Tirsdag 10. september 2019
DESPERASJON: Titusenvis av mennesker på Bahamas, her i rasjonskø i byen Freeport, har prekære humanitære behov og mange forsøker å forlate øygruppa. FOTO: RAMON ESPINOSA, AP/SCANPIX
• USA-byrå: Ser ut som atombombe er sluppet • Bahamas-flyktninger tvunget av båt til Florida
Ble hindret i flukt til USA
SMADRET: Store deler av øya Abaco har blitt totalt rasert. Bildet er fra 5. ­september. FOTO: UNICEF/AP/SCANPIX
USIKKERHET: Lokale frykter at de offisielle dødstallene etter orkanen vil stige fra 45 til flere tusen den neste tida. FOTO: RAMON ESPINOSA, AP/SCANPIX
FORSMAK: Hvor skal klimaflyktninger dra hen? På Bahamas sliter tusenvis av overlevende med å flykte fra katastrofen.

BAHAMAS

En uke etter orkanen Dorian smadret Bahamas preges øygruppa fortsatt av kaos og ­tusenvis av desperate mennesker som forsøker å flykte fra mangel på vann, mat, husly og elektrisitet.

Natt til mandag fikk hundrevis av flyktninger sine flukthåp knust, da de ble tvunget til å forlate en ferje fra selskapet Balearia som skulle ta dem til USA fra Freeport på øya Grand Bahamas.

Om bord på ferja fikk flyktningene, blant annet flere familier, vite at amerikanske myndigheter hadde endret sine innreise-kriterier for båtreisende fra Bahamas.

Fakta

Orkanen Dorian:

• Orkanen traff øygruppa ­Bahamas søndag for over en uke siden og forårsaket massive menneskelige og materielle ødeleggelser.

• Antallet døde er svært uklart, men er ventet å stige kraftig i tida framover.

• Dorian nådde kategori fem, det høyeste styrkenivået for en orkan.

• Ifølge forskere sørger global oppvarming for at orkaner blir sterkere.

Som en «atombombe»

Øyene Grand Bahamas og Abacos, med henholdsvis rundt 50.000 og 20.000 innbyggere, ble særlig hardt rammet av orkanen Dorian.

Orkanen nådde kategori fem, det høyeste styrkenivået for en orkan.

Mark Green, leder for amerikanske myndigheters hjelpebyrå, USAID, sier deler av Bahamas ser ut «nesten som om en atombombe ble sluppet på dem».

Øyene ligger noen hundre kilometer utenfor USAs Florida-kyst og har i underkant av 400.000 innbyggere, hvorav 90 prosent er svarte.

Normalt kan folk herfra fly til USA med pass og en utskrift av et reint rulleblad. De første dagene etter orkanen skal dette ha blitt utvidet til å også gjelde båttrafikk.

«Ondskap»

I helga kom over 1000 flyktninger til Palm Beach i Florida med cruiseskipet Grand Celebration.

Ifølge Reuters skal tusenvis av andre ha forsøkt å komme seg om bord på skipet.

Natt til mandag skulle Balearia-ferja frakte hundrevis av nye flyktninger til Florida.

Men like før avreise ringte ifølge mannskapet amerikanske myndigheter og krevde at tilreisende fra Bahamas også hadde visum.

Dermed måtte hundrevis av passasjerene forlate båten, som endte med å dra fra Freeport med et stort antall ledige plasser.

Den demokratiske presidentkandidaten Beto O’Rourke var blant dem som reagerte på nyheten med avsky.

«Dette er toppen av ondskap, å nekte å hjelpe de som trenger det mest», tvitret han sammen med hard kritikk av administrasjonen til Donald Trump.

Får ikke søke visum

Usikkerheten rundt kravene er stor. Grensepoliti i Florida skyldte i går på ferje-selskapet, og hevdet de ville ha prosessert også folk uten visum.

Om visum blir et krav for båtinnreise til USA fra Bahamas, vil det gjøre reisemulighetene umulig for mange.

Ifølge nettsidene til USAs ambassade i Bahamas, har visum-intervjuer som skulle gjennomføres denne uka blitt avlyst. Samtidig er svar på nye visum-forespørsler «suspendert og vil bli utsatt i etterkant av orkanen Dorian».

Dødstall vil stige

Da Klassekampen gikk i trykken var det offisielle dødstallet fortsatt 45.

Men myndighetene vedgår at det endelige tallet vil bli langt høyere, og lokale organisasjoner anslår dødstallene til flere tusen.

Skadene er så omfattende og arbeidet med å lokalisere og kartlegge de døde så vanskelig at det ifølge The New York Times kan ta både uker og måneder før man vet hvor mange som har mistet livet.

Helseminister Duane Sands fortalte en lokal radiostasjon at offentligheten «bør forberede seg på «utenkelig informasjon om antallet døde og menneskelig lidelse».

Samtidig er situasjonen desperat for dem som er igjen på de ødelagte øyene, og mange er svært kritiske til manglende hjelpe- og evakueringsarbeid.

Ifølge FNs matvareprogram trenger minst 70.000 mennesker mat, vann og ­husly.

På øya Abacos skal 90 prosent av infrastrukturen være ødelagt.

Orkanen rammet særlig slumområder som i stor grad er bosatt av innvandrere fra Haiti.

Stormen sørget også for olje­lekkasjer fra norske Equinors anlegg på Grand Bahamas. Ifølge selskapet, som i går lovet opprydding, hadde det ingen indikasjoner på at lekkasjene hadde nåd hav ­eller strender.

eirikgs@klassekampen.no

Fredag 22. november 2019
RADIKAL: Jeremy Corbyn har allerede flyttet Labour mot venstre. Nå går han til angrep på arven fra den konservative statsministeren Margaret Thatcher.
Torsdag 21. november 2019
ANSVAR: Draps­tallet i Bolivia har økt kraftig etter at Evo Morales gikk av. En direkte konsekvens av interimregjeringens politikk, mener forsker.
Onsdag 20. november 2019
KOLONIER: USAs kursendring bidrar til å svekke folkeretten. Midtøstenforskere tror utspillet kan tolkes av Israel som «fritt fram» for bygging av bosettinger.
Tirsdag 19. november 2019
STEILE FRONTER: Hongkong-krisa synes stadig lenger unna en løsning. Demonstranter sier til Klassekampen at de vil fortsette å kjempe mot politiet.
Mandag 18. november 2019
FN ER BEKYMRET: Bolivias nye regjering gir sikkerhetsstyrker rett til å drepe uten straff og truer journalister som driver «oppvigleri».
Lørdag 16. november 2019
IKKE LETT: Boris Johnson skulle kapre en mengde arbeiderklasse­velgere for å sikre flertall for sin plan om brexit. En måned før valget ser det ikke ut til at han har fått det til.
Fredag 15. november 2019
SPENT: Timer etter at en våpenhvile mellom Israel og gruppa Islamsk hellig krig trådte i kraft, kom meldinger om raketter avfyrt fra Gaza. – Våpenhvilen må overholdes, sier Hamas-politiker.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.