Lørdag 31. august 2019
PROFILERT: I fjor delte kulturminister Trine Skei Grande (V) ut Arks barnebokpris til Malin Flach for tegneserieboka «Nordlys». – Man kan mistenke Ark for å ha kommersielle føringer for nominasjonene, sier litteraturkritiker Guri Fjeldberg om prisen. FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX
• Bare 17 påmeldte bøker til Arks barnebokpris • Elevene stemmer på bøker de ikke har lest, hevder kritiker
Ber Ark om å vise kortene
Guri Fjeldberg
Bokhandlerkjeden Ark vil ikke røpe hvem som nominerer bøker til barnebokpris. – Man kan mistenke dem for å ha kommersielle føringer, sier litteraturkritiker Guri Fjeldberg.

Bøker

I forrige uke ble bokhandlerkjeden Ark kritisert for bare å ha nominert kvinnelige forfattere til årets barnebokpris. Klassekampen har spurt Ark-sjef Linda Frid Andresen om hvem som foretok disse nominasjonene. Det ønsker ikke Ark-sjefen å svare på.

«Det handler om å skape mest mulig nøytralitet for komiteen og hindre påvirkning utenfra», skriver hun i en e-post til Klassekampen.

Litteraturkritiker Guri Fjeldberg stiller seg uforstående til bokhandlerkjedens hemmelighetshold. Hun mener Ark ville tjent på å spille med åpne kort.

– Ark kunne enkelt og greit ha satt ut nomineringen til eksterne kritikere. Da kunne de ha unngått å bli mistenkt for å ta utenomlitterære hensyn, sier hun.

Fakta

Arks barnebokpris:

• En litterær pris for årets beste barnebok. Ifølge bokhandlerkjeden er 10.000 skoleelever med på å kåre vinneren.

• De fire siste årene har 18 av de 20 nominerte forfatterne vært kvinner.

• Ark vil ikke røpe hvem som sitter i nominasjonsjuryen eller hvilke skoler som er involvert.

Vil ikke oppgi hvilke skoler

Som barnebokkritiker har Fjeldberg fulgt Arks barnebokpris i flere år. Hun har besøkt noen av de involverte skoleklassene og sett hvordan kåringen foregår i praksis.

– Noen av elevene får stemme på bøker de ikke har lest. Kanskje prisen heller burde ha gått til den som har designet omslaget til vinnerboka?

Fjeldberg mener Ark bør lære av Foreningen Les, som arrangerer Bokslukerprisen for samme målgruppe – barn mellom ni og tolv år.

– De har mye større åpenhet om både nominasjonsprosessen og om hva som skjer i klasserommet. Dessuten involverer de seg i hvordan skolene jobber med prosjektet, sier Fjeldberg, som selv har vært hyret inn som kursholder for lærere som har juryklasser til Bokslukerprisen.

Ark-sjef Linda Frid Andresen skriver til Klassekampen at klassene som er involvert i prisen, selv bestemmer hvordan lesingen skal foregå.

«Noen leser høyt i klassen, andre i grupper, og noen arrangerer bokbad, med intervjuer av elever», skriver hun.

Andresen vil ikke oppgi hvilke skoler som er involvert i kåringen i år.

«Vi har dessverre ikke aktivt samtykke fra skolene og elevene til å publisere deres deltakelse», skriver hun.

Ark-sjefen kan for øvrig opplyse om at det er 17 bøker påmeldt til prisen i år. Av hensyn til forlagene vil hun ikke gå ut med hvilke titler det er snakk om.

Hun skriver også at forlagene distribuerer de nominerte bøkene og sender ut minimum ett eksemplar av hver bok til skoleklassene.

«Forhåndseksemplar kan benyttes», skriver hun.

– Få påmeldte bøker

Også Troels Posselt, som er prosjektansvarlig for den nevnte Bokslukerprisen, reagerer på at Ark ikke utviser større åpenhet.

– Hvis problemet er at Ark er redde for påvirkning, så kan de jo i det minste offentliggjøre juryen etter at nominasjonene er klare, påpeker han.

Posselt stusser også over at forlagene bare har meldt på 17 bøker til årets pris.

– Det var et lavt antall. Det kommer jo ut rundt 50 romaner for denne målgruppa i løpet av et skoleår, sier Posselt.

Er det realistisk at en klasse på 25 elever skal klare å komme seg gjennom fem nominerte bøker på et par måneder, hvis de bare har ett eksemplar av hver bok?

– Det går an, men for de fleste klasser forutsetter det at læreren leser alle de fem bøkene høyt. Foreningen Les støtter høytlesing, men da kan kanskje ikke Ark hevde at elevene har lest selv?

– ingen hemmelighet

Maria Cecilie Granli-Brekke er kategorisjef for barne- og ungdomsbøker i Ark. Hun svarer slik på kritikken:

«Vi er takknemlige for at det blir diskusjon og engasjement rundt Arks barnebokpris. Det er et tegn på at det er en viktig pris. Målet vårt er å skape engasjement rundt barn og lesing og inspirere flest mulig barn til å lese bøker.»

At prisarrangøren er en kommersiell aktør som også selger bøker, er ingen hemmelighet, påpeker hun videre.

«Så får andre vurdere om de syns det er problematisk at vi har barn i juryen for å kåre sine favorittbøker. Fra forlagene og skolene får vi tilbakemeldinger på at dette er en viktig pris og et positivt tiltak som får mange barn til å lese. Når det gjelder hemmeligholdelse av nominasjonsjuryen, følger vi bare en praksis som er vanlig i en rekke priser, blant annet Brageprisen. Men vi tar imot de innspillene som kommer nå, og vil selvfølgelig vurdere om vi skal åpne for en annen praksis, om det tjener hovedmålet vårt bedre.»

thomase@klassekampen.no

Lørdag 21. september 2019
«Hele Norge leser» er en av de største satsingene i Bok­året 2019. Nå får prosjektet slakt. – Vitner om bokbransjens svake selvtillit, sier kulturredaktør Arne Borge i Vårt Land.
Fredag 20. september 2019
DN-ansatte må belage seg på å flytte inn i medie­husets nye «bokser», men får ikke få vite hva det innebærer før sluttpakkevinduet lukkes. Ansatte er særlig bekymret for at lørdagsmagasinet blir pulverisert.
Torsdag 19. september 2019
Lydbøkene har inntatt skolen. Forsker Bjarte Reidar Furnes mener lærerne først og fremst må legge til rette for at elevene leser papir­bøker.
Onsdag 18. september 2019
Motstanderne av fotografihus på Sukkerbiten jubler over valgresultatet i Oslo. – Nå blir det ikke noe av det planlagte Fotografihuset, hevder ­styreleder Sverre Jervell i Sukker­bitens venner.
Tirsdag 17. september 2019
Skoleforsker Marte Blikstad-Balas mener lærerne må gi plass til romanen i klasserommet. – Den kognitive utholdenheten går ned når man bare leser korte tekster, sier hun.
Mandag 16. september 2019
Forfatter Bjørn Sortland er bekymret for norske barns mentale kondis. – Å lese i et kvarter er blitt «helt Himalaya», sier han.
Lørdag 14. september 2019
Petter Stordalens 190.000 Instagram-følgere har flere ganger sett ham posere med bøker fra Straw­berry-forlagene. Dette kan være ulovlig reklame, ifølge Forbruker­tilsynet.
Fredag 13. september 2019
Dagens Næringsliv og Morgenbladet kutter til sammen 38 millioner kroner for å bli mer digitale. – Vil gå utover kvaliteten, sier medieforsker.
Torsdag 12. september 2019
Styreleder Amund Djuve har gitt Morgenbladets redaktør en klar bestilling: driftsmarginen må opp på ti prosent. Denne uka startet nedbemanningene i ukeavisa.
Onsdag 11. september 2019
NTNU sliter med å få opp kvinneandelen ved filosofisk institutt. – Forsterker en trend hvor menn underviser menn om menn, sier student.