Onsdag 11. september 2019
California innfører nye regler for Lyft og Uber
Den amerikanske delstaten California har vedtatt en lov som krever at Uber, Lyft og andre selskaper i app-økonomien gir sine sjåfører kontrakter som ansatte.
Publisert: 11 September 09:55
Den amerikanske delstaten California har vedtatt en lov som krever at Uber, Lyft og andre selskaper i app-økonomien gir sine sjåfører kontrakter som ansatte.
Loven ble vedtatt med 29 mot 11 stemmer i delstatens senat og sendes videre til delstatsforsamlingen for behandling. Vedtak der er ventet å bli en formalitet, skriver New York Times.
Loven skal tre i kraft 1. januar. Fra da av må personer som utfører arbeid for app-baserte selskaper, blant dem Uber-sjåfører, behandles som ansatte og ikke lenger kontraktører.
I California vil loven omfatte minst 1 million personer. Mange av dem mangler i dag minstelønn og arbeidsledighetsforsikring. Med loven kan eksempelvis sjåfører, sykkelbud, hundepassere og hjemmereparatører få status som ansatte.
En sammenslutning av arbeidere prøver å få støtte til en tilsvarende lov i delstaten New York. Delstatene Washington og Oregon har fra før lignende lover.
Transportselskaper som Uber og Lyft, og andre app-baserte tjenester, har advart om at forretningsmodellen kan bli ødelagt ved å anerkjenne sjåfører som ansatte. Selskapene hadde derfor forsøkt å forhandle seg fram til unntak fra loven.
Uber og Lyft har advart om at de vil måtte innføre arbeidstid for sine sjåfører. Det vil redusere sjåførenes evne til å jobbe når og hvor de ønsker, mener de.
Eksperter mener det ikke er noe i loven som gjør at arbeiderne må jobbe på skift. Uber og Lyft har fullt lov til fortsatt å la sjåfører bestemme selv når de vil jobbe, påpeker de.
Uber har ikke kommentert saken. Lyft kaller loven en skuffelse.
(©NTB)
Lørdag 21. september 2019
• Det har vært en spesiell uke for Klassekampen. Mens stormene raser om digitalstrategier og sluttpakker i Morgenbladet og Dagens Næringsliv, har vi i roligere former passert en nesten mytisk grense for avisa. Da mediehusenes opplagstall ble...
Lørdag 21. september 2019
FORNØYD: Årets valg har vært en gamechanger for kampen mot profitt i velferd, sier Fagforbundets Mette Nord. Nå vil hun at staten skal brukes mer aktivt for et grønt skifte.
Lørdag 21. september 2019
VALG: PLO-leder Saeb Erekat mener at et palestinsk valg vil åpne nye dører.
Lørdag 21. september 2019
«Hele Norge leser» er en av de største satsingene i Bok­året 2019. Nå får prosjektet slakt. – Vitner om bokbransjens svake selvtillit, sier kulturredaktør Arne Borge i Vårt Land.
Lørdag 21. september 2019
Leik: Ravatns nye roman veks seg større enn sin eigen krimintrige.
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Fredag 20. september 2019
DN-ansatte må belage seg på å flytte inn i medie­husets nye «bokser», men får ikke få vite hva det innebærer før sluttpakkevinduet lukkes. Ansatte er særlig bekymret for at lørdagsmagasinet blir pulverisert.
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Fredag 20. september 2019
• Den siste uka har det stormet rundt Venstre-politiker Abid Raja, etter at han anklaget Fremskrittsparti-leder Siv Jensens bruk av ordet snikislamisering for «brun skremselspropaganda». Bakgrunnen for Rajas utblåsing var Siv Jensens kronikk...
Torsdag 19. september 2019
Lydbøkene har inntatt skolen. Forsker Bjarte Reidar Furnes mener lærerne først og fremst må legge til rette for at elevene leser papir­bøker.