Onsdag 11. september 2019
Europarådet: Rasisme og intoleranse øker i Finland
Rasistisk og krenkende ordbruk er blitt vanlig på nettet i Finland og øker også i den politiske debatten, ifølge en rapport fra Europarådet.
Publisert: 11 September 06:00
Rasistisk og krenkende ordbruk er blitt vanlig på nettet i Finland og øker også i den politiske debatten, ifølge en rapport fra Europarådet.
Finland topper ofte listene når det gjelder hvor i verden folk er mest lykkelige, likestilte og har best levekår. Men Finland er også det landet i Vest-Europa som har den laveste andelen utenlandsfødte innbyggere, og negative holdninger til innvandring er svært utbredt. Kun 6,6 prosent av befolkningen er født andre steder enn Finland.
Det nasjonalistiske partiet Sannfinnene har lenge vært landets nest største. Partiet vil ha en streng innvandrings- og flyktningpolitikk og krever at alle som kommer til Finland, assimileres.
– Rasistiske og intolerante ytringer i den offentlige samtalen øker, de viktigste målskivene er asylsøkere og muslimer, heter det i rapporten fra Europarådets kommisjon mot rasisme og intoleranse (EI).

Afrikansk opphavDer går det også fram at rasistiske ytringer på nettet ikke bare er preget av innvandringsmotstand, de rettes også spesifikt mot personer med afrikansk opphav, LGBT-personer, jøder og romfolk.
I fjor fant EUs byrå for grunnleggende rettigheter at personer med afrikansk opphav i Finland skårer høyest når det gjelder opplevd rasistisk trakassering og vold. Undersøkelsen omfatter tolv EU-land.
EI mener også at finske myndigheters respons på problemene, ikke har vært tilstrekkelig.

Unøyaktige dataFinske myndigheter registrerte 1.165 tilfeller av hatkriminalitet i 2017, men i Europarådets rapport kritiseres datainnsamlingen som såpass unøyaktig at det ikke er mulig å sammenligne dataene fra år til år.
Det pekes også på at det innen politiet fortsatt er vanlig å karakterisere personer ut fra etnisitet, og politikorpset får også kritikk for lite mangfold.
I rapporten kritiserer også den såkalte «transeloven», som krever at mennesker blir sterilisert før de kan bli anerkjent som noe annet enn sitt medfødte kjønn. I juni lovet statsminister Antti Rinne som er sosialdemokrat, å oppheve det omstridte kravet.
(©NTB)
Lørdag 21. september 2019
• Det har vært en spesiell uke for Klassekampen. Mens stormene raser om digitalstrategier og sluttpakker i Morgenbladet og Dagens Næringsliv, har vi i roligere former passert en nesten mytisk grense for avisa. Da mediehusenes opplagstall ble...
Lørdag 21. september 2019
FORNØYD: Årets valg har vært en gamechanger for kampen mot profitt i velferd, sier Fagforbundets Mette Nord. Nå vil hun at staten skal brukes mer aktivt for et grønt skifte.
Lørdag 21. september 2019
VALG: PLO-leder Saeb Erekat mener at et palestinsk valg vil åpne nye dører.
Lørdag 21. september 2019
«Hele Norge leser» er en av de største satsingene i Bok­året 2019. Nå får prosjektet slakt. – Vitner om bokbransjens svake selvtillit, sier kulturredaktør Arne Borge i Vårt Land.
Lørdag 21. september 2019
Leik: Ravatns nye roman veks seg større enn sin eigen krimintrige.
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Fredag 20. september 2019
DN-ansatte må belage seg på å flytte inn i medie­husets nye «bokser», men får ikke få vite hva det innebærer før sluttpakkevinduet lukkes. Ansatte er særlig bekymret for at lørdagsmagasinet blir pulverisert.
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Fredag 20. september 2019
• Den siste uka har det stormet rundt Venstre-politiker Abid Raja, etter at han anklaget Fremskrittsparti-leder Siv Jensens bruk av ordet snikislamisering for «brun skremselspropaganda». Bakgrunnen for Rajas utblåsing var Siv Jensens kronikk...
Torsdag 19. september 2019
Lydbøkene har inntatt skolen. Forsker Bjarte Reidar Furnes mener lærerne først og fremst må legge til rette for at elevene leser papir­bøker.