Onsdag 11. september 2019
California innfører nye regler for Lyft og Uber
Den amerikanske delstaten California har vedtatt en lov som krever at Uber, Lyft og andre selskaper i app-økonomien gir sine sjåfører kontrakter som ansatte.
Publisert: 11 September 09:55
Den amerikanske delstaten California har vedtatt en lov som krever at Uber, Lyft og andre selskaper i app-økonomien gir sine sjåfører kontrakter som ansatte.
Loven ble vedtatt med 29 mot 11 stemmer i delstatens senat og sendes videre til delstatsforsamlingen for behandling. Vedtak der er ventet å bli en formalitet, skriver New York Times.
Loven skal tre i kraft 1. januar. Fra da av må personer som utfører arbeid for app-baserte selskaper, blant dem Uber-sjåfører, behandles som ansatte og ikke lenger kontraktører.
I California vil loven omfatte minst 1 million personer. Mange av dem mangler i dag minstelønn og arbeidsledighetsforsikring. Med loven kan eksempelvis sjåfører, sykkelbud, hundepassere og hjemmereparatører få status som ansatte.
En sammenslutning av arbeidere prøver å få støtte til en tilsvarende lov i delstaten New York. Delstatene Washington og Oregon har fra før lignende lover.
Transportselskaper som Uber og Lyft, og andre app-baserte tjenester, har advart om at forretningsmodellen kan bli ødelagt ved å anerkjenne sjåfører som ansatte. Selskapene hadde derfor forsøkt å forhandle seg fram til unntak fra loven.
Uber og Lyft har advart om at de vil måtte innføre arbeidstid for sine sjåfører. Det vil redusere sjåførenes evne til å jobbe når og hvor de ønsker, mener de.
Eksperter mener det ikke er noe i loven som gjør at arbeiderne må jobbe på skift. Uber og Lyft har fullt lov til fortsatt å la sjåfører bestemme selv når de vil jobbe, påpeker de.
Uber har ikke kommentert saken. Lyft kaller loven en skuffelse.
(©NTB)
Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.
Onsdag 29. januar 2020
Allerede i høst kom det meldinger om trøbbel med leveransene til det nye Munchmuseet. Først mandag ble det kunngjort at nyåpningen må utsettes.
Onsdag 29. januar 2020
• «Vi føler at vi har sluppet ut av fengsel», sa Sylvi Listhaug i helga om Frps utgang av regjeringen. Partiet har visselig brukt sin nyvunne frihet effektivt. I ni dager har partiet skutt med mitraljøse mot regjeringens saker. Rømlingen har...
Tirsdag 28. januar 2020
Skrivekunstakademiet i Bergen kvoterer inn gutter for å unngå reine jenteklasser, forteller daglig leder Øyunn Viken.
Tirsdag 28. januar 2020
• «Regjeringen vil legge ned distriktene», sier folk på den lokale kafeen i Midsund på Otrøya i Møre og Romsdal til VG. Avisa har reist rundt og snakket med folk som har fått dyrere fergebilletter de siste årene. VGs gjennomgang viser til...
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Mandag 27. januar 2020
Én av fire bokdebutanter faller av. Rebecca Wexelsen hadde forlaget i ryggen da hennes første bok ble fullstendig oversett i mediene.
Mandag 27. januar 2020
HJELP: Universitetet på Ås kan allerede i år bli tvunget til å gi fra seg byggene sine til Statsbygg. Tillitsvalgte frykter økt husleie.