Tirsdag 17. september 2019
ÅSTED: Tjukk, svart røyk brer seg etter at verdens største oljeprosesseringsanlegg – i Buqyaq i Saudi-Arabia – lørdag ble rammet av et angrep som sendte oljepriser til himmels. FOTO: PLANET LABS/AP/NTB SCANPIX
• USA: Iran står bak angrep i Saudi-Arabia • Iran: USA driver «maksimalt bedrag»
Krigsfrykt etter angrep
OLJE-STRID: Hvem angrep oljeanlegget i Saudi-Arabia? Eskaleringen mellom USA og Iran «kan ende i direkte konflikt», sier Iran-analytiker.

MIDTØSTEN

USAs president Donald Trump sier han er «locked and loaded» – skyteklar – etter at to oljeanlegg i Saudi-Arabia ble angrepet av droner lørdag og sendte internasjonale oljepriser i været.

Houthi-bevegelsen i Jemen, som har vært i krig med Saudi-Arabia siden 2015, tok raskt på seg skylda for angrepene.

Trumps utenriksminister Mike Pompeo konkluderte likevel allerede lørdag med at USAs, Saudi-Arabias og Israels felles hovedfiende, Iran, sto bak angrepet.

Da Klassekampen gikk i trykken i går, hadde ikke Trump selv navngitt noen skyldige. Han sa isteden at han ventet på at hans nære allierte kronprins Mohammed bin-Salman i Saudi-Arabia skulle fortelle ham hvem som sto bak, og dermed hvor amerikansk aggresjon eventuelt skal rettes.

– Jeg tror vi må vente at det kommer en militær reaksjon på dette. Spørsmålet er hvor og mot hvem, sier senior­forsker ved Nupi Sverre Lodgaard.

Fakta

Konflikten mellom USA og Iran:

• Helt siden den iranske revolusjonen fjernet den USA-støttede sjahen i 1979, har Iran og USA vært bitre fiender.

• Konflikten ble dempet under USAs president Barack Obama, som gikk med på en atomavtale med Irans regjering i Teheran.

• Donald Trump har imidlertid trukket seg fra avtalen og skrudd opp økonomiske sanksjoner mot Iran.

• De siste månedene har situasjonen eskalert etter sabotasjeaksjoner mot oljetankskip i Persiabukta, nedskutte droner og nå etter angrepet på verdens største oljeanlegg hos USA-allierte Saudi-­Arabia.

Iran benekter anklager

Under Trump har USA forlatt atomavtalen med Iran og i satset på «maksimalt press» og økonomiske sanksjoner. I sommer har situasjonen eskalert etter sabotasjeangrep mot oljetankskip i Persiabukta og en amerikansk drone som ble skutt ned.

Etter angrepet i Saudi-Arabia la amerikanerne i går fram satellittbilder de hevder svekker påstander om at angrepene kom fra Jemen. Flere analytikere sådde ifølge CNN imidlertid tvil om bildenes påståtte betydning.

Iran hevder USA bruker hendelsen i Saudi-Arabia til å rettferdiggjøre «handling» mot Iran.

Utenriksminister Javad Zarif sa søndag at «etter å ha feilet med maksimalt press vender utenriksminister Pompeo seg nå til maksimalt bedrag».

Lodgaard mener at det at angrepet skal ha kommet direkte fra Iran, stemmer dårlig med iranske interesser og tidligere reaksjonsmønstre.

Det er fordi hendelsen representerer en kraftig opptrapping. Iran ønsker ikke regulær krig, mener forskeren.

Samtidig tror ikke Lodgaard at Trump, blant annet av hensyn til å bli gjenvalgt, ønsker seg en direkte konflikt med Iran.

– Da vil det være mye lettere å slå tilbake mot iranske interesser utenfor Iran.

Fra Irak eller Jemen?

Ifølge Lodgaard har houthiene i Jemen «både motiv og kapasitet» til å ha gjennomført angrepet.

– Det kan også ha kommet fra Irak, der militser støttet av Irans revolusjonsgarde er de første mistenkte, sier han.

En irakisk etterretnings­kilde hevdet i går overfor Middle East Eye at angrepet ble gjennomført av iranske droner som ble sendt fra en militærbase i Irak. Angrepet skal ha vært hevn for israelske droneangrep på den iransk-trente Hashd al-Shaabi-militsen, angrep som skal ha vært koordinert med Saudi-Arabia. Påstanden var ikke bekreftet av andre da Klassekampen gikk i trykken, og irakiske myndigheter har benektet at deres territorium ble brukt.

Tror småfeil kan utløse krig

Uansett hvem som står bak, øker frykten for krig. Den iransk-amerikanske analytikeren Holly Dagres sier til Klassekampen at forholdet mellom USA og Iran ikke vært dårligere på over 40 år.

Særlig bekymrer fraværet av direkte kommunikasjon mellom partene.

– Alt som skal til, er at en misforståelse eller feilkalkulering drar USA og Iran inn i direkte konflikt med hverandre, sier hun.

Dagres mener eskaleringen i stor grad skyldes USAs innføring av det som i realiteten er en oljeembargo på Iran som kom på tross av at landet ikke hadde brutt atomavtalen.

– Iran ser dette som en erklæring av økonomisk krig­føring og slår tilbake i respons, sier Dagres, som ikke tar stilling til hvem som står bak angrepet lørdag.

I USA reagerer Trump-motstandere med krass kritikk av sabelrasling. Presidentkandidat Bernie Sanders tvitret:

«Mr. Trump, USAs grunnlov er klar. Bare kongressen – ikke presidenten – kan erklære krig. Og kongressen vil ikke gi deg lov til å starte nok en katastrofal krig i Midtøsten bare fordi det brutale saudiske diktaturet ba om det.»

eirikgs@klassekampen.no

Fredag 24. januar 2020
LOJALE: Republikanerne «forvirrer og avsporer» riksrettssaken mot Donald Trump. – Presidenten er favoritt til å vinne valget i november, sier USA-ekspert.
Torsdag 23. januar 2020
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Mandag 20. januar 2020
LEDER: Keir Starmer, som ivret for at Labour skulle love ny folkeavstemning om brexit, befester sitt forsprang i kampen om å bli ny leder for partiet.
Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.
Torsdag 16. januar 2020
DÉJÀ VU: Iran er ikke i ferd med å utvikle atomvåpen, slik flere vestlige ledere igjen påstår. Det fastslår Robert Kelley, som ledet FN-byrået IAEAs våpeninspeksjoner i Irak.
Onsdag 15. januar 2020
SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.
Tirsdag 14. januar 2020
UROLIG: I helga protesterte iranere mot landets ledere. Mange har mistet troa på president Hassan Rouhanis politiske prosjekt, mener forsker.