Lørdag 21. september 2019
FRYDER SEG: Mette Nord, lederen for landets største fagforbund, er strålende fornøyd med at høyresida mister makt i mange kommuner etter årets valg. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
Tross historisk dårlig valg for Ap, gleder Fagforbundet seg over rødgrønn framgang:
Jubler etter blå kollaps
FORNØYD: Årets valg har vært en gamechanger for kampen mot profitt i velferd, sier Fagforbundets Mette Nord. Nå vil hun at staten skal brukes mer aktivt for et grønt skifte.

Arbeidsliv

– Valgkampen og valget har gitt et resultat som vi er fornøyde med. Selv om vi konstaterer at Arbeiderpartiet har gjort et dårlig valg, har vi fått mange rødgrønne kommuner. Det er bra.

Slik oppsummerer Fagforbundets leder og sentralstyremedlem i Ap Mette Nord valget.

Arbeiderpartiet gjorde sitt dårligste kommune- og fylkestingsvalg på over 100 år med kun 24,8 prosent av stemmene. Samtidig kan de andre rødgrønne partiene vise til kraftig framgang, mens regjeringspartiene stuper.

Fakta

Nye ordførere:

• Ordførermakta er fordelt i 269 av 356 kommuner, ifølge en kartlegging fra NRK.

• Senterpartiet har allerede sikret 116 ordførere, mot 106 i dag. Arbeiderpartiet har foreløpig 98 ordførere, mot drøyt 200 i dag.

• SV har så langt sikret seg tre ordførere. MDG har fått sin første ordfører noensinne, i Vardø.

• Høyre har så langt fått 26 ordførere, Kristelig Folkeparti har ti, mens Fremskrittspartiet og Venstre har to hver.

Rødgrønt kommunekart

Det ser ut til å gi rødgrønn storeslem i kampen om makt i kommuner og fylker.

I rundt tre av fire kommuner er ordførermakta allerede avgjort. En kartlegging fra NRK, viser at Sp, Ap, SV og MDG kaprer ordføreren i 218 av disse kommunene. Regjeringspartiene har hittil bare fått ordføreren i 40 kommuner. Brede koalisjoner ligger an til å sikre rødgrønt styre i de fleste storbyene.

Fagforbundet har store forventninger til politikken som vil skapes i de røde og grønne kommunene, forklarer Nord.

– Vi har stor tro på at de vil snu på arbeidsmetodene. Arbeidet med en heltidsreform blir en viktig sak som alle på rødgrønn side har sagt at de skal jobbe med. I tillegg har de rødgrønne vært tydelige på at de ikke ønsker kommersialisering av velferdstjenester, sier Nord.

«Gamechanger»

Både fagbevegelsen og rødgrønne partier sto i valgkampen i bresjen mot profitt i velferd og kommersialisering av velferdstjenester.

Fagforbundet-lederen mener de rødgrønne kommer seirende ut av velferdsdebatten og sier valgkampen har vært en «gamechanger» i kampen mot profitt i velferden.

– Ja, det har det. Nå er det brei enighet på rødgrønn side om at kommersialisering og skattefinansierte tjenester ikke skal gå til berikelse for noen få, sier Nord.

– Det er vi veldig fornøyde med. Til tross for et dårlig valg for Ap, har man sammen bygget allianser for gjennomslag, fortsetter hun.

Før valget gikk Nord ut i Klassekampen og ville ha slutt på at Sp i flere kommuner flørtet med høyresida. Det skjedde etter at Sp mange steder nektet å si om de ville samarbeide med venstre- eller høyresida etter valget.

Når valgregnskapet nå gjøres opp, er Nord beroliget over Sp.

– I de fleste tilfeller har de gått inn i rødgrønne allianser. Noe annet ville vært mer overraskende. Det er bedre vilkår for Sp-politikk på rødgrønn side, sier Nord.

Ap har i flere kommuner gått inn i samarbeid med høyresida. I Sola og Sandnes samarbeider Ap med Frp.

– Er det kritikkverdig?

– Vi har vært veldig tydelig på at partier på rødgrønn side skal finne sammen for å danne allianser. Den kritikken går til alle sammen.

– Så du vil kritisere Ap i Sandnes?

– Ja, vi har sagt at det ville vært mer gunstig med rødgrønne koalisjoner for å sikre flertall.

Bygge rødgrønt lag

Nord sier det er «vanskelig å si» hvorfor Ap gjorde et dårlig valg, men sammenligner Ap med sosialdemokratiets utvikling i Europa, og oppblomstring av fløypartier.

Hun sier at Aps politikk er god, men peker på ett område der hun gjerne skulle sett en endring:

– Et av politikkområdene som må utvikles, handler om eierskap og staten som premissleverandør i industriutviklingen. Staten må bruke eierskap aktivt for et grønt skifte, for eksempel, sier Nord.

I forkant av etableringen av den rødgrønne regjeringen i 2005, spilte Fagforbundet en aktiv rolle for å skape en allianse mellom Ap, Sp og SV.

– Hvilken rolle tenker du at Fagforbundet vil ha fram mot 2021 for å bygge det rødgrønne laget?

– Fagbevegelsen har en viktig rolle. Nettopp fordi man har ulike interesser som man kan prøve å forene fram mot 2021, sier Nord.

– Hvilken rolle tenker du at MDG og Rødt vil ha i en rødgrønn allianse i 2021?

– Det vil vise seg når man ser hvordan de forvalter de posisjonene man har. Det vil man ha mulighet til å se framover. Men som sagt: Det er viktig å få til et skifte i 2021, sier Nord.

andreash@klassekampen.no

Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.
Torsdag 7. november 2019
URO: Det siste året har to av tre nye jobber kommet i bare to fylker – Oslo og Akershus. Aps Hadia Tajik mener regjeringens arbeidsmarkedspolitikk er «distriktsfiendtlig».
Lørdag 2. november 2019
BLÅ HODEPINE: Et år etter at KrF ­bestemte seg for å gå inn i den borgerlige regjeringen, mister partiet medlemmer og blir forlatt av velgere.
Lørdag 26. oktober 2019
SIGNAL: SV-leiar Audun Lysbakken er rasande over at Ap skrota SV for KrF i landets nest største by. SV-sjefen lurer no på om han kan stola på at Ap vil ha raudgrøn regjering i 2021.
Onsdag 23. oktober 2019
SONDERING: Noe av det siste Ap, MDG og SV i Oslo gjorde før de la fram ny byrådsplattform, var å invitere Venstre til samtaler om et mulig samarbeid.
Mandag 21. oktober 2019
OPPGITTE: Lokale Abid Raja-støttespillere reagerer på behandlingen han får av regjeringspartnerne Høyre, Frp og KrF.
Torsdag 17. oktober 2019
LETTET: Etter harde slag på Fellesforbundets landsmøte vant EØS-tilhengerne med 300 mot 218 stemmer. Men de krever utredning av alternativer til EØS.
Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.