Lørdag 31. august 2019
PROFILERT: I fjor delte kulturminister Trine Skei Grande (V) ut Arks barnebokpris til Malin Flach for tegneserieboka «Nordlys». – Man kan mistenke Ark for å ha kommersielle føringer for nominasjonene, sier litteraturkritiker Guri Fjeldberg om prisen. FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX
• Bare 17 påmeldte bøker til Arks barnebokpris • Elevene stemmer på bøker de ikke har lest, hevder kritiker
Ber Ark om å vise kortene
Guri Fjeldberg
Bokhandlerkjeden Ark vil ikke røpe hvem som nominerer bøker til barnebokpris. – Man kan mistenke dem for å ha kommersielle føringer, sier litteraturkritiker Guri Fjeldberg.

Bøker

I forrige uke ble bokhandlerkjeden Ark kritisert for bare å ha nominert kvinnelige forfattere til årets barnebokpris. Klassekampen har spurt Ark-sjef Linda Frid Andresen om hvem som foretok disse nominasjonene. Det ønsker ikke Ark-sjefen å svare på.

«Det handler om å skape mest mulig nøytralitet for komiteen og hindre påvirkning utenfra», skriver hun i en e-post til Klassekampen.

Litteraturkritiker Guri Fjeldberg stiller seg uforstående til bokhandlerkjedens hemmelighetshold. Hun mener Ark ville tjent på å spille med åpne kort.

– Ark kunne enkelt og greit ha satt ut nomineringen til eksterne kritikere. Da kunne de ha unngått å bli mistenkt for å ta utenomlitterære hensyn, sier hun.

Fakta

Arks barnebokpris:

• En litterær pris for årets beste barnebok. Ifølge bokhandlerkjeden er 10.000 skoleelever med på å kåre vinneren.

• De fire siste årene har 18 av de 20 nominerte forfatterne vært kvinner.

• Ark vil ikke røpe hvem som sitter i nominasjonsjuryen eller hvilke skoler som er involvert.

Vil ikke oppgi hvilke skoler

Som barnebokkritiker har Fjeldberg fulgt Arks barnebokpris i flere år. Hun har besøkt noen av de involverte skoleklassene og sett hvordan kåringen foregår i praksis.

– Noen av elevene får stemme på bøker de ikke har lest. Kanskje prisen heller burde ha gått til den som har designet omslaget til vinnerboka?

Fjeldberg mener Ark bør lære av Foreningen Les, som arrangerer Bokslukerprisen for samme målgruppe – barn mellom ni og tolv år.

– De har mye større åpenhet om både nominasjonsprosessen og om hva som skjer i klasserommet. Dessuten involverer de seg i hvordan skolene jobber med prosjektet, sier Fjeldberg, som selv har vært hyret inn som kursholder for lærere som har juryklasser til Bokslukerprisen.

Ark-sjef Linda Frid Andresen skriver til Klassekampen at klassene som er involvert i prisen, selv bestemmer hvordan lesingen skal foregå.

«Noen leser høyt i klassen, andre i grupper, og noen arrangerer bokbad, med intervjuer av elever», skriver hun.

Andresen vil ikke oppgi hvilke skoler som er involvert i kåringen i år.

«Vi har dessverre ikke aktivt samtykke fra skolene og elevene til å publisere deres deltakelse», skriver hun.

Ark-sjefen kan for øvrig opplyse om at det er 17 bøker påmeldt til prisen i år. Av hensyn til forlagene vil hun ikke gå ut med hvilke titler det er snakk om.

Hun skriver også at forlagene distribuerer de nominerte bøkene og sender ut minimum ett eksemplar av hver bok til skoleklassene.

«Forhåndseksemplar kan benyttes», skriver hun.

– Få påmeldte bøker

Også Troels Posselt, som er prosjektansvarlig for den nevnte Bokslukerprisen, reagerer på at Ark ikke utviser større åpenhet.

– Hvis problemet er at Ark er redde for påvirkning, så kan de jo i det minste offentliggjøre juryen etter at nominasjonene er klare, påpeker han.

