Onsdag 11. september 2019
Inspeksjonene av Airbus-helikoptre ferdig – ingen funn
Alle de norske selskapene som bruker Airbus-helikoptre, har gjennomført inspeksjonene de ble bedt om i etterkant av Alta-ulykken. Det ble ikke funnet noen feil
Publisert: 11 September 13:53
Alle de norske selskapene som bruker Airbus-helikoptre, har gjennomført inspeksjonene de ble bedt om i etterkant av Alta-ulykken. Det ble ikke funnet noen feil
Funn på ulykkeshelikopteret gjorde at Airbus onsdag ba om at alle nyere helikoptre av typen H125 (tidligere AS350), AS550 og EC130 skulle inspiseres, ifølge Statens havarikommisjon for transport.
Kommunikasjonsdirektør Håvard Vikheim i Luftfartstilsynet opplyser nå at til sammen tolv operatører i Norge har helikoptre av typen som skulle inspiseres.
– Alle har gjennomført inspeksjonene og ingen har gjort funn, sier han til NTB.
Vrakdeler fra helikopteret ble tatt med fra ulykkesstedet i Kvenvik i Alta til Havarikommisjonens lokaler på Kjeller i Akershus etter ulykken i slutten av forrige måned. Tirsdag ble de første detaljerte undersøkelsene av disse delene gjennomført.

Kan ha funnet feilI etterkant kom beskjeden om at akselforbindelsen mellom motoren og hovedgirboksen skulle undersøkes i disse tre helikoptertypene etter at det er funnet et avvik her.
– Det gjør at vi er usikre på om det har vært en god nok forbindelse forut for at helikopteret havarerte, sa avdelingsleder Kåre Halvorsen i Statens Havarikommisjon til NRK.
Dersom det har vært en feil i akselforbindelsen, kan det ha ført til at helikopterpropellen ikke fungerte på helikopteret.
– Mister man forbindelsen her, mister man kraft på hovedrotoren, sier Halvorsen.
Han understreker at havarikommisjonen ikke har fastslått at dette var en utløsende årsak til ulykken. Airbus Helicopters har karakterisert inspeksjonen som en «føre var»-inspeksjon.

93 helikoptre i NorgeI Norge er det registrert 87 helikoptre av typen Airbus H125 og seks av typen EC130, ifølge Luftfartstilsynet.
Den siste typen, AS550, er et militærhelikopter, men brukes ikke i Norge, opplyser kommunikasjonssjef Stine Barclay Gaasland i Luftforsvaret til NTB.
Det er kun helikoptre med en driftstid under 300 timer som måtte inspiseres.

– Ingen funnHelikopteret som styrtet i Alta, var av typen H125. Det var helt nytt og ble levert til Helitrans i juni i år. Ifølge Helitrans hadde det fløyet knapt 73 timer.
Helitrans utførte onsdag visuelle inspeksjoner av de aktuelle helikoptrene, til sammen 15 stykker.
– Det er ikke gjort funn av noen art. I henhold til anbefalingene fra Airbus er dermed helikoptrene igjen klarert for flyging, og de settes løpende tilbake i drift igjen, opplyser selskapet.

VarmeskaderHavarikommisjonen jobber med å danne seg et bilde av ulykken. Både undersøkelser av vrakdelene og undersøkelser gjort på ulykkesstedet er viktige i dette arbeidet. Også informasjon fra vitner og personer som har vært involvert i produksjon, vedlikehold og drift av helikopteret, er viktig.
Seks personer omkom i helikopterulykken 31. august. Ulykken skjedde i forbindelse med Høstsprell-festivalen i Alta, hvor det ble tilbudt sightseeingturer med helikopter over festivalområdet.
Fem av de omkomne var ungdommer fra Alta. I tillegg døde piloten, som var svensk.


(©NTB)
Mandag 18. november 2019
• Hva vil vi egentlig med Nav? Skandalen der minst 48 mennesker ble feilaktig dømt for trygdesvindel ble offentlig kjent 28. oktober, og for hver stein Nav nå løfter opp og kikker under, dukker det opp nye saker som får antallet til å stige.
Mandag 18. november 2019
FN ER BEKYMRET: Bolivias nye regjering gir sikkerhetsstyrker rett til å drepe uten straff og truer journalister som driver «oppvigleri».
Mandag 18. november 2019
Matilda Gustavsson avslørte over­grepene til «kultur­profilen» Jean- Claude Arnault. – Anonyme kilder er nødvendig, men må ikke misbrukes, sier hun.
Mandag 18. november 2019
LANGSIKTIG: ­Opposisjonen har kritisert regjeringens ABE-reform for å være en «brutal ostehøvel». Finansminister Siv Jensen (Frp) tror reformen er kommet for å bli.
Lørdag 16. november 2019
– Hvis ikke skolen forteller historien om norsk kultur og litteratur, står andre krefter parat til å gjøre det, sier lærebokforfatter Mads Breckan Claudi.
Lørdag 16. november 2019
IKKE LETT: Boris Johnson skulle kapre en mengde arbeiderklasse­velgere for å sikre flertall for sin plan om brexit. En måned før valget ser det ikke ut til at han har fått det til.
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Lørdag 16. november 2019
• Det er knapt fire uker igjen til britene går til urnene, og valgkampen er – tradisjonen tro – fylt av brageløfter. I går lovte Labours Jeremy Corbyn gratis breibånd til alle briter. Det skal skje ved en delvis nasjonalisering av British...
Lørdag 16. november 2019
Kongens dag­bøker, som han egenhendig nedtegnet fra 1906 til 1955, er prismet Tor Bomann-Larsen bruker for å skrive historien om Norge i åttebindsverket om kong Haakon og Maud, som nå avsluttes med boka «Kongen». Noen ganger er ikke kongeprismet helt...
Fredag 15. november 2019
STRID: Ansatte ved politihøgskolen mener at styret må trekke seg dersom regjeringen tvinger gjennom studentkuttet ved politiutdanningen i Oslo.