Torsdag 12. september 2019
Britisk regjering frykter kaos hvis det blir hard brexit
Mangel på mat og medisiner, sterkt hopp i strømprisene og store forsinkelser ved Den engelske kanal er hva Storbritannias regjering frykter ved en hard brexit.
Publisert: 12 September 00:11
Mangel på mat og medisiner, sterkt hopp i strømprisene og store forsinkelser ved Den engelske kanal er hva Storbritannias regjering frykter ved en hard brexit.
Det viser dokumenter som den britiske regjeringen la ut på sin nettside onsdag kveld.
Det er Parlamentet som har krevd at regjeringen offentliggjør sin beredskapsplan for en hard brexit, det vil si en brexit uten avtale med EU.
Regjeringen har nå publisert seks sider knyttet til den såkalte «Operation Yellowhammer». I dokumentene spås det både demonstrasjoner og motdemonstrasjoner i landet, og det advares mot økt offentlig uro.

Uro for irskegrensaDokumentet peker også på at Storbritannias plan om ikke å ha noen kontroll ved irskegrensen, trolig ikke vil være levedyktig. Det skyldes betydelig risiko knyttet til økonomiske og juridiske forhold samt biosikkerhet. Regjeringen frykter at det vil oppstå svarte markeder i grenseområdene, noe den tror grupper med avvikende meninger vil kunne utnytte.
Regjeringen understreker at dokumentene kun inneholder antakelser, og at det verken er snakk om en konsekvensanalyse eller er et forsøk på å forutsi det mest sannsynlige utfallet.
– Det beskriver hva som kan skje i verste fall, skriver Michael Gove, som er ansvarlig for regjeringens forberedelser til en eventuell hard brexit.

Problemer ved kanalen
Sky News melder at problemene ved Den engelske kanal vil kunne vare i opptil tre måneder før det blir bedre. Lastebiler risikerer forsinkelser på opptil to og et halvt døgn.
Det kan også bli forsinkelser for britiske turister som vil reise til utlandet, både når det gjelder ferje-, bil- og flytrafikk. Alvorlige forsinkelser vil spesielt kunne ramme legemiddelleveranser, ifølge regjeringens dokumenter.
Tilgangen på enkelte ferske matvarer risikerer også å minke, samtidig som prisene vil kunne stige.
Regjeringen peker dessuten på at det vil kunne bli vanskeligere for politiet i Storbritannia og EU å dele data.

Nei til innsyn i korrespondanse Opposisjonen i Parlamentet har også krevd å få innsyn i korrespondansen mellom regjeringens rådgivere knyttet til suspensjonen av Parlamentet, deriblant hva de har skrevet til hverandre på Facebook og WhatsApp.
Dette har imidlertid regjeringen avvist fordi den mener det er «upassende».
Johnsons fem uker lange suspensjon trådte i kraft natt til tirsdag.
Noe av innholdet i «Operation Yellowhammer» ble tidligere i september lekket til Sunday Times.
(©NTB)
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.
Mandag 17. februar 2020
• Vår nye fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) har hatt god inntekt i vinter. Etter at han først tiltrådte som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet 4. november i fjor, har han fått betalt både for den jobben og for jobben som...
Mandag 17. februar 2020
VRIENT: Å løfte de lavlønte har lenge vært viktig i LOs likelønnspolitikk. En fersk rapport viser at det ikke fungerer for store kvinnedominerte grupper.
Lørdag 15. februar 2020
• Styret i Norsk Redaktørforening sa denne uka nei til å ta opp Resetts redaktør Helge Lurås som medlem. Foreningen finner etter en helhetsvurdering at Resett ikke fyller kriteriene for opptak, som blant annet innebærer at mediet forplikter...
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Lørdag 15. februar 2020
Afrika: Dr. Livingstone er ikke lenger hovedperson i fortellingen om sin siste reis.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Fredag 14. februar 2020
SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt.