Onsdag 11. september 2019
SYNDEBUKK: Statsminister Boris Johnson har tapt i flere runder mot Labour-leder Jeremy Corbyn i parlamentet den siste uka. Men Johnson klarer å plassere skyld for at både brexit og et parlamentsvalg må utsettes, mener eksperter. FOTO: JESSICA TAYLOR, AP/NTB SCANPIX
• Boris Johnson kaller Labour feige • Liberaldemokratene vil annullere folkeavstemningen fra 2016
Et rotterace fram mot valg
Undersak

Dette kan han gjøre:

Hvordan kan Boris Johnson omgå opposisjonens krav om ny brexit-utsettelse? Avisa The Times lister opp noen krumspring:

• Å sende to brev til EU på én gang. I det ene skal Johnson be om utsettelse, mens han i det andre skriver at han ikke står inne for innholdet i det første brevet, og at han fortsatt forplikter seg til brexit. Vil være i en svært uklar juridisk situasjon.

• Erklære nasjonal unntakstilstand. Vil kunne slås ned av domstoler eller stanses av parlamentet.

• Trekke seg og tvinge Labour-leder Jeremy Corbyn til å be EU om utsettelse. Er vanskelig på grunn av grunnlovsregler.

• Ignorere lovpålegget om å be EU om utsettelse. Kan sende Johnson i fengsel. Folk i brexit-land har sagt at Johnson bør bli en «martyr» om nødvendig.

• Tvinge fram et valg ved å stille et mistillitsforslag mot egen regjering. Fører til valg 14 dager seinere, men gitt suspensjonen av parlamentet vil det bety valg etter 31. oktober.

• Be et annet EU-land om å blokkere brexit-utsettelse. Britiske konservative skal ha forhørt seg med polske myndigheter, noe man også gjorde uten suksess i mars.

TØFF JOBB: Boris Johnsons nederlag i parlamentet betyr ikke at han taper på lengre sikt. Labour får en tøff jobb i et nyvalg, mener eksperter.

BREXIT

Boris Johnson har for sjette dag på rad tapt i det britiske underhuset. Natt til tirsdag stemte opposisjonen som ventet ned statsministerens forslag om å avholde nyvalg før brexit-dødlinja 31. oktober.

I tillegg vedtok et knapt flertall at Johnson må offentliggjøre interne dokumenter vedrørende regjeringens plan for en utmelding av EU uten en avtale («hard brexit»), samt all korrespondanse knyttet til suspenderingen av parlamentet. Johnson har nemlig suspendert de folkevalgte fram til 14. oktober.

Men før parlamentarikerne måtte pakke sammen og dra, rakk opposisjonen, som siden forrige uke har hatt kontrollen i underhuset, å ta fra Johnson muligheten til å gjennomføre brexit uten en avtale.

Loven vil tvinge statsministeren til å be EU om nok en utsettelse av brexit, noe Johnson gang på gang har avvist.

Fakta

Brexit-bataljen:

• I 2016 stemte et knapt flertall av britene for at Storbritannia skulle melde seg ut av EU. Resultatet sørget for at daværende statsminister David Cameron trakk seg.

• Hans etterfølger Theresa May måtte tidligere i år trekke seg etter at hun ikke lyktes å få flertall for utmeldingsavtalen hun hadde framforhandlet med EU.

• Brexit-forkjemper Boris Johnson tok over, men sliter nå med å innfri løfter om å ta britene ut av EU innen 31. oktober.

Vil ikke avskrive «BoJo»

Rekka av ydmykelser i parlamentet har fått britiske og internasjonale medier til å trekke konklusjonen at Boris Johnson er sjakk matt.

Men brexit-eksperter sier til Klassekampen at «BoJo» ikke kan avskrives ennå. En av dem er Catherine Barnard, professor i EU-rett ved universitetet i Cambridge.

– Er Boris Johnson i så store vansker som britiske og internasjonale medier nå melder?

– Nei. Det er han ikke. Ting går bare ikke helt etter planen hans, for planen var at Labour skulle si ja til valg 15. oktober.

Barnard peker på at nederlaget for Johnson natt til tirsdag, «verken var overraskende eller dramatisk». Statsministeren visste godt at opposisjonen ville si nei til et tidlig nyvalg, fordi de foretrekker å gå til valg etter brexit-dødlinja 31. oktober. Regjeringen la fram forslaget kun for å markere hvem som trenerer prosessen, mener Barnard.

– Avstemmingen var ene og alene en måte for Johnson å vise folket at det er Labour som blokkerer muligheten for et nyvalg nå, sier Barnard.

At temperaturen i det britiske underhuset er høy, er ikke nytt. Men natt til tirsdag gikk statsministeren rett i strupen på Labour-leder Jeremy Corbyn. Johnson løftet fram at Corbyn gang på gang har tatt til orde for nyvalg og anklagde Labour for å feige ut fordi de innser at de ville tapt i et valg 15. oktober.

– Den eneste forklaringen er at de frykter at vi ville vunnet, tordnet Johnson.

Forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) Øyvind Svendsen sier at Labour spiller et høyt spill ved å si nei til nyvalg nå.

– For mange i Storbritannia oppleves det som rart når Labour så lenge har ønsket seg valg, og mange ser partiet som en lite produktiv kraft i brexit-prosessen, sier han

Også brexit-ekspert Paula Surridge ved University of Bristol tror Labour kan straffes av mange brexit-velgere.

Forskeren, som studerer velgeratferd, peker på at folk flest ikke følger med på parlamentsdebattene «minutt for minutt». Hun tror brexit-tilhengere trekker andre konklusjoner enn mediene som mener at statsministeren nå ligger nede.

– Leave-velgerne er mer troende til å se dette som at parlamentet får det som de vil, enn at Boris Johnson «taper», sier Surridge.

Tall fra analysebyrået YouGov tyder på det samme. 60 prosent av dem som stemte for brexit i 2016 svarer at det «ikke er statsministerens feil i det hele tatt» om brexit utsettes på ny. Yougov gjennomførte imidlertid spørreundersøkelsen mandag og tirsdag i forrige uke, før Johnson hadde opplevd ydmykelsene i parlamentet.

Vil annullere brexit

Målinger tyder på at Labour har mye bedre sjanser i et valg i november eller desember enn i et nyvalg 15. oktober.

Men Corbyn og Labour står fremdeles overfor store utfordringer i et parlamentsvalg.

Et mulig stort problem er beslutningen som Liberaldemokratene (LibDem), som de siste månedene har tatt innpå Labour på målingene, nå har fattet. Mandag kveld gjorde partiet det klart at de ikke vil kreve at en ny folkeavstemning skal avholdes.

De vil heller drive valgkamp for at resultatet fra folkeavstemningen i 2016 skal annulleres eller ignoreres, og at brexit rett og slett droppes.

– For LibDem er dette en smart manøver. Det gjør det klart overfor velgerne at de er «Remain»-partiet. Men det gjør det mye vanskeligere for Labour og LibDem å inngå en samarbeidspakt i et nyvalg, forklarer Catherine Barnard.

– Fordi Labour ikke kan gå til valg på å annullere brexit?

– Nei, det kan de ikke, fastslår Barnard.

Professoren mener Johnson tar en kalkulert risiko. Han ser at han i et nyvalg vil miste konservative velgere som er imot brexit, men satser på at brexit-tilhengere og arbeiderklassevelgere i nord vil vende Labour ryggen og stemme på De konservative.

– Johnson vil tvinge Labour til å bli et Remain-parti. Selv om Labour de siste ukene har vært fornøyde fordi de har gjort det bedre i parlamentet enn de hadde forventet, er det er parti som er svært ulykkelig for tida.

– Labour risikerer å miste brexit-tilhengere til høyresida og brexit-motstandere til Libdem?

– Ja, fastslår Barnard.

yngvildt@klassekampen.no

Lørdag 21. september 2019
VALG: PLO-leder Saeb Erekat mener at et palestinsk valg vil åpne nye dører.
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Torsdag 19. september 2019
HJELP: Høyreekstreme Avigdor Liebermann sitter med de beste kortene i den fastlåste regjeringskabalen i Israel.
Onsdag 18. september 2019
DUO: Donald Trump støtter diktatorvennen Muhammed bin-Salman. Hvorfor er USA Saudi-­Arabias forsvarer?
Tirsdag 17. september 2019
OLJE-STRID: Hvem angrep oljeanlegget i Saudi-Arabia? Eskaleringen mellom USA og Iran «kan ende i direkte konflikt», sier Iran-analytiker.
Mandag 16. september 2019
MOTMAKT: Høstens store stridstema i Frankrike blir president Macrons ­pensjonsreform. Nå mobiliserer fag­foreningene til storstreik.
Lørdag 14. september 2019
I FRONT: Den arabiske våren startet i Tunisia i 2011. I høst skal de velge ny president og nytt parlament.
Fredag 13. september 2019
LIDER: India annullerte forrige måned selvstyret i indisk-kontrollerte Kashmir. Provinsen er hermetisk lukket. – Mitt folk lider, forfølges og tortureres, sier kasjmirsk aktivist.
Torsdag 12. september 2019
BØDDEL BORTE: Blodtørste John Bolton forsvant ut av Det hvite hus. Dermed kan krigspresset på Donald Trump ha lettet.
Onsdag 11. september 2019
TØFF JOBB: Boris Johnsons nederlag i parlamentet betyr ikke at han taper på lengre sikt. Labour får en tøff jobb i et nyvalg, mener eksperter.