Fredag 20. september 2019
Sudansk mann drept av Libyas kystvakt
FN reagerer kraftig etter at en sudaner ble drept da han motsatte seg retur til en av Libyas interneringsleirer etter å ha blitt stanset på vei til Europa.
Publisert: 20 September 10:50
FN reagerer kraftig etter at en sudaner ble drept da han motsatte seg retur til en av Libyas interneringsleirer etter å ha blitt stanset på vei til Europa.
Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) fordømmer drapet på det sterkeste.
– Dette er en ventet tragedie. Bruken av skarpe kuler mot ubevæpnede, sårbare sivile, enten det er menn, kvinner eller barn, er uakseptabelt under enhver omstendighet, skriver IOMs talsmann Leonard Doyle i en uttalelse.
FN-organisasjonen krever at libyske myndigheter etterforsker saken og at de ansvarlige blir stilt for retten.

Omstridt EU-avtaleLibyske myndigheter har fått støtte fra EU i form av penger og opplæring for å stanse migranter og flyktninger på vei til Europa før de kommer i internasjonalt farvann. Avtalen er blitt kraftig kritisert, og private redningsskip i Middelhavet nekter å overlate dem de redder til den libyske kystvakten, slik de ofte får beskjed om.
Drapet på den sudanske mannen er ifølge IOM en kraftig påminnelse om hvilke grusomme forhold som gjelder for migranter som blir stanset av Libyas kystvakt etter å ha betalt menneskesmuglere for å bringe dem til Europa.

Ville rømmeIOM-ansatte var til stede på havnen der migrantene og flyktningene ble brakt til land i Libyas hovedstad Tripoli torsdag. Over 100 skal ha nektet å bli sendt tilbake til leirer som både FN og menneskerettsgrupper beskriver som umenneskelige.
Da flere av dem forsøkte å rømme, begynte vaktene å skyte, og en mann ble truffet i magen, ifølge IOM-personell. Han døde på sykehus to timer senere.
Ifølge FN befinner det seg nå rundt 5.000 mennesker i interneringsleirer i Libya, hvorav mange ligger i områder der det pågår kamper mellom ulike væpnede grupper.

Nesten 500 pågrepetLibyas kystvakt meldte torsdag at den har plukket opp 493 migranter på seks oppblåsbare båter den siste uken, ifølge Reuters. Alle ble brakt tilbake til interneringsleirer, opplyser en talsmann.
Samme kveld plukket det norske redningsskipet Ocean Viking opp 36 mennesker fra en overfylt trebåt i internasjonalt farvann etter anmodning fra maltesiske myndigheter.
Tidligere i uka plukket fartøyet opp 182 mennesker fra båter som ikke var sjødyktige nord for Libya. Ocean Viking, som driftes av Leger Uten Grenser og SOS Méditerranée, har nå 218 passasjerer om bord.

(©NTB)
Onsdag 22. januar 2020
Uønskede kommentarer om kropp og sex er like utbredt i mediebransjen som for to år siden, viser ny undersøkelse. – Vi må forstå alvoret, sier journalist Ragnhild Ås Harbo.
Onsdag 22. januar 2020
• Erna Solberg er Høyre-lederen som fikk til det partiideologier har drømt om i godt over hundre år: borgerlig samling. Neste uke skulle hennes borgerlige firepartiregjering feiret ett år som flertallsregjering, men i stedet må Erna Solberg...
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Onsdag 22. januar 2020
VIKEN: Med Frp tilbake i Stortinget kan det gå mot oppløsning av Viken før 2021.
Tirsdag 21. januar 2020
Ved å utelate Utøya-naboene tidlig i prosessen kan man ha rotet bort sjansen til å få en konstruktiv dialog om minnested etter 22. juli, mener forsker.
Tirsdag 21. januar 2020
EXIT: Frp-nestor Carl I. Hagen maner sitt gamle parti til å drive nådeløs opposisjonspolitikk. Nå forventer han kamp om ledervervet.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Tirsdag 21. januar 2020
• Wikileaks-grunnleger Julian Assange sitter i dag isolert i Belmarsh høysikkerhetsfengsel i Storbritannia. Han risikerer å bli utlevert til USA, hvor han er tiltalt for 17 brudd på spionasjeloven for Wikileaks’ publisering av...
Mandag 20. januar 2020
I Hamar har det vært arbeidet i 26 år for å få på plass et museum som hedrer den folkekjære poeten Rolf Jacobsen. Fortsatt er planene helt i det blå.