Fredag 20. september 2019
Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gikk i rette med regjeringskollegaene fra Frp da han innledet sin tale til KrFs landsstyre fredag.
Publisert: 20 September 10:55
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gikk i rette med regjeringskollegaene fra Frp da han innledet sin tale til KrFs landsstyre fredag.
– Snikislamisering er et dårlig ord. Det finnes ikke i Norge, fastslo Ropstad.
– Det er sunt og bra med kritikk av religion. Men snikislamisering er ikke religionskritikk. Vi må heller snakke om politikk og det ansvaret vi har for å hjelpe mennesker i nød, sa han.
Ropstad viste til at Norge har sendt skip til Middelhavet for å redde båtflyktninger.
– Det ansvaret som gjør at Norge hvert eneste år tar imot 3.000 kvoteflyktninger. Det er tre ganger mer enn de rødgrønne, sa KrF-lederen.

SamlivskursRopstad kom også inn på kranglingen innad i regjeringen den siste tiden. Rett før valget kunne barne- og familieministeren presentere en budsjettlekkasje om at regjeringen vil bruke 30 millioner kroner på samlivskurs for førstegangsforeldre.
– Etter valget er det noen som har påpekt at kanskje regjeringen hadde trengt samlivskurs, sa Ropstad til latter fra KrF-delegatene.
Nesten ett år etter partiets opprivende veivalg brukte Ropstad mye tid på KrFs kjernesaker. Han snakket om KrFs gjennomslag i tros- og livssynspolitikken i Granavolden-plattformen, tok avstand fra aktiv dødshjelp og viste til at barnetrygden nå økes med 3.600 kroner for barn mellom 0 og 6 år.
– Det betyr noe. Det betyr spesielt mye for dem som har dårlig råd, sa han.
Ropstad hadde også med seg en liten budsjettlekkasje i kofferten – 150 millioner kroner til et eget bistandsprogram til kamp mot menneskehandel og moderne slaveri.

Svakest siden 1937Ropstads blå side vant fram i KrFs retningsvalg, men det ble ingen umiddelbar uttelling for Ropstad i høstens valg. Det ble en solid nedtur for KrF, som endte på 4,0 prosent – partiets dårligste kommunestyre- og fylkestingsvalg siden 1937.
– Vi må ta innover oss alvoret. 4 prosent er ikke et sted å være for et parti som har mye større ambisjoner. Det er farlig nær sperregrensen, sa Ropstad.
– Dere hadde fortjent et bedre resultat. Jeg ser likevel noen lyspunkter, sa han, og trakk fram at KrF nå får landets yngste ordfører.
Samtidig la han til:
– Vi har noen bratte oppoverbakker foran oss. Vi kan bare klare det sammen, som et lag. Men jeg lover dere at vi skal heve oss. Derfor kommer jeg den neste tiden til å bruke enda mer tid, krefter og penger på å bygge organisasjon og parti.
Årets valgresultat er også dårligere enn det Ropstads forgjenger Knut Arild Hareides oppnådde i 2017 med 4,2 prosent.
(©NTB)
Mandag 21. oktober 2019
I forrige uke viste Mette-Marit fram norsk litteratur i Frankfurt. Tyskland-kjenner Karsten Aase-Nilsen mener forfatterne kan ha kommet i skyggen av blitz­regnet – selv om det også har dryppet på klokkeren.
Mandag 21. oktober 2019
• Foran det avgjørende møtet i det britiske parlamentet lørdag så det ut som om statsminister Boris Johnson var i ferd med å skaffe seg et knapt flertall for utmeldingsavtalen med EU. Det konservative partiet sto samlet bak ham, og...
Mandag 21. oktober 2019
OPPGITTE: Lokale Abid Raja-støttespillere reagerer på behandlingen han får av regjeringspartnerne Høyre, Frp og KrF.
Mandag 21. oktober 2019
TAPTE: Istedenfor å stemme over statsminister Boris Johnsons brexit-avtale på lørdag utsatte parlamentet avstemningen. Britene fortsetter jakta på en vei ut av labyrinten.
Lørdag 19. oktober 2019
• Bare 33 prosent av LOs medlemmer stemte på Arbeiderpartiet i årets lokalvalg. Det er et svært dårlig tall for partiet, som viser at en av de viktigste grunnene til dårlige valgresultatet – på 24,8 prosent – var at Ap mistet oppslutning...
Lørdag 19. oktober 2019
MAKT: Venstre­sidas Evo Morales har overlevd høyrebølgen i Latin-Amerika. Nå ligger han an til å vinne sin fjerde periode.
Lørdag 19. oktober 2019
Lunken kaffe, rare intervjuspørsmål og kaos på hotellrommet: Klassekampen fulgte forfatter Lotta Elstad gjennom en dag på bokmessa i Frankfurt.
Lørdag 19. oktober 2019
TATT: To år etter snokeskandelen i ­Agder er Nav-ansattes personvern fortsatt ikke bra nok. Datatilsynet slakter praksisen, og Nav lover å skjerpe seg.
Lørdag 19. oktober 2019
Guffent: I Matias Faldbakkens nye roman går en atal leir­kladd amok i Bygde-Norge. Kan det være et bilde på vår tid?
Fredag 18. oktober 2019
Kaptein Sabeltann har vært landfast i 30 år. Nå satses det stort på å få ham ut i verden. – Som å selge en norsk versjon av Coca-Cola, sier markedsføringsekspert.