Fredag 20. september 2019
Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen
Taiwan raser mot Kina etter at den lille øystaten Kiribati i Stillehavet skiftet side og oppretter diplomatiske bånd med Kina i stedet for Taiwan.
Publisert: 20 September 10:54
Taiwan raser mot Kina etter at den lille øystaten Kiribati i Stillehavet skiftet side og oppretter diplomatiske bånd med Kina i stedet for Taiwan.
Det er andre gang på mindre enn en uke at en øystat bryter med Taiwan til fordel for Kina. Mandag gjorde Salomonøyene det samme. For Kina er det viktig å få de strategisk viktige stillehavsøyene på sin side.
Kiribatis anerkjennelse er enda en seier for Beijing få uker før Folkerepublikken Kina feirer 70-årsjubileum.
Taiwans utenriksminister Joseph Wu innkalte fredag til pressekonferanse på kort varsel der han kunngjorde at regjeringen umiddelbart vil kalle sine diplomater hjem, samtidig som han forventer at Kiribati gjør det samme med sine diplomater i Taiwan.
Han anklaget Kina for å ha «forført» Kiribati med løfter om investeringer og bistand.
Kina setter stor pris på beslutningen om å gjenoppta diplomatiske forbindelser til Beijing, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementets talsmann Geng Shuang fredag. På spørsmål om Kina i retur har lovet Kiribati investeringer, svarer han:
– De som er vant med å kjøpe seg diplomatiske allierte for penger, forstår kanskje ikke at prinsipper og tillit ikke kan kjøpes.
Kiribati er det sjuende landet som har brutt med Taiwan siden Tsai Ing-wen ble valgt til president i 2016. Bare 15 land har fortsatt diplomatiske forbindelser med øya, som tidligere var kjent som Formosa, og som formelt heter Republikken Kina.
(©NTB)
Mandag 21. oktober 2019
I forrige uke viste Mette-Marit fram norsk litteratur i Frankfurt. Tyskland-kjenner Karsten Aase-Nilsen mener forfatterne kan ha kommet i skyggen av blitz­regnet – selv om det også har dryppet på klokkeren.
Mandag 21. oktober 2019
• Foran det avgjørende møtet i det britiske parlamentet lørdag så det ut som om statsminister Boris Johnson var i ferd med å skaffe seg et knapt flertall for utmeldingsavtalen med EU. Det konservative partiet sto samlet bak ham, og...
Mandag 21. oktober 2019
OPPGITTE: Lokale Abid Raja-støttespillere reagerer på behandlingen han får av regjeringspartnerne Høyre, Frp og KrF.
Mandag 21. oktober 2019
TAPTE: Istedenfor å stemme over statsminister Boris Johnsons brexit-avtale på lørdag utsatte parlamentet avstemningen. Britene fortsetter jakta på en vei ut av labyrinten.
Lørdag 19. oktober 2019
• Bare 33 prosent av LOs medlemmer stemte på Arbeiderpartiet i årets lokalvalg. Det er et svært dårlig tall for partiet, som viser at en av de viktigste grunnene til dårlige valgresultatet – på 24,8 prosent – var at Ap mistet oppslutning...
Lørdag 19. oktober 2019
MAKT: Venstre­sidas Evo Morales har overlevd høyrebølgen i Latin-Amerika. Nå ligger han an til å vinne sin fjerde periode.
Lørdag 19. oktober 2019
Lunken kaffe, rare intervjuspørsmål og kaos på hotellrommet: Klassekampen fulgte forfatter Lotta Elstad gjennom en dag på bokmessa i Frankfurt.
Lørdag 19. oktober 2019
TATT: To år etter snokeskandelen i ­Agder er Nav-ansattes personvern fortsatt ikke bra nok. Datatilsynet slakter praksisen, og Nav lover å skjerpe seg.
Lørdag 19. oktober 2019
Guffent: I Matias Faldbakkens nye roman går en atal leir­kladd amok i Bygde-Norge. Kan det være et bilde på vår tid?
Fredag 18. oktober 2019
Kaptein Sabeltann har vært landfast i 30 år. Nå satses det stort på å få ham ut i verden. – Som å selge en norsk versjon av Coca-Cola, sier markedsføringsekspert.