Fredag 30. august 2019
UTEN SVAR: Fagforbundet har investert 242 millioner kroner i ulike fond. Fagforbundet-leder Mette Nord vet ikke om de har investert i selskaper som er engasjert i kommersielle velferdstjenester. FOTO: ODIN JÆGER
Fagforbundet kan ikke svare på om de har fondsinvesteringer i kommersiell velferd:
Vet ikke hvor de sparer
UTEN OVERSIKT: Fagforbundet har investert 242 millioner kroner i fond. Leder Mette Nord kan ikke garantere at pengene ikke er investert i kommersiell velferd.

VELFERD

Kampen mot kommersielle velferdstjenester i kommunene er blant Arbeiderpartiets hovedsaker i valgkampen. LOs største forbund, Fag­forbundet, har også stått på barrikadene mot profitt i velferden.

Onsdag kveld avslørte NRK at Aps partileder Jonas Gahr Støre har investert penger i et DNB-fond som via andre fond og selskaper er blant eierne av Norges største private omsorgskonsern, Stendi (tidligere Aleris).

Overfor NRK bekreftet Støre at han dermed kan ha profittert på private velferdsaktører, men at det i så fall kun var snakk om «noen hundrelapper». Støre valgte umiddelbart å selge seg ut.

Fakta

Fagforbundets fond:

• Fagforbundet har investert 242 millioner kroner i ulike pengefond.

• 45 millioner kroner av Fagforbundets penger er plassert i aksjefond. 4 millioner kroner er plassert i Ako Global Long-Only, som er registrert på skatteparadiset Caymanøyene.

• NRK meldte onsdag at Ap-leder Jonas Gahr Støre har investert i et aksjefond som indirekte eier deler av velferdsfirmaet Stendi (tidligere Aleris).

• Etter å ha blitt konfrontert med opplysningene solgte Støre seg ut av fondet.

Ledet søksmål mot Stendi

Siden 2018 har Fagforbundet ledet an i et større søksmål mot Stendi/Aleris, med begrunnelse i at selskapet har drevet med det Fagforbundet-leder Mette Nord omtaler som «hårreisende arbeidsforhold».

På spørsmål fra Klassekampen om hun kan garantere at heller ikke Fagforbundet har investert penger i kommersielle velferdsselskaper, svarer Nord følgende:

– Det er veldig dumt å gi garantier, men vi har lagt inn strenge kriterier for forvaltningen av kapital i fond. Men det er dumt å gi garantier.

I etterkant av intervjuet med Nord opplyser Fagforbundets kommunikasjonsavdeling at de har oversikt over hvilke fond de har investert i, samt at de har mulighet til å se hvilke selskaper disse fondene har aksjer i. Samtidig gjentar de at de ikke garantere for at ingen av selskapene er engasjert i kommersiell velferd.

Forbundet utfører imidlertid nå en såkalt screening av sine investeringer. Til det bruker de en profesjonell rådgiver til «å følge opp porteføljen og passe på hva forbundet har investert i».

Millioner i Cayman-fond

Ifølge Fagforbundets årsregnskap for 2018 har forbundet investert hele 242 millioner kroner i ulike fond. Det er opp fra 179 millioner kroner i fondsinvesteringer i 2017.

45,1 millioner kroner er plassert i aksjefond, 135,5 millioner kroner er plassert i obligasjonsfond, mens 61,3 millioner kroner er plassert i pengemarkedsfond.

Klassekampen har gått gjennom deler av investeringsporteføljen til forbundet.

Et av fondene Fagforbundet har investert sparepenger i, er Ako Global Long-Only. Fondet er registrert i skatteparadiset Caymanøyene. Forvaltningsselskap Ako Capital eies av den norske milliardæren Nicolai Tangen. I 2016 avviste han at fondene er registrert på Cayman Islands for å slippe unna skatt.

I en kommentar til NRK uttalte Tangen at fondene er registrert i såkalte offshore-jurisdiksjoner «for å sikre at investorer som bor i utlandet unngår dobbel og trippel beskatning».

Ifølge årsregnskapet fra 2018 har Fagforbundets investering i fondet en markedsverdi på snaut fire millioner kroner.

Ber om gjennomgang

Nord svarer bekreftende på at det godt kan hende at både organisasjoner og kommuner har investert penger i kommersielle velferdstjenester uten å vite det. Hun oppfordrer kommunene til å ta en gjennomgang av egne fondsinvesteringer, slik Fagforbundet nå tar initiativ til.

– Både i forhold til forvaltning av kapital, men også med tanke på drift, er det viktig at kommunen har kontroll selv og tar tjenester tilbake. Det er ingen tvil om at det er kommersielle selskaper som utelukkende tjener på skattefinansiert omsorg, sier Nord.

Roser Støre

Fagforbundet-lederen sier at det var bra at Støre trakk seg ut av fondet øyeblikkelig, og mener det viser at han ikke har en interesse av å være involvert i den type selskaper.

– Er du bekymret for at dette vil prege valgkampen?

– Vi har så langt ikke fått noen kommentarer av noe slag fra våre medlemmer. Jeg tror de er mer opptatt av politikken som føres enn av Støres private økonomi, sier Nord.

Hun understreker at dette er et politisk spørsmål om hvordan Kommune-Norge og offentlig sektor skal disponere fellesskapets penger.

– Det er ikke forbudt å være formuende i Norge, og vi trenger investeringer for vekst i økonomien og for å ha et næringsliv som skaper arbeidsplasser. Det som er viktig, er et godt etisk regelverk rundt forvaltningen av de pengene, sier Nord.

politikk@klassekampen.no

Torsdag 21. november 2019
ANSVAR: Draps­tallet i Bolivia har økt kraftig etter at Evo Morales gikk av. En direkte konsekvens av interimregjeringens politikk, mener forsker.
Torsdag 21. november 2019
Hele 16 norske byer og tettsteder kan miste sitt eneste bokutsalg etter konkursen i Notabene. – Bokhandelen har vært en hjørnestein i Rakkestad, sier ordfører Karoline Fjeldstad.
Torsdag 21. november 2019
STRAFF: Samanslåtte kommunar som har eigedomsskatt, tek med seg ein straffeskatt inn i samlivet. Stavanger taper om lag like mykje som dei fekk i tilskot på å slå seg saman.
Torsdag 21. november 2019
• Fredag i forrige uke ble Frode Berg utvekslet på en grensestasjon på Den kuriske landtunge mellom Litauen og den russiske enklaven Kaliningrad etter at han var benådet av Russlands president Vladimir Putin. Berg var dømt til 14 års fengsel...
Onsdag 20. november 2019
TILLIT: Velferds­staten ble skapt for å hjelpe dem som faller utenfor. Nå frykter Ap-veteran Martin Kolberg at den i stedet mistenkeliggjør folk som sitter nederst ved bordet.
Onsdag 20. november 2019
Flere medier går nå gjennom eldre metoo-artikler og korrigerer feil. – Mediedebatten må ikke bli punktumet for metoo-­debatten, advarer redaktør.
Onsdag 20. november 2019
• USAs utenriksminister Mike Pompeo har varslet at USA forkaster det såkalte Hansell Memorandum, som er det amerikanske utenriksdepartementet juridiske stadfesting fra 1978 om at de israelske bosettingene i okkupert Palestina bryter med...
Onsdag 20. november 2019
KOLONIER: USAs kursendring bidrar til å svekke folkeretten. Midtøstenforskere tror utspillet kan tolkes av Israel som «fritt fram» for bygging av bosettinger.
Tirsdag 19. november 2019
• Aftonbladet melder at av 38 skytinger med dødelige utfall i Malmös gjengmiljøer, har bare seks blitt oppklart av politiet. Det er en oppklaringsprosent på 16 prosent. I Stockholm og Göteborg ligger den på henholdsvis 20 og 24 prosent. «Det...
Tirsdag 19. november 2019
HEKTA: Ni av ti tiåringer har smarttelefon. Nå ber digitaliseringsministeren foreldre gå sammen om å nekte ungene smarttelefoner.