Torsdag 12. september 2019
UTE AV BILDET: President Donald Trump og utenriks­minister Mike Pompeo kvittet seg denne uka med presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver, krigshauken John Bolton. FOTO: CLIFF OWEN, AFP/SCANPIX
• Krigshauken Bolton ferdig som Trump-rådgiver • Eksperter: Reduserer faren for krig med Iran
Dumpa Bombe-Bolton
BØDDEL BORTE: Blodtørste John Bolton forsvant ut av Det hvite hus. Dermed kan krigspresset på Donald Trump ha lettet.

USA

I Teheran og Caracas gikk det trolig noen lettelsens sukk på tirsdag. Da fikk John Bolton fyken som Donald Trumps ­nasjonale sikkerhetsrådgiver.

I løpet av 17 måneder i Det hvite hus har Bolton – en av arkitektene bak Irak-krigen i 2003 – tatt USA nærmere hans langvarige drøm om en krig med Iran, og han har presset på for økt amerikansk aggressivitet overfor Venezuela.

Fakta

John Bolton:

• Bolton har de siste 17 månedene vært Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, en stilling som medfører stor innflytelse på USAs sikkerhetspolitikk.

• Han var USAs FN-ambassadør under George W. Bush og en av arkitektene bak den amerikanske krigen mot Irak i 2003.

• Han har lenge ønsket en amerikansk krig mot Iran, og en opptrapping overfor Venezuela, og har vært kritisk til ønsker om forhandlinger med Nord-Korea og Taliban i Afghanistan.

• Bolton fikk ifølge Trump sparken denne uka. Hevder selv han gikk frivillig.

«Trump skeptisk mot krig»

En rekke analytikere mener fredselskere har all grunn til å gledes av at Bolton er borte. Iransk-amerikanske National Iranian American Council (Niac) «gratulerer Trump med det som kan bli hans presidentskaps beste avgjørelse».

«Dette reduserer sjansene dramatisk for en ny, katastrofal krig i Midtøsten», skriver Niac i en pressemelding. Trump tvitret tirsdag at Bolton fikk sparken fordi «jeg var sterkt uenig med mange av hans forslag, det var også andre i administrasjonen».

Bolton har klinsjet med utenriksminister Mike Pompeo.

Selv hevder Bolton at det var hans egen avgjørelse å gå av. Uansett hvem som snakker sant, så mener analytikere at nettopp Boltons krigslyst sendte ham ut av Trumps gode selskap.

Selv om de to mennene delte avsky for Barack Obamas utenrikspolitikk, skriver John Hudson i The Washington Post, «så krasjet Boltons appetitt for militær konfrontasjon og regimeskifte gjentatte ganger med Trumps synspunkter».

Trump er heller ingen fredsdue. Han har eskalert bombingen i Irak og Syria, og støttet sin saudiske allierte Muhammad bin-Salman i hans Jemen-krig.

På en rekke områder har presidenten likevel signalisert en mindre aggressiv linje enn Bolton.

Sistnevnte er særlig kjent for sin drøm om å «bombe Iran», og har de siste månedene bidratt til en farlig opptrapping i Persiabukta.

Trump og Pompeo har på sin side åpnet for samtaler med Teheran den siste tida.

Ezra Klein hos Vox mener «Trump virker instinktivt skeptisk mot å gå til krig».

«Hans sparking av Bolton er sjeldent lyst punkt i hans presidentskap», skriver han.

Nedtur for Guaidó-fans

Mange ser Boltons kritikk av Trumps nylige invitasjon av Taliban til Camp David, som utløsende årsak til avgangen. Bolton, en notorisk islamofob, er en langvarig kritiker av forhandlinger med Taliban.

Bolton skal også ha vært svært misfornøyd med Trumps forhandlinger med Nord-Korea.

Også når det gjelder USAs planer for Venezuela, ses Bolton som en hauk.

Etter at USA i sommer trappet opp sanksjoner mot Caracas i Venezuela, samlet tilhengere av opposisjonsleder Juan Guaidó seg i det velstående strøket Chacao og feiret med å rope «Bolton, Bolton, Bolton».

«Han var den venezuelanske høyresidas siste håp om å bringe inn amerikanske soldater», skriver The New York Times’ Venezuela-reporter Anatoly Kurmanaev.

Demokrater skuffer

Irans FN-utsending uttalte i går at Boltons avgang ikke vil føre til at Teheran vil revurdere å innføre samtaler med amerikanerne.

Niac-direktør Jamal Abdi mener Boltons avskjed var «det første nødvendige steget for noen som helst diplomatisk åpning for å løse krisa med Iran».

Demokrat-ledere som Nancy Pelosi, brukte Boltons avgang til å løfte fram fortellingen om kaos i Det hvite hus.

Abdi er skuffet over at Demokrater «ikke utfordrer det Bolton representerte».

«Faktum er at ‘boltonism’ er en usminket versjon av ‘akseptabel’ amerikansk utenrikspolitikk. Demokratene støttet Irak-krigen», skriver Abdi.

Selv om mange er lettet over at Bolton forsvinner, er det få forventninger til hans etterfølger, som ifølge Trump skal plukkes neste uke.

«Når jeg underviser, har jeg brukt Bolton som et eksempel på fraværet av etterrettelighet i det utenrikspolitiske etablissementet. Trolig kan jeg bare bytte hans navn med den neste Trump ansetter», skriver professor og utenriksanalytiker Stephen Walt på Twitter.

eirikgs@klassekampen.no

Torsdag 21. november 2019
ANSVAR: Draps­tallet i Bolivia har økt kraftig etter at Evo Morales gikk av. En direkte konsekvens av interimregjeringens politikk, mener forsker.
Onsdag 20. november 2019
KOLONIER: USAs kursendring bidrar til å svekke folkeretten. Midtøstenforskere tror utspillet kan tolkes av Israel som «fritt fram» for bygging av bosettinger.
Tirsdag 19. november 2019
STEILE FRONTER: Hongkong-krisa synes stadig lenger unna en løsning. Demonstranter sier til Klassekampen at de vil fortsette å kjempe mot politiet.
Mandag 18. november 2019
FN ER BEKYMRET: Bolivias nye regjering gir sikkerhetsstyrker rett til å drepe uten straff og truer journalister som driver «oppvigleri».
Lørdag 16. november 2019
IKKE LETT: Boris Johnson skulle kapre en mengde arbeiderklasse­velgere for å sikre flertall for sin plan om brexit. En måned før valget ser det ikke ut til at han har fått det til.
Fredag 15. november 2019
SPENT: Timer etter at en våpenhvile mellom Israel og gruppa Islamsk hellig krig trådte i kraft, kom meldinger om raketter avfyrt fra Gaza. – Våpenhvilen må overholdes, sier Hamas-politiker.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.
Tirsdag 12. november 2019
KAOS: Bolivia er i kaos etter at president Evo Morales har flyktet fra presidentpalasset. «Vi har låst oss inne i huset, situasjonen er veldig stygg», sier en tidligere Morales-tilhenger til Klassekampen.