Torsdag 12. september 2019
Britisk regjering frykter kaos hvis det blir hard brexit
Mangel på mat og medisiner, sterkt hopp i strømprisene og store forsinkelser ved Den engelske kanal er hva Storbritannias regjering frykter ved en hard brexit.
Publisert: 12 September 00:11
Mangel på mat og medisiner, sterkt hopp i strømprisene og store forsinkelser ved Den engelske kanal er hva Storbritannias regjering frykter ved en hard brexit.
Det viser dokumenter som den britiske regjeringen la ut på sin nettside onsdag kveld.
Det er Parlamentet som har krevd at regjeringen offentliggjør sin beredskapsplan for en hard brexit, det vil si en brexit uten avtale med EU.
Regjeringen har nå publisert seks sider knyttet til den såkalte «Operation Yellowhammer». I dokumentene spås det både demonstrasjoner og motdemonstrasjoner i landet, og det advares mot økt offentlig uro.

Uro for irskegrensaDokumentet peker også på at Storbritannias plan om ikke å ha noen kontroll ved irskegrensen, trolig ikke vil være levedyktig. Det skyldes betydelig risiko knyttet til økonomiske og juridiske forhold samt biosikkerhet. Regjeringen frykter at det vil oppstå svarte markeder i grenseområdene, noe den tror grupper med avvikende meninger vil kunne utnytte.
Regjeringen understreker at dokumentene kun inneholder antakelser, og at det verken er snakk om en konsekvensanalyse eller er et forsøk på å forutsi det mest sannsynlige utfallet.
– Det beskriver hva som kan skje i verste fall, skriver Michael Gove, som er ansvarlig for regjeringens forberedelser til en eventuell hard brexit.

Problemer ved kanalen
Sky News melder at problemene ved Den engelske kanal vil kunne vare i opptil tre måneder før det blir bedre. Lastebiler risikerer forsinkelser på opptil to og et halvt døgn.
Det kan også bli forsinkelser for britiske turister som vil reise til utlandet, både når det gjelder ferje-, bil- og flytrafikk. Alvorlige forsinkelser vil spesielt kunne ramme legemiddelleveranser, ifølge regjeringens dokumenter.
Tilgangen på enkelte ferske matvarer risikerer også å minke, samtidig som prisene vil kunne stige.
Regjeringen peker dessuten på at det vil kunne bli vanskeligere for politiet i Storbritannia og EU å dele data.

Nei til innsyn i korrespondanse Opposisjonen i Parlamentet har også krevd å få innsyn i korrespondansen mellom regjeringens rådgivere knyttet til suspensjonen av Parlamentet, deriblant hva de har skrevet til hverandre på Facebook og WhatsApp.
Dette har imidlertid regjeringen avvist fordi den mener det er «upassende».
Johnsons fem uker lange suspensjon trådte i kraft natt til tirsdag.
Noe av innholdet i «Operation Yellowhammer» ble tidligere i september lekket til Sunday Times.
(©NTB)
Lørdag 21. september 2019
• Det har vært en spesiell uke for Klassekampen. Mens stormene raser om digitalstrategier og sluttpakker i Morgenbladet og Dagens Næringsliv, har vi i roligere former passert en nesten mytisk grense for avisa. Da mediehusenes opplagstall ble...
Lørdag 21. september 2019
FORNØYD: Årets valg har vært en gamechanger for kampen mot profitt i velferd, sier Fagforbundets Mette Nord. Nå vil hun at staten skal brukes mer aktivt for et grønt skifte.
Lørdag 21. september 2019
VALG: PLO-leder Saeb Erekat mener at et palestinsk valg vil åpne nye dører.
Lørdag 21. september 2019
«Hele Norge leser» er en av de største satsingene i Bok­året 2019. Nå får prosjektet slakt. – Vitner om bokbransjens svake selvtillit, sier kulturredaktør Arne Borge i Vårt Land.
Lørdag 21. september 2019
Leik: Ravatns nye roman veks seg større enn sin eigen krimintrige.
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Fredag 20. september 2019
DN-ansatte må belage seg på å flytte inn i medie­husets nye «bokser», men får ikke få vite hva det innebærer før sluttpakkevinduet lukkes. Ansatte er særlig bekymret for at lørdagsmagasinet blir pulverisert.
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Fredag 20. september 2019
• Den siste uka har det stormet rundt Venstre-politiker Abid Raja, etter at han anklaget Fremskrittsparti-leder Siv Jensens bruk av ordet snikislamisering for «brun skremselspropaganda». Bakgrunnen for Rajas utblåsing var Siv Jensens kronikk...
Torsdag 19. september 2019
Lydbøkene har inntatt skolen. Forsker Bjarte Reidar Furnes mener lærerne først og fremst må legge til rette for at elevene leser papir­bøker.