Fredag 20. september 2019
Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen
Taiwan raser mot Kina etter at den lille øystaten Kiribati i Stillehavet skiftet side og oppretter diplomatiske bånd med Kina i stedet for Taiwan.
Publisert: 20 September 10:54
Taiwan raser mot Kina etter at den lille øystaten Kiribati i Stillehavet skiftet side og oppretter diplomatiske bånd med Kina i stedet for Taiwan.
Det er andre gang på mindre enn en uke at en øystat bryter med Taiwan til fordel for Kina. Mandag gjorde Salomonøyene det samme. For Kina er det viktig å få de strategisk viktige stillehavsøyene på sin side.
Kiribatis anerkjennelse er enda en seier for Beijing få uker før Folkerepublikken Kina feirer 70-årsjubileum.
Taiwans utenriksminister Joseph Wu innkalte fredag til pressekonferanse på kort varsel der han kunngjorde at regjeringen umiddelbart vil kalle sine diplomater hjem, samtidig som han forventer at Kiribati gjør det samme med sine diplomater i Taiwan.
Han anklaget Kina for å ha «forført» Kiribati med løfter om investeringer og bistand.
Kina setter stor pris på beslutningen om å gjenoppta diplomatiske forbindelser til Beijing, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementets talsmann Geng Shuang fredag. På spørsmål om Kina i retur har lovet Kiribati investeringer, svarer han:
– De som er vant med å kjøpe seg diplomatiske allierte for penger, forstår kanskje ikke at prinsipper og tillit ikke kan kjøpes.
Kiribati er det sjuende landet som har brutt med Taiwan siden Tsai Ing-wen ble valgt til president i 2016. Bare 15 land har fortsatt diplomatiske forbindelser med øya, som tidligere var kjent som Formosa, og som formelt heter Republikken Kina.
(©NTB)
Onsdag 22. januar 2020
Uønskede kommentarer om kropp og sex er like utbredt i mediebransjen som for to år siden, viser ny undersøkelse. – Vi må forstå alvoret, sier journalist Ragnhild Ås Harbo.
Onsdag 22. januar 2020
• Erna Solberg er Høyre-lederen som fikk til det partiideologier har drømt om i godt over hundre år: borgerlig samling. Neste uke skulle hennes borgerlige firepartiregjering feiret ett år som flertallsregjering, men i stedet må Erna Solberg...
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Onsdag 22. januar 2020
VIKEN: Med Frp tilbake i Stortinget kan det gå mot oppløsning av Viken før 2021.
Tirsdag 21. januar 2020
Ved å utelate Utøya-naboene tidlig i prosessen kan man ha rotet bort sjansen til å få en konstruktiv dialog om minnested etter 22. juli, mener forsker.
Tirsdag 21. januar 2020
EXIT: Frp-nestor Carl I. Hagen maner sitt gamle parti til å drive nådeløs opposisjonspolitikk. Nå forventer han kamp om ledervervet.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Tirsdag 21. januar 2020
• Wikileaks-grunnleger Julian Assange sitter i dag isolert i Belmarsh høysikkerhetsfengsel i Storbritannia. Han risikerer å bli utlevert til USA, hvor han er tiltalt for 17 brudd på spionasjeloven for Wikileaks’ publisering av...
Mandag 20. januar 2020
I Hamar har det vært arbeidet i 26 år for å få på plass et museum som hedrer den folkekjære poeten Rolf Jacobsen. Fortsatt er planene helt i det blå.