Onsdag 11. september 2019
Europarådet: Rasisme og intoleranse øker i Finland
Rasistisk og krenkende ordbruk er blitt vanlig på nettet i Finland og øker også i den politiske debatten, ifølge en rapport fra Europarådet.
Publisert: 11 September 06:00
Rasistisk og krenkende ordbruk er blitt vanlig på nettet i Finland og øker også i den politiske debatten, ifølge en rapport fra Europarådet.
Finland topper ofte listene når det gjelder hvor i verden folk er mest lykkelige, likestilte og har best levekår. Men Finland er også det landet i Vest-Europa som har den laveste andelen utenlandsfødte innbyggere, og negative holdninger til innvandring er svært utbredt. Kun 6,6 prosent av befolkningen er født andre steder enn Finland.
Det nasjonalistiske partiet Sannfinnene har lenge vært landets nest største. Partiet vil ha en streng innvandrings- og flyktningpolitikk og krever at alle som kommer til Finland, assimileres.
– Rasistiske og intolerante ytringer i den offentlige samtalen øker, de viktigste målskivene er asylsøkere og muslimer, heter det i rapporten fra Europarådets kommisjon mot rasisme og intoleranse (EI).

Afrikansk opphavDer går det også fram at rasistiske ytringer på nettet ikke bare er preget av innvandringsmotstand, de rettes også spesifikt mot personer med afrikansk opphav, LGBT-personer, jøder og romfolk.
I fjor fant EUs byrå for grunnleggende rettigheter at personer med afrikansk opphav i Finland skårer høyest når det gjelder opplevd rasistisk trakassering og vold. Undersøkelsen omfatter tolv EU-land.
EI mener også at finske myndigheters respons på problemene, ikke har vært tilstrekkelig.

Unøyaktige dataFinske myndigheter registrerte 1.165 tilfeller av hatkriminalitet i 2017, men i Europarådets rapport kritiseres datainnsamlingen som såpass unøyaktig at det ikke er mulig å sammenligne dataene fra år til år.
Det pekes også på at det innen politiet fortsatt er vanlig å karakterisere personer ut fra etnisitet, og politikorpset får også kritikk for lite mangfold.
I rapporten kritiserer også den såkalte «transeloven», som krever at mennesker blir sterilisert før de kan bli anerkjent som noe annet enn sitt medfødte kjønn. I juni lovet statsminister Antti Rinne som er sosialdemokrat, å oppheve det omstridte kravet.
(©NTB)
Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.
Onsdag 29. januar 2020
Allerede i høst kom det meldinger om trøbbel med leveransene til det nye Munchmuseet. Først mandag ble det kunngjort at nyåpningen må utsettes.
Onsdag 29. januar 2020
• «Vi føler at vi har sluppet ut av fengsel», sa Sylvi Listhaug i helga om Frps utgang av regjeringen. Partiet har visselig brukt sin nyvunne frihet effektivt. I ni dager har partiet skutt med mitraljøse mot regjeringens saker. Rømlingen har...
Tirsdag 28. januar 2020
Skrivekunstakademiet i Bergen kvoterer inn gutter for å unngå reine jenteklasser, forteller daglig leder Øyunn Viken.
Tirsdag 28. januar 2020
• «Regjeringen vil legge ned distriktene», sier folk på den lokale kafeen i Midsund på Otrøya i Møre og Romsdal til VG. Avisa har reist rundt og snakket med folk som har fått dyrere fergebilletter de siste årene. VGs gjennomgang viser til...
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Mandag 27. januar 2020
Én av fire bokdebutanter faller av. Rebecca Wexelsen hadde forlaget i ryggen da hennes første bok ble fullstendig oversett i mediene.
Mandag 27. januar 2020
HJELP: Universitetet på Ås kan allerede i år bli tvunget til å gi fra seg byggene sine til Statsbygg. Tillitsvalgte frykter økt husleie.