Fredag 20. september 2019
Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gikk i rette med regjeringskollegaene fra Frp da han innledet sin tale til KrFs landsstyre fredag.
Publisert: 20 September 10:55
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gikk i rette med regjeringskollegaene fra Frp da han innledet sin tale til KrFs landsstyre fredag.
– Snikislamisering er et dårlig ord. Det finnes ikke i Norge, fastslo Ropstad.
– Det er sunt og bra med kritikk av religion. Men snikislamisering er ikke religionskritikk. Vi må heller snakke om politikk og det ansvaret vi har for å hjelpe mennesker i nød, sa han.
Ropstad viste til at Norge har sendt skip til Middelhavet for å redde båtflyktninger.
– Det ansvaret som gjør at Norge hvert eneste år tar imot 3.000 kvoteflyktninger. Det er tre ganger mer enn de rødgrønne, sa KrF-lederen.

SamlivskursRopstad kom også inn på kranglingen innad i regjeringen den siste tiden. Rett før valget kunne barne- og familieministeren presentere en budsjettlekkasje om at regjeringen vil bruke 30 millioner kroner på samlivskurs for førstegangsforeldre.
– Etter valget er det noen som har påpekt at kanskje regjeringen hadde trengt samlivskurs, sa Ropstad til latter fra KrF-delegatene.
Nesten ett år etter partiets opprivende veivalg brukte Ropstad mye tid på KrFs kjernesaker. Han snakket om KrFs gjennomslag i tros- og livssynspolitikken i Granavolden-plattformen, tok avstand fra aktiv dødshjelp og viste til at barnetrygden nå økes med 3.600 kroner for barn mellom 0 og 6 år.
– Det betyr noe. Det betyr spesielt mye for dem som har dårlig råd, sa han.
Ropstad hadde også med seg en liten budsjettlekkasje i kofferten – 150 millioner kroner til et eget bistandsprogram til kamp mot menneskehandel og moderne slaveri.

Svakest siden 1937Ropstads blå side vant fram i KrFs retningsvalg, men det ble ingen umiddelbar uttelling for Ropstad i høstens valg. Det ble en solid nedtur for KrF, som endte på 4,0 prosent – partiets dårligste kommunestyre- og fylkestingsvalg siden 1937.
– Vi må ta innover oss alvoret. 4 prosent er ikke et sted å være for et parti som har mye større ambisjoner. Det er farlig nær sperregrensen, sa Ropstad.
– Dere hadde fortjent et bedre resultat. Jeg ser likevel noen lyspunkter, sa han, og trakk fram at KrF nå får landets yngste ordfører.
Samtidig la han til:
– Vi har noen bratte oppoverbakker foran oss. Vi kan bare klare det sammen, som et lag. Men jeg lover dere at vi skal heve oss. Derfor kommer jeg den neste tiden til å bruke enda mer tid, krefter og penger på å bygge organisasjon og parti.
Årets valgresultat er også dårligere enn det Ropstads forgjenger Knut Arild Hareides oppnådde i 2017 med 4,2 prosent.
(©NTB)
Onsdag 22. januar 2020
Uønskede kommentarer om kropp og sex er like utbredt i mediebransjen som for to år siden, viser ny undersøkelse. – Vi må forstå alvoret, sier journalist Ragnhild Ås Harbo.
Onsdag 22. januar 2020
• Erna Solberg er Høyre-lederen som fikk til det partiideologier har drømt om i godt over hundre år: borgerlig samling. Neste uke skulle hennes borgerlige firepartiregjering feiret ett år som flertallsregjering, men i stedet må Erna Solberg...
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Onsdag 22. januar 2020
VIKEN: Med Frp tilbake i Stortinget kan det gå mot oppløsning av Viken før 2021.
Tirsdag 21. januar 2020
Ved å utelate Utøya-naboene tidlig i prosessen kan man ha rotet bort sjansen til å få en konstruktiv dialog om minnested etter 22. juli, mener forsker.
Tirsdag 21. januar 2020
EXIT: Frp-nestor Carl I. Hagen maner sitt gamle parti til å drive nådeløs opposisjonspolitikk. Nå forventer han kamp om ledervervet.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Tirsdag 21. januar 2020
• Wikileaks-grunnleger Julian Assange sitter i dag isolert i Belmarsh høysikkerhetsfengsel i Storbritannia. Han risikerer å bli utlevert til USA, hvor han er tiltalt for 17 brudd på spionasjeloven for Wikileaks’ publisering av...
Mandag 20. januar 2020
I Hamar har det vært arbeidet i 26 år for å få på plass et museum som hedrer den folkekjære poeten Rolf Jacobsen. Fortsatt er planene helt i det blå.