprang i kampen om å bli ny leder for partiet.
Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.
Torsdag 16. januar 2020
DÉJÀ VU: Iran er ikke i ferd med å utvikle atomvåpen, slik flere vestlige ledere igjen påstår. Det fastslår Robert Kelley, som ledet FN-byrået IAEAs våpeninspeksjoner i Irak.
Onsdag 15. januar 2020
SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.
Tirsdag 14. januar 2020
UROLIG: I helga protesterte iranere mot landets ledere. Mange har mistet troa på president Hassan Rouhanis politiske prosjekt, mener forsker.
Mandag 13. januar 2020
IKKE ENTEN ELLER: I Iran fordømmer demonstranter både USAs imperialisme og egne myndigheters løgner.