Onsdag 11. september 2019
Skotsk domstol sier suspensjonen av Parlamentet er ulovlig
En skotsk ankedomstol mener den britiske regjeringens suspensjon av Parlamentet er i strid med loven. Regjeringen anker kjennelsen.
Publisert: 11 September 12:27
En skotsk ankedomstol mener den britiske regjeringens suspensjon av Parlamentet er i strid med loven. Regjeringen anker kjennelsen.
Den siste rettsavgjørelsen setter til side en kjennelse om at rettsvesenet ikke har myndighet til å blande seg inn i statsminister Boris Johnsons politiske beslutning om å suspendere nasjonalforsamlingen, skriver The Guardian. Dommerne gikk likevel ikke så langt som å beordre en gjenåpning av Parlamentet
Regjeringen sier den er skuffet over beslutningen og anker til Storbritannias Høyesterett. En talsmann sier regjeringen mener suspensjonen er «lovlig og nødvendig».
Den offisielle begrunnelsen for suspensjonen er å gi regjeringen tid til å forberede trontalen 14. oktober, der regjeringens innenrikspolitiske planer skal legges fram.

– Kall inn ParlamentetOpposisjonen gleder seg derimot over rettens konklusjon.
– Jeg setter pris på rettens kjennelse. Ingen som er ved sine fulle fem trodde på Boris Johnsons begrunnelse, skriver Labours brexitskyggeminister Keir Starmer på Twitter.
– Jeg oppfordrer nå statsministeren til å kalle Parlamentet sammen igjen umiddelbart, så vi kan debattere denne kjennelsen og avgjøre hva som skjer videre.

75 parlamentarikereSkottlands høyesterettsjustitiarius, Lord Carloway, ledet trioen av dommere som sier suspensjonen er ulovlig. Domstolens begrunnelse er at «den har som mål å være til hinder for Parlamentet». De sier videre at parlamentets kontroll med regjeringen er en hjørnesten i styringsprinsippene som er nedfelt i konstitusjonen.
Statsministerens forespørsel til dronningen om å suspendere parlamentet «var lovstridig og derfor (...) uten virkning», konkluderer dommerne.
– Jeg er lettet over at min oppfatning om hvordan demokratiet fungerer – ved at Parlamentet fyller sin viktige konstitusjonelle rolle – støttes av Skottlands øverste domstol, sier høyesterettsadvokat Jolyon Maugham. Han leder Good Law Project, som har finansiert søksmålet.
– Prinsipielt er dette utrolig viktig. Statsministeren kan ikke behandle Parlamentet som et ubehagelig irritasjonsmoment.
75 parlamentarikere står bak saken som verserer i det skotske rettsvesenet. De mener den fem uker lange suspensjonen er grunnlovsstridig og er ment å hindre Parlamentet i å debattere og handle i brexitstriden.

Felles ankebehandlingDen seneste beslutningen fra Skottland går imot en kjennelse engelske dommere kom med i forrige uke. De konkluderte i Johnsons favør.
Britisk Høyesterett har planlagt en felles behandling av sakene fra Skottland og England, samt en sak fra Nord-Irland, førstkommende tirsdag. Skottland beholdt sitt eget rettsvesen etter sammenslåingen med England og Wales i 1707, men Storbritannias høyesterett er øverste rettsinstans i sivile saker for hele kongeriket.
(©NTB)
Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.
Onsdag 29. januar 2020
Allerede i høst kom det meldinger om trøbbel med leveransene til det nye Munchmuseet. Først mandag ble det kunngjort at nyåpningen må utsettes.
Onsdag 29. januar 2020
• «Vi føler at vi har sluppet ut av fengsel», sa Sylvi Listhaug i helga om Frps utgang av regjeringen. Partiet har visselig brukt sin nyvunne frihet effektivt. I ni dager har partiet skutt med mitraljøse mot regjeringens saker. Rømlingen har...
Tirsdag 28. januar 2020
Skrivekunstakademiet i Bergen kvoterer inn gutter for å unngå reine jenteklasser, forteller daglig leder Øyunn Viken.
Tirsdag 28. januar 2020
• «Regjeringen vil legge ned distriktene», sier folk på den lokale kafeen i Midsund på Otrøya i Møre og Romsdal til VG. Avisa har reist rundt og snakket med folk som har fått dyrere fergebilletter de siste årene. VGs gjennomgang viser til...
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Mandag 27. januar 2020
Én av fire bokdebutanter faller av. Rebecca Wexelsen hadde forlaget i ryggen da hennes første bok ble fullstendig oversett i mediene.
Mandag 27. januar 2020
HJELP: Universitetet på Ås kan allerede i år bli tvunget til å gi fra seg byggene sine til Statsbygg. Tillitsvalgte frykter økt husleie.