Fredag 20. september 2019
Sudansk mann drept av Libyas kystvakt
FN reagerer kraftig etter at en sudaner ble drept da han motsatte seg retur til en av Libyas interneringsleirer etter å ha blitt stanset på vei til Europa.
Publisert: 20 September 10:50
FN reagerer kraftig etter at en sudaner ble drept da han motsatte seg retur til en av Libyas interneringsleirer etter å ha blitt stanset på vei til Europa.
Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) fordømmer drapet på det sterkeste.
– Dette er en ventet tragedie. Bruken av skarpe kuler mot ubevæpnede, sårbare sivile, enten det er menn, kvinner eller barn, er uakseptabelt under enhver omstendighet, skriver IOMs talsmann Leonard Doyle i en uttalelse.
FN-organisasjonen krever at libyske myndigheter etterforsker saken og at de ansvarlige blir stilt for retten.

Omstridt EU-avtaleLibyske myndigheter har fått støtte fra EU i form av penger og opplæring for å stanse migranter og flyktninger på vei til Europa før de kommer i internasjonalt farvann. Avtalen er blitt kraftig kritisert, og private redningsskip i Middelhavet nekter å overlate dem de redder til den libyske kystvakten, slik de ofte får beskjed om.
Drapet på den sudanske mannen er ifølge IOM en kraftig påminnelse om hvilke grusomme forhold som gjelder for migranter som blir stanset av Libyas kystvakt etter å ha betalt menneskesmuglere for å bringe dem til Europa.

Ville rømmeIOM-ansatte var til stede på havnen der migrantene og flyktningene ble brakt til land i Libyas hovedstad Tripoli torsdag. Over 100 skal ha nektet å bli sendt tilbake til leirer som både FN og menneskerettsgrupper beskriver som umenneskelige.
Da flere av dem forsøkte å rømme, begynte vaktene å skyte, og en mann ble truffet i magen, ifølge IOM-personell. Han døde på sykehus to timer senere.
Ifølge FN befinner det seg nå rundt 5.000 mennesker i interneringsleirer i Libya, hvorav mange ligger i områder der det pågår kamper mellom ulike væpnede grupper.

Nesten 500 pågrepetLibyas kystvakt meldte torsdag at den har plukket opp 493 migranter på seks oppblåsbare båter den siste uken, ifølge Reuters. Alle ble brakt tilbake til interneringsleirer, opplyser en talsmann.
Samme kveld plukket det norske redningsskipet Ocean Viking opp 36 mennesker fra en overfylt trebåt i internasjonalt farvann etter anmodning fra maltesiske myndigheter.
Tidligere i uka plukket fartøyet opp 182 mennesker fra båter som ikke var sjødyktige nord for Libya. Ocean Viking, som driftes av Leger Uten Grenser og SOS Méditerranée, har nå 218 passasjerer om bord.

(©NTB)
Mandag 21. oktober 2019
I forrige uke viste Mette-Marit fram norsk litteratur i Frankfurt. Tyskland-kjenner Karsten Aase-Nilsen mener forfatterne kan ha kommet i skyggen av blitz­regnet – selv om det også har dryppet på klokkeren.
Mandag 21. oktober 2019
• Foran det avgjørende møtet i det britiske parlamentet lørdag så det ut som om statsminister Boris Johnson var i ferd med å skaffe seg et knapt flertall for utmeldingsavtalen med EU. Det konservative partiet sto samlet bak ham, og...
Mandag 21. oktober 2019
OPPGITTE: Lokale Abid Raja-støttespillere reagerer på behandlingen han får av regjeringspartnerne Høyre, Frp og KrF.
Mandag 21. oktober 2019
TAPTE: Istedenfor å stemme over statsminister Boris Johnsons brexit-avtale på lørdag utsatte parlamentet avstemningen. Britene fortsetter jakta på en vei ut av labyrinten.
Lørdag 19. oktober 2019
• Bare 33 prosent av LOs medlemmer stemte på Arbeiderpartiet i årets lokalvalg. Det er et svært dårlig tall for partiet, som viser at en av de viktigste grunnene til dårlige valgresultatet – på 24,8 prosent – var at Ap mistet oppslutning...
Lørdag 19. oktober 2019
MAKT: Venstre­sidas Evo Morales har overlevd høyrebølgen i Latin-Amerika. Nå ligger han an til å vinne sin fjerde periode.
Lørdag 19. oktober 2019
Lunken kaffe, rare intervjuspørsmål og kaos på hotellrommet: Klassekampen fulgte forfatter Lotta Elstad gjennom en dag på bokmessa i Frankfurt.
Lørdag 19. oktober 2019
TATT: To år etter snokeskandelen i ­Agder er Nav-ansattes personvern fortsatt ikke bra nok. Datatilsynet slakter praksisen, og Nav lover å skjerpe seg.
Lørdag 19. oktober 2019
Guffent: I Matias Faldbakkens nye roman går en atal leir­kladd amok i Bygde-Norge. Kan det være et bilde på vår tid?
Fredag 18. oktober 2019
Kaptein Sabeltann har vært landfast i 30 år. Nå satses det stort på å få ham ut i verden. – Som å selge en norsk versjon av Coca-Cola, sier markedsføringsekspert.