Mandag 16. september 2019
Historisk økning i oljeprisen etter angrep i Saudi-Arabia
Oljeprisen har gjort et historisk byks i kjølvannet av droneangrepene i Saudi-Arabia, som utløste det største bortfallet av olje på verdensmarkedet noensinne.
Publisert: 16 September 10:31
Oljeprisen har gjort et historisk byks i kjølvannet av droneangrepene i Saudi-Arabia, som utløste det største bortfallet av olje på verdensmarkedet noensinne.
Prisen på nordsjøolje steg nesten 12 dollar til 71,95 dollar fatet de første sekundene etter at oljehandelen begynte etter helgen natt til mandag norsk tid.
Økningen i futures-prisen på nordsjøolje av brent-kvalitet tilsvarte nesten 20 prosent. Målt i dollar var dette den største prisøkningen i løpet av én dag siden handelen med denne typen oljekontrakter begynte i 1988, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.
Prisøkningen skyldtes forstyrrelser i oljemarkedet som også hører hjemme i historiebøkene.
Droneangrepene som rammet to oljeanlegg i Saudi-Arabia natt til lørdag, tvang landet til å innstille halvparten av sin oljeproduksjon.
Dermed forsvant umiddelbart 5,7 millioner fat olje per dag fra verdensmarkedet. Bortfallet er det største noen gang, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

Store svingninger5,7 millioner fat olje tilsvarer over 5 prosent av verdensproduksjonen. Situasjonen overgår både bortfallet av olje under den islamske revolusjonen i Iran i 1979 og under USAs invasjon av Kuwait i 1990.
Oljeprisen gikk litt ned igjen etter den første kraftige økningen natt til mandag. Etter store svingninger lå prisen på nordsjøolje på 65 dollar fatet ved 10.15-tiden norsk tid.
En kraftig prisøkning var ventet etter droneangrepene mot et oljefelt og et prosesseringsanlegg som tilhører Saudi-Arabias statlige oljeselskap Saudi Aramco. Oljeprosesseringsanlegget i Buqyaq er det største i sitt slag i verden.
Ingen personer skal ha blitt drept, men angrepene utløste eksplosjoner og store branner. Hvor lang tid det vil ta å få produksjonen tilbake til normalt nivå, er uklart.

USA anklager IranHouthi-opprørerne i Jemen har sagt at det var de som utførte droneangrepene. Houthiene har i Jemen ligget i krig mot en internasjonal koalisjon ledet av Saudi-Arabia siden 2015.
USAs utenriksminister Mike Pompeo stoler ikke på Houthienes uttalelse og mener i stedet det var Iran som sto bak oljeangrepene.
På Twitter skriver president Donald Trump at USA vet hvem som trolig er den skyldige. Han skriver «we are locked and loaded» og antyder dermed at USA er klar for et eventuelt gjengjeldelsesangrep.
Regjeringen i Iran har avvist de amerikanske anklagene. En talsmann for det iranske utenriksdepartementet har kalt anklagene «uforståelige og meningsløse».
I et forsøk på å stabilisere oljemarkedet har både Trump og regjeringen i Saudi-Arabia sagt at de vil hente olje fra sine lagre for å øke tilbudet på markedet.
Lørdag 19. oktober 2019
• Bare 33 prosent av LOs medlemmer stemte på Arbeiderpartiet i årets lokalvalg. Det er et svært dårlig tall for partiet, som viser at en av de viktigste grunnene til dårlige valgresultatet – på 24,8 prosent – var at Ap mistet oppslutning...
Lørdag 19. oktober 2019
MAKT: Venstre­sidas Evo Morales har overlevd høyrebølgen i Latin-Amerika. Nå ligger han an til å vinne sin fjerde periode.
Lørdag 19. oktober 2019
Lunken kaffe, rare intervjuspørsmål og kaos på hotellrommet: Klassekampen fulgte forfatter Lotta Elstad gjennom en dag på bokmessa i Frankfurt.
Lørdag 19. oktober 2019
TATT: To år etter snokeskandelen i ­Agder er Nav-ansattes personvern fortsatt ikke bra nok. Datatilsynet slakter praksisen, og Nav lover å skjerpe seg.
Lørdag 19. oktober 2019
Guffent: I Matias Faldbakkens nye roman går en atal leir­kladd amok i Bygde-Norge. Kan det være et bilde på vår tid?
Fredag 18. oktober 2019
Kaptein Sabeltann har vært landfast i 30 år. Nå satses det stort på å få ham ut i verden. – Som å selge en norsk versjon av Coca-Cola, sier markedsføringsekspert.
Fredag 18. oktober 2019
MOTVIND: Regjeringa legg vekk vindkraftplan etter massiv motstand landet rundt. – Skuffande, seier investor Jens Ulltveit-Moe.
Fredag 18. oktober 2019
• «Vi har en flott ny avtale som tar tilbake kontrollen – nå må Parlamentet få unnagjort brexit lørdag, så vi kan komme videre med andre prioriteringer, som levekostnader, helsevesenet, voldskriminalitet og miljøet.» Det var meldingen som...
Fredag 18. oktober 2019
LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.
Torsdag 17. oktober 2019
Bøkene til Jon F­osse og Per Petterson er oversatt til mer enn 40 språk. Likevel velger de å la seg representere av norske bok­agenter.