Posselt stusser også over at forlagene bare har meldt på 17 bøker til årets pris.

– Det var et lavt antall. Det kommer jo ut rundt 50 romaner for denne målgruppa i løpet av et skoleår, sier Posselt.

Er det realistisk at en klasse på 25 elever skal klare å komme seg gjennom fem nominerte bøker på et par måneder, hvis de bare har ett eksemplar av hver bok?

– Det går an, men for de fleste klasser forutsetter det at læreren leser alle de fem bøkene høyt. Foreningen Les støtter høytlesing, men da kan kanskje ikke Ark hevde at elevene har lest selv?

– ingen hemmelighet

Maria Cecilie Granli-Brekke er kategorisjef for barne- og ungdomsbøker i Ark. Hun svarer slik på kritikken:

«Vi er takknemlige for at det blir diskusjon og engasjement rundt Arks barnebokpris. Det er et tegn på at det er en viktig pris. Målet vårt er å skape engasjement rundt barn og lesing og inspirere flest mulig barn til å lese bøker.»

At prisarrangøren er en kommersiell aktør som også selger bøker, er ingen hemmelighet, påpeker hun videre.

«Så får andre vurdere om de syns det er problematisk at vi har barn i juryen for å kåre sine favorittbøker. Fra forlagene og skolene får vi tilbakemeldinger på at dette er en viktig pris og et positivt tiltak som får mange barn til å lese. Når det gjelder hemmeligholdelse av nominasjonsjuryen, følger vi bare en praksis som er vanlig i en rekke priser, blant annet Brageprisen. Men vi tar imot de innspillene som kommer nå, og vil selvfølgelig vurdere om vi skal åpne for en annen praksis, om det tjener hovedmålet vårt bedre.»

thomase@klassekampen.no

Fredag 22. november 2019
Tiril Broch Aakre og Trude Lorentzen har begge skrevet om sine mødres selvmord, men i hver sin sjanger. – I dag ville jeg trolig valgt romanen, sier Lorentzen.
Torsdag 21. november 2019
Hele 16 norske byer og tettsteder kan miste sitt eneste bokutsalg etter konkursen i Notabene. – Bokhandelen har vært en hjørnestein i Rakkestad, sier ordfører Karoline Fjeldstad.
Onsdag 20. november 2019
Flere medier går nå gjennom eldre metoo-artikler og korrigerer feil. – Mediedebatten må ikke bli punktumet for metoo-­debatten, advarer redaktør.
Tirsdag 19. november 2019
Kildeutvalget vil stramme inn på medienes bruk av anonyme kilder. Forslaget kan gjøre det vanskeligere å skrive om metoo, mener redaktør.
Mandag 18. november 2019
Matilda Gustavsson avslørte over­grepene til «kultur­profilen» Jean- Claude Arnault. – Anonyme kilder er nødvendig, men må ikke misbrukes, sier hun.
Lørdag 16. november 2019
– Hvis ikke skolen forteller historien om norsk kultur og litteratur, står andre krefter parat til å gjøre det, sier lærebokforfatter Mads Breckan Claudi.
Fredag 15. november 2019
Scenerøyk ved Den Norske Opera & Ballett har gjort 21 orkestermusikere syke. – Omfanget har økt betraktelig i år, sier kommunikasjonssjef.
Torsdag 14. november 2019
Bare en knapp promille av befolkningen har meldt seg på «Hele Norge leser». Anne-Kari Bratten i Spekter, som er samarbeidspartner for kampanjen, har selv valgt å ligge unna.
Onsdag 13. november 2019
Céline Sciammas partnar, filmstjerna Adèle Haenel, har blåse liv i fransk metoo. Saman har dei laga ein film om stormfull erotikk fri frå dominas.
Tirsdag 12. november 2019
Forfatterforbundet har i lengre tid forhandlet med andre forfatter­organisasjoner om millioner fra bibliotekvederlaget. Nå står forhandlingene bom fast.