Fredag 20. september 2019
Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet
Siv Jensen vil bli tøffere. Hun nekter å legge bort begrepet «snikislamisering». Samtidig har hun tro på at samarbeidet med Venstre bare skal bli bedre.
Publisert: 20 September 17:49
Siv Jensen vil bli tøffere. Hun nekter å legge bort begrepet «snikislamisering». Samtidig har hun tro på at samarbeidet med Venstre bare skal bli bedre.
– Dette handler om at våre velgere skal kjenne oss igjen på samme måte som Venstres velgere er opptatt av å kjenne igjen Venstre, sier Frp-lederen, som fredag møtte partiets sentralstyre for å evaluere det skuffende lokalvalget for Frps del.
Selv om den siste tiden har vært preget av offentlig krangling med Venstre, tror Siv Jensen fortsatt at det er lurt at partiet blir tøffere i klypa, noe hun varslet allerede på valgkvelden.
Hun tror ikke det vil føre til mer konflikt, snarere tvert imot.
– Jeg tror det kan vitalisere hele regjeringssamarbeidet. For det handler om at Frp må ha gjennomslag på områder som er viktige for oss. Da må vi samtidig anerkjenne og innrømme gjennomslag på områder som er viktige for Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti, sier hun.

Legger ikke bort «snikislamisering»De siste dagene har partilederne i regjeringspartiene forsøkt å legge diskusjonen om retorikken i innvandringsdebatten bak seg. Onsdag sa Venstre-leder Trine Skei Grande at hun forutsetter at Frp-lederen slutter å bruke ordet «snikislamisering».
Det kommer ikke Jensen til å ta til følge.
– Nei, jeg kommer til å bruke det begrepet når behovet melder seg. Men jeg kommer ikke til å be Trine Skei Grande om å bruke det samme ordet. Det skal hun få lov til å slippe, sier Jensen.
Frp-lederen tør ikke konkludere med at bråket de har vært gjennom nå er en tilbakelagt fase. Men én mann anser hun seg ferdig med: Venstre-profil Abid Raja, som startet den siste stormen da han angrep Frps retorikk i innvandringsdebatten.
– Jeg har vært med i politikken så lenge, at jeg vet at vi aldri har noen garanti for hva som skjer i morgen. Men nå er vi ferdig med Abid Raja, og da kan vi få lov å konsentrere oss om å drive med politikk.

– StoltFrp endte med en oppslutning på 8,2 prosent i kommunevalget, en nedgang på 1,2 prosent fra forrige kommunevalg og 7 prosent fra forrige stortingsvalg. Så langt har partiet kun kapret ordførerkjedet i to kommuner – Sola og Ulstein – mot fem i forrige periode.
– Vi skal involvere hele organisasjonen i evalueringen og trekke opp strategien fram mot 2021–2023. Vi setter ned programkomiteen allerede i høst, slik at vi kan fornye og videreutvikle politikken vår, sier Jensen.
Hun forteller at det ikke var et eneste medlem i sentralstyret som foreslo at partiet skal gå ut av regjering da de møttes fredag.
– Frp er stolt av det vi får til i regjeringen, men vi er nødt til å vitalisere regjeringssamarbeidet. Vi har vår del av ansvaret for det, sier Jensen.

– Hadde det vært lettere for Frp å sitte i regjering om Venstre ikke var med?

– Dette er spekulative spørsmål. Vi sitter i en flertallsregjering med tre andre partier, og da må vi finne ut av det med hverandre. Hvis vi ikke klarer det, så må det diskuteres med de fire partiene, sier Jensen.
(©NTB)
Mandag 21. oktober 2019
I forrige uke viste Mette-Marit fram norsk litteratur i Frankfurt. Tyskland-kjenner Karsten Aase-Nilsen mener forfatterne kan ha kommet i skyggen av blitz­regnet – selv om det også har dryppet på klokkeren.
Mandag 21. oktober 2019
• Foran det avgjørende møtet i det britiske parlamentet lørdag så det ut som om statsminister Boris Johnson var i ferd med å skaffe seg et knapt flertall for utmeldingsavtalen med EU. Det konservative partiet sto samlet bak ham, og...
Mandag 21. oktober 2019
OPPGITTE: Lokale Abid Raja-støttespillere reagerer på behandlingen han får av regjeringspartnerne Høyre, Frp og KrF.
Mandag 21. oktober 2019
TAPTE: Istedenfor å stemme over statsminister Boris Johnsons brexit-avtale på lørdag utsatte parlamentet avstemningen. Britene fortsetter jakta på en vei ut av labyrinten.
Lørdag 19. oktober 2019
• Bare 33 prosent av LOs medlemmer stemte på Arbeiderpartiet i årets lokalvalg. Det er et svært dårlig tall for partiet, som viser at en av de viktigste grunnene til dårlige valgresultatet – på 24,8 prosent – var at Ap mistet oppslutning...
Lørdag 19. oktober 2019
MAKT: Venstre­sidas Evo Morales har overlevd høyrebølgen i Latin-Amerika. Nå ligger han an til å vinne sin fjerde periode.
Lørdag 19. oktober 2019
Lunken kaffe, rare intervjuspørsmål og kaos på hotellrommet: Klassekampen fulgte forfatter Lotta Elstad gjennom en dag på bokmessa i Frankfurt.
Lørdag 19. oktober 2019
TATT: To år etter snokeskandelen i ­Agder er Nav-ansattes personvern fortsatt ikke bra nok. Datatilsynet slakter praksisen, og Nav lover å skjerpe seg.
Lørdag 19. oktober 2019
Guffent: I Matias Faldbakkens nye roman går en atal leir­kladd amok i Bygde-Norge. Kan det være et bilde på vår tid?
Fredag 18. oktober 2019
Kaptein Sabeltann har vært landfast i 30 år. Nå satses det stort på å få ham ut i verden. – Som å selge en norsk versjon av Coca-Cola, sier markedsføringsekspert.