Fredag 20. september 2019
USA innfører sanksjoner mot Irans sentralbank
USAs president Donald Trump sier at landet har innført nye sanksjoner mot Irans sentralbank. Trump kaller sanksjonene «de største noensinne».
Publisert: 20 September 22:16
USAs president Donald Trump sier at landet har innført nye sanksjoner mot Irans sentralbank. Trump kaller sanksjonene «de største noensinne».
Presidenten offentliggjorde de nye sanksjonene nær én uke etter angrepet mot oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia.
– Dette er de største sanksjonene fra USA mot et land noensinne, sa presidenten til presse i Det hvite hus.
Trump ga ikke nærmere detaljer om hvordan sanksjonene er utformet.
Den iranske sentralbanken uttalte senere fredag at de nye sanksjonene viser Washingtons manglende evne til å utøve makt.
– Den amerikanske administrasjonens sanksjoner mot sentralbanken viser igjen hvor tomme dens hender er når det gjelder å finne en måte å utøve makt mot Iran på, sier sentralbanksjef Abdolnaser Hemmati i et sitat viderebrakt av det iranske nyhetsbyrået IRNA.
Både USA og Saudi-Arabia har anklaget Iran for å stå bak oljeangrepet 14. september, og amerikanerne varslet onsdag en betydelig skjerpelse av sanksjonene mot landet.
USA har siden de trakk seg fra atomavtalen med Iran i fjor innført en rekke strenge sanksjoner mot Irans oljeindustri, bankvesen og flere iranske ledere.
Iran har avvist at de sto bak droneangrepet mot oljeanlegget.
(©NTB)
Lørdag 19. oktober 2019
• Bare 33 prosent av LOs medlemmer stemte på Arbeiderpartiet i årets lokalvalg. Det er et svært dårlig tall for partiet, som viser at en av de viktigste grunnene til dårlige valgresultatet – på 24,8 prosent – var at Ap mistet oppslutning...
Lørdag 19. oktober 2019
MAKT: Venstre­sidas Evo Morales har overlevd høyrebølgen i Latin-Amerika. Nå ligger han an til å vinne sin fjerde periode.
Lørdag 19. oktober 2019
Lunken kaffe, rare intervjuspørsmål og kaos på hotellrommet: Klassekampen fulgte forfatter Lotta Elstad gjennom en dag på bokmessa i Frankfurt.
Lørdag 19. oktober 2019
TATT: To år etter snokeskandelen i ­Agder er Nav-ansattes personvern fortsatt ikke bra nok. Datatilsynet slakter praksisen, og Nav lover å skjerpe seg.
Lørdag 19. oktober 2019
Guffent: I Matias Faldbakkens nye roman går en atal leir­kladd amok i Bygde-Norge. Kan det være et bilde på vår tid?
Fredag 18. oktober 2019
Kaptein Sabeltann har vært landfast i 30 år. Nå satses det stort på å få ham ut i verden. – Som å selge en norsk versjon av Coca-Cola, sier markedsføringsekspert.
Fredag 18. oktober 2019
MOTVIND: Regjeringa legg vekk vindkraftplan etter massiv motstand landet rundt. – Skuffande, seier investor Jens Ulltveit-Moe.
Fredag 18. oktober 2019
• «Vi har en flott ny avtale som tar tilbake kontrollen – nå må Parlamentet få unnagjort brexit lørdag, så vi kan komme videre med andre prioriteringer, som levekostnader, helsevesenet, voldskriminalitet og miljøet.» Det var meldingen som...
Fredag 18. oktober 2019
LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.
Torsdag 17. oktober 2019
Bøkene til Jon F­osse og Per Petterson er oversatt til mer enn 40 språk. Likevel velger de å la seg representere av norske bok­agenter.