Mandag 9. september 2019
SIKTER HØYT: Arild Hermstad, nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne (MDG), sier partiet bør ha mål om 10 prosents oppslutning i 2021. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
• MDG vil ta makta i flere storbyer • Går for 10 prosent i stortingsvalget i 2021
Ser mot regjeringsmakt
POSISJON: MDG håper et brakvalg i dag vil gi makt i en rekke byer. Nasjonal talsperson Arild Hermstad åpner for å ta partiet inn i regjering i 2021.

VALG

– Vi ser at vi har mulighet til å gjøre det beste valget noensinne. Vi sikter mot å få sterkere innflytelse i både de store byene og i noen utvalgte kommuner, sier en selvsikker Arild Hermstad, nasjonal talsperson for Miljøpartiet de grønne (MDG).

En grønn bølge har skylt inn over landet de siste månedene. Fra å ha et snitt på like over 4 prosent på kommunemålingene fra starten av juni, har MDG løftet seg til et snitt på 7,3 prosent. Enkelte målinger viser langt høyere oppslutning. En Oslo-måling ga partiet 20,3 prosent – større enn Arbeiderpartiet.

Det store spørsmålet er om partiets gode målinger vil omsettes til et godt valgresultat i dag. I 2017 endte MDG på 3,2 prosent, tross et snitt over sperregrensa på målingene.

Fakta

Miljøpartiet de grønne:

• MDG fikk sitt nasjonale gjennombrudd i 2013 da Rasmus Hansson ble valgt inn som stortingsrepresentant fra Oslo.

• Ved kommunevalget i 2015, fikk partiet 4,2 prosent og ble valgvinner. Det førte blant annet partiet inn i Oslo-byrådet sammen med Ap og SV.

• MDG endte på 3,2 prosent ved stortingsvalget i 2017 og mislyktes med å passere sperregrensa.

• MDG har nå et snitt på 7,3 prosent, ifølge en beregning fra Poll of polls.

Åpner for regjering i 2021

Uansett leder Hermstad et parti med høy selvtillit. Han sier partiet må ta en runde på hvordan man skal stille seg til et eventuelt regjeringssamarbeid etter 2021-valget. Venstres og KrFs samarbeid med Høyre og Frp gir ikke mersmak, påpeker han.

– Det som er tydelig, er at Høyre har latt seg inspirere til å bli mindre miljøansvarlige med Frp på laget. Erfaringen fra Oslo er at Ap er en god samarbeidspartner for MDG, sier Hermstad.

Han åpner for å ta MDG inn i regjering etter stortingsvalget i 2021 for å få til en endring.

– Valget i 2021 må bli startskuddet for en helt ny miljøpolitikk i Norge. Hvis vi kan skape ekte endring med å gå inn i en regjering, vil vi gjøre det. Vårt mål er at Norges neste regjering skal ha kampen for miljøet og barnas framtid som sitt hovedprosjekt. Det kommer ikke til å skje uten et sterkt MDG, sier Hermstad.

Han lanserer også et hårete mål for oppslutningen i 2021.

– Det er naturlig for et parti som MDG å nå 10 prosent så raskt som mulig. Vi har ikke vedtatt noe offisielt mål for 2021, men det er den nærmeste ambisjonen vi bør ha, sier Hermstad.

Storbymakt

Alle fire prioriterte mål for MDG i valgkampen er innenfor rekkevidde: Å beholde makta i Oslo og Trondheim og komme i en maktposisjon i Bergen og Tromsø.

– I alle disse byene ser dere til venstresida?

– Ja, akkurat nå er det større sjanse for god miljøpolitikk med venstresida enn høyresida i disse byene. Det handler om at Høyre har signalisert tydelig at de liker bompengepartiet og at de ønsker samarbeid med Frp, sier Hermstad.

Han ser gjerne at partiet går inn i byrådet i Bergen.

– Dersom vi blir avgjørende for å vippe makta, er det naturlig for oss å kreve en byrådsposisjon på det som har mest å si for miljø, sier Hermstad.

Glad for Ap-flørt

I tillegg til storbymakt, håper MDG å bli sittende med en hånd på rattet i flere kommuner. Basert på MDGs egne tall, er kommuner som Ålesund, Nordre Follo, Tønsberg, Færder og Bjørnafjorden innenfor rekkevidde.

Hermstad peker også på byer som Lillehammer, Fredrikstad og Halden.

I Dagens Næringsliv fredag uttalte Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide seg positivt om et framtidig regjeringssamarbeid med MDG. Til avisa sa han at erfaringen fra Oslo er positiv og at MDG er i ferd med å gå fra et protestparti til «et slags grønt styringsparti».

Fellesforbundet-leder Jørn Eggum reagerte kraftig overfor TV 2 på at Barth Eide få dager før valget åpner for samarbeid med et parti som vil avvikle oljenæringen.

Hermstad sier at reaksjonen fra Eggum er «forutsigbar og lei». Han påpeker at det er «stort strekk i laget» i Ap når det kommer til spørsmålet om samarbeid med MDG.

Uansett tror han tror at Barth Eides posisjon kommer til å vinne terreng i Ap på sikt.

– Tida taler til vår fordel i denne saken. Det vil si at det Barth Eide tar til orde for, kommer til å bli Aps linje på sikt. Spørsmålet er hvor lang tid det tar, sier Hermstad.

Han mener Aps analyse av valgresultatet i år og AUFs innflytelse vil være avgjørende for hvor lang tid det tar å komme dit.

andreash@klassekampen.no

Lørdag 21. september 2019
FORNØYD: Årets valg har vært en gamechanger for kampen mot profitt i velferd, sier Fagforbundets Mette Nord. Nå vil hun at staten skal brukes mer aktivt for et grønt skifte.
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.
Mandag 9. september 2019
POSISJON: MDG håper et brakvalg i dag vil gi makt i en rekke byer. Nasjonal talsperson Arild Hermstad åpner for å ta partiet inn i regjering i 2021.
Fredag 6. september 2019
AVTALE: Oslo-byrådet har fått med seg fagbevegelsen på å godta langturnuser i barnevernet. Nå lover Inga Marte Thorkildsen (SV) at alle kommersielle skal ut av Oslos barnevern innen 2021.
Torsdag 5. september 2019
DYRT: Bent Høie (H) inviterer helse­sektoren til nettverksbygging og faglig påfyll om Sykehus-Norge. Prislappen kan føre til at bare dem som er på innsida, har råd, sier fag­forening.
Onsdag 4. september 2019
TRAVELT: Om 120 dager blir fire kommuner til én. Nå tømmer de tvangssammenslåtte kommunene i Senja sparekassa før det er for seint.