Lørdag 7. september 2019
TRÅKKER TIL: Fra fredag er i alt 142 Foodora-bud i streik. De har jevnlige sykkelmarkeringer i Oslo. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
• Foreningen har nesten doblet medlemstall • Kan utvide til Trondheim og Bergen
Foodorastreiken vokser raskt
Matthew Barnett
STØRRE: Siden streiken i Foodora startet har fagforeningen vokst fra 102 til 195 medlemmer. Foodora hevder fagforeningen ikke er opptatt av gode arbeidsvilkår.

Arbeidsliv

20. august gikk 102 sykkelbud ansatt i Foodora ut i streik for å få tariffavtale. Siden da har medlemstallet i fagforeningen nær doblet seg. Fredag var tallet på streikende oppe i 142, og 20. september vil det øke ytterligere til 195.

Samtidig er streiken i ferd med å spre seg, fra Oslo til Trondheim og Bergen. Etter det Klassekampen erfarer har Fellesforbundet hatt vellykkede verveframstøt i de to byene, og skal ha fått om lag 40 medlemmer så langt. Disse kan bli tatt ut i streik i ukene som kommer.

Matthew Barnett er Foodora-bud i Trondheim, der nå 24 av rundt 50 bud er fagorganisert.

– Jeg mener arbeidsvilkårene bør bli bedre, og håper vi får tariffavtale. Jeg tror fagorganisering er den beste måten å få bedre vilkår på, sier han.

Barnett er avtroppende klubbleder for budene i Trondheim, siden han har en nyfødt datter som gjør at han ikke kan bruke like mye tid på fagforeningsarbeid. Men han er klar for å streike.

– Vi trenger bedre lønn, og kompensasjon for at vi må bruke våre egne sykler og egne telefoner i jobben.

Fakta

Foodora-streiken:

• Foodora er en sykkelbudtjeneste som leverer mat fra restauranter hjem til kunder. Har avdelinger i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand.

• Hadde en omsetning på 107,5 millioner kroner i 2018.

• Eid av selskapet Delivery Hero, som er eid av svensken Niklas Østberg.

• 102 bud gikk i streik for tariffavtale 20. august. Ytterligere 40 gikk ut i streik fredag, og 53 går ut i streik 20. september.

Mye støtte

Etter at streiken startet har de fått støtte fra både fagbevegelsen og fra politikere, som Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam som oppfordret folk til å boikotte selskapet.

– På mange måter har det vært en positiv opplevelse å streike, så langt, sier klubbleder i Foodora Espen Utne Landgraff til Klassekampen.

– Det er sterkt samhold i gruppa, det er veldig positivt å stå sammen om et felles mål. Og all støtten vi har fått føles bra. Vi føler oss som en del av noe større, på lag med mange andre, legger han til.

Veien fram til å få på plass en fagforening blant budene i Foodora var lang, blant annet fordi budene ikke har ett felles arbeidssted, men er spredt rundt i byene selskapet opererer i. En av måtene de kom i kontakt med hverandre, var ved å bestille mat gjennom tjenesten for å møte andre bud.

Også etter at streiken begynte har klubben vært kreative for å finne flere medlemmer.

– Siden streiken startet har vi hatt stort fokus på å komme i kontakt med dem som vi ikke har kommet i kontakt tidligere. Vi har stått utafor noen av de mest populære restaurantene som har flest oppdrag, sier Landgraff.

Foodora: Tar de beste

Da streiken brøt, ut uttalte Foodora-direktør Carl Tengberg at de ikke var prinsipielt mot tariffavtale, men at kravene fra Fellesforbundet ville være for kostbare.

Til Klassekampen sier Tengberg at han synes det er rart at streiken trappes opp.

– Vi burde ikke vært i denne situasjonen. Vi har best betingelser i bransjen. Det er utrolig rart at det eskalerer så aggressivt og så raskt.

– Det at de får stadig flere medlemmer kan vel tyde på at mange av budene er enige med fagforeningen?

– Det er fri organisasjonsrett, og de kan gjøre sine egne valg. Min innstilling er at vi må ta beslutninger som er bra for bedriften. Vi vil finne en måte å ansette så mange som mulig til så bra betingelser som mulig.

– Har streiken påvirket driften?

– Absolutt. Det påvirker oss i driften. Vi kan ikke forstå hvorfor de går på oss og ikke andre aktører i bransjen med mye dårligere betingelser. De er ikke opptatt av gode vilkår, de tar de som har best vilkår, ikke de som har dårligst, sier Tengberg.

Selskapet har den siste tida vært i dialog med arbeidsgiverforeningene NHO, Virke og Spekter om mulig medlemskap. Om de velger å melde seg inn hos en av dem, vil det i praksis bety at streiken er over, siden de streikende da vil ha krav på tariffavtale. Tengberg oppgir at prosessen med å vurdere medlemskap varer ut september.

palh@klassekampen.no

Mandag 18. november 2019
LANGSIKTIG: ­Opposisjonen har kritisert regjeringens ABE-reform for å være en «brutal ostehøvel». Finansminister Siv Jensen (Frp) tror reformen er kommet for å bli.
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Fredag 15. november 2019
STRID: Ansatte ved politihøgskolen mener at styret må trekke seg dersom regjeringen tvinger gjennom studentkuttet ved politiutdanningen i Oslo.
Torsdag 14. november 2019
NY TID: Linn Herning har lenge vært bekymret for utviklingen av offentlig sektor. Først etter at hun ble alvorlig sjuk, ble hun ordentlig redd for at velferdsstaten ikke alltid kommer til å redde henne.
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Tirsdag 12. november 2019
MOT SKATT: En omfattende lobbykampanje i regi av sjømatnæringen ble sjøsatt for å hindre at norske oppdrettsselskaper skal bli ilagt grunnrenteskatt.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.
Fredag 8. november 2019
PRESSET: Trygderetten drukner i saker og har doblet saksbehandlingstida de siste årene. Nå må de forberede seg på en formidabel jobb om feilaktige Nav-saker skal behandles på nytt.
Torsdag 7. november 2019
URO: Det siste året har to av tre nye jobber kommet i bare to fylker – Oslo og Akershus. Aps Hadia Tajik mener regjeringens arbeidsmarkedspolitikk er «distriktsfiendtlig».