Onsdag 28. august 2019
STORIMPORTØR: Brasil eksporterer 80 prosent av sine soyabønner til Kina. Her fra havna i Nantong i Jiangsu-provinsen. FOTO: AFP/NTB SCANPIX
Forskere: Avskogingen i Amazonas drives av økt forbruk i Kina, USA og Europa:
Mener vi har skyld i brannen
SIDE OM SIDE: Skurtreskere samