Onsdag 11. september 2019
Trump markerte 11. september-angrepene
President Donald Trump hedret ofrene for 11. september-angrepene, som rammet USA for 18 år siden og ble foranledningen til invasjonen av Afghanistan.
Publisert: 11 September 16:06
President Donald Trump hedret ofrene for 11. september-angrepene, som rammet USA for 18 år siden og ble foranledningen til invasjonen av Afghanistan.
Sammen med sin kone Melania deltok Trump i en markering utenfor Det hvite hus i Washington onsdag. Det amerikanske flagget hang på halv stang mens de frammøtte mintes ofrene for 11. september-angrepene i stillhet.
Trump skulle deretter delta i en markering i forsvarsdepartementet Pentagon, ifølge nyhetsbyrået AP. I New York skulle pårørende til ofrene for terroraksjonen delta i en minneseremoni.
18 år er gått siden terroren som kostet nesten 3.000 mennesker livet. Kaprede passasjerfly ble kjørt inn i World Trade Center og Pentagon. Et fjerde kapret fly styrtet i et jorde i Pennsylvania.
Terroraksjonen ble utført av den ytterliggående islamistgruppa al-Qaida, som den gang hadde treningsleirer i Afghanistan.
USA svarte med å invadere Afghanistan noen måneder senere. Islamistbevegelsen Taliban, som hadde makten i landet, ble avsatt.
Taliban ble omdannet til en opprørsbevegelse, og krigen i Afghanistan har fortsatt helt fram til i dag. Trump har gått i forhandlinger med Taliban i et forsøk på å få slutt på konflikten.
I helgen opplyste Trump at han hadde avlyst et forhandlingsmøte på presidentens landsted Camp David hvor Taliban skulle ha deltatt.
Flere amerikanske politikere reagerte sterkt på Trumps Taliban-invitasjon siden Camp David var ett av stedene hvor USAs regjering satt i krisemøter etter terroraksjonen i 2001.
(©NTB)
Lørdag 21. september 2019
• Det har vært en spesiell uke for Klassekampen. Mens stormene raser om digitalstrategier og sluttpakker i Morgenbladet og Dagens Næringsliv, har vi i roligere former passert en nesten mytisk grense for avisa. Da mediehusenes opplagstall ble...
Lørdag 21. september 2019
FORNØYD: Årets valg har vært en gamechanger for kampen mot profitt i velferd, sier Fagforbundets Mette Nord. Nå vil hun at staten skal brukes mer aktivt for et grønt skifte.
Lørdag 21. september 2019
VALG: PLO-leder Saeb Erekat mener at et palestinsk valg vil åpne nye dører.
Lørdag 21. september 2019
«Hele Norge leser» er en av de største satsingene i Bok­året 2019. Nå får prosjektet slakt. – Vitner om bokbransjens svake selvtillit, sier kulturredaktør Arne Borge i Vårt Land.
Lørdag 21. september 2019
Leik: Ravatns nye roman veks seg større enn sin eigen krimintrige.
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Fredag 20. september 2019
DN-ansatte må belage seg på å flytte inn i medie­husets nye «bokser», men får ikke få vite hva det innebærer før sluttpakkevinduet lukkes. Ansatte er særlig bekymret for at lørdagsmagasinet blir pulverisert.
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Fredag 20. september 2019
• Den siste uka har det stormet rundt Venstre-politiker Abid Raja, etter at han anklaget Fremskrittsparti-leder Siv Jensens bruk av ordet snikislamisering for «brun skremselspropaganda». Bakgrunnen for Rajas utblåsing var Siv Jensens kronikk...
Torsdag 19. september 2019
Lydbøkene har inntatt skolen. Forsker Bjarte Reidar Furnes mener lærerne først og fremst må legge til rette for at elevene leser papir­bøker.