Torsdag 29. august 2019
HAR IKKE FÅTT NOK: Fremskrittspartiets Bård Hoksrud (til høyre) sier partiet vil prioritere ytterligere kutt i eiendomsskatten i budsjettforhandlingene. Her fra Frps landsmøte i mai. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
Ønsket om å kutte i eiendomsskatten splitter regjeringspartnerne KrF og Frp:
Borgerlige i skattestrid
SKATTEKUTT: I fjor kuttet regjeringen i eiendomsskatten. Nå vil Frp kutte mer. KrFs Torhild Bransdal uroer seg for lokaldemokratiet.

frp

– Det jeg kan si er at vi vil kutte mer i eiendomsskatten, sier Bård Hoksrud, stortingsrepresentant for Frp.

Han sitter i Stortingets finanskomité.

Det ligger an til skattedebatt mellom de borgerlige samarbeidspartiene.

I dag møtes regjeringen til andre dag av sin budsjettkonferanse på Statsministerens kontor. Der ferdigstilles forslaget til statsbudsjett for 2020.

I tirsdagens Klassekampen advarte KrFs finanspolitiske talsperson Tore Storehaug mot store skatte- og avgifts­letter etter regjeringens bomavtale, til tross for at kutt i eiendomsskatt og flere andre skattekutt er en del av regjeringsplattformen til firepartiregjeringen.

Frps finanspolitiske talsperson Sivert Bjørnstad sa likevel at det trolig er mulig for regjeringen å finne rom for nye skatte- og avgiftsletter.

Ikke nok med bomkutt

Bjørnstads Frp-kollega Hoksrud stemmer i. Han avviser at bompengeavtalen gir lite rom for skattekutt.

– Jeg mener det finnes rom for å kutte flere skatter og avgifter, og det står også i Granavolden-plattformen at vi skal gjøre det, sier han.

Han trekker fram ytterligere kutt i eiendomsskatten som en prioritering for Frp i budsjettforhandlingene.

– Folk skal kjenne at de sitter igjen med litt mer i lommeboka. Kutt i eiendomsskatt vil føre til det, sier Hoksrud.

Kommuner må kutte

Kommunene har i dag mulighet til å kreve inn eiendomsskatt opp til 7 promille av boligens verdi. I fjor varslet regjeringen at de ville redusere dette til 5 promille. Endringene blir gjeldende fra 1. januar 2020.

I Granavolden-plattformen mellom de fire partiene heter det at regjeringen vil redusere skattesatsen ytterligere, til 4 promille i løpet av perioden.

Hoksrud forventer at eiendomsskatt-kutt blir prioritert i statsbudsjettet for 2020 som legges fram i oktober.

– I fjor fikk vi gjennomslag for å kutte noe i eiendomsskatten. Nå vil vi prioritere å kutte mer, sier Hoksrud.

For regjeringen er det «gratis» å kutte i eiendomsskattesatsen siden det er kommunene som må ta konsekvensene av reduserte skatteinntekter.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og Huseiernes Landsforbund som ble presentert i E24 i januar, vil over hundre kommuner tvinges til å sette ned eiendomsskatten med en ny maksgrense på 4 promille.

KrF: Nei til kutt

Frps ønske om nye kutt i eiendomsskatten møter motstand hos regjeringspartner KrF. Torhild Bransdal (KrF) sitter i Stortingets kommunalkomité og sier til Klassekampen at hun er uenig med Frp.

– Det er ingen prioritering for KrF å kutte i eiendomsskatten. Dette er en skatt som kommunene rår over selv, og som er viktig for lokaldemokratiet, sier hun.

Bransdal mener de kuttene som allerede er gjort i eiendomsskatten, får holde.

– Eiendomsskatten er allerede kuttet fra sju til fem promille, som jeg bare må si at KrF motstridende gikk med på.

Brandsdal sier at den lokale beskatningsretten er viktig for KrF.

– Kutt i eiendomsskatten er ingen hjertesak for KrF. Snarere tvert imot, påpeker hun.

Lysbakken: Uakseptabelt

SVs partileder Audun Lysbakken er svært kritisk til ytterligere kutt i eiendomsskatten.

– Jeg mener det er helt uakseptabel og usosial politikk. Det er dessuten enda mer overstyring av kommunene, sier han til Klassekampen.

Lysbakken sier konsekvensene av kutt vil være at kommuner som allerede sliter med økonomien, vil måtte kutte i velferdstilbud.

– De som betaler prisen for dette, er skolebarn, eldre og arbeidsfolk i kommunene, sier han.

Da finansminister Siv Jensen (Frp) presenterte reduksjonen i skattesatsen fra 7 til 5 promille i fjor, argumenterte hun for at kommunene har råd til både å kutte i eiendomsskatten og å styrke velferdstjenestene.

Lysbakken peker på at selv tre av fem Frp-styrte kommuner har eiendomsskatt.

– Ikke engang Frps egne lokalpolitikere mener det er forsvarlig å kutte i eiendomsskatten. Det er all grunn til å frykte at kommunene blir en taper i dette budsjettet, sier Lysbakken.

politikk@klassekampen.no

Torsdag 21. november 2019
ANSVAR: Draps­tallet i Bolivia har økt kraftig etter at Evo Morales gikk av. En direkte konsekvens av interimregjeringens politikk, mener forsker.
Torsdag 21. november 2019
Hele 16 norske byer og tettsteder kan miste sitt eneste bokutsalg etter konkursen i Notabene. – Bokhandelen har vært en hjørnestein i Rakkestad, sier ordfører Karoline Fjeldstad.
Torsdag 21. november 2019
STRAFF: Samanslåtte kommunar som har eigedomsskatt, tek med seg ein straffeskatt inn i samlivet. Stavanger taper om lag like mykje som dei fekk i tilskot på å slå seg saman.
Torsdag 21. november 2019
• Fredag i forrige uke ble Frode Berg utvekslet på en grensestasjon på Den kuriske landtunge mellom Litauen og den russiske enklaven Kaliningrad etter at han var benådet av Russlands president Vladimir Putin. Berg var dømt til 14 års fengsel...
Onsdag 20. november 2019
TILLIT: Velferds­staten ble skapt for å hjelpe dem som faller utenfor. Nå frykter Ap-veteran Martin Kolberg at den i stedet mistenkeliggjør folk som sitter nederst ved bordet.
Onsdag 20. november 2019
Flere medier går nå gjennom eldre metoo-artikler og korrigerer feil. – Mediedebatten må ikke bli punktumet for metoo-­debatten, advarer redaktør.
Onsdag 20. november 2019
• USAs utenriksminister Mike Pompeo har varslet at USA forkaster det såkalte Hansell Memorandum, som er det amerikanske utenriksdepartementet juridiske stadfesting fra 1978 om at de israelske bosettingene i okkupert Palestina bryter med...
Onsdag 20. november 2019
KOLONIER: USAs kursendring bidrar til å svekke folkeretten. Midtøstenforskere tror utspillet kan tolkes av Israel som «fritt fram» for bygging av bosettinger.
Tirsdag 19. november 2019
• Aftonbladet melder at av 38 skytinger med dødelige utfall i Malmös gjengmiljøer, har bare seks blitt oppklart av politiet. Det er en oppklaringsprosent på 16 prosent. I Stockholm og Göteborg ligger den på henholdsvis 20 og 24 prosent. «Det...
Tirsdag 19. november 2019
HEKTA: Ni av ti tiåringer har smarttelefon. Nå ber digitaliseringsministeren foreldre gå sammen om å nekte ungene smarttelefoner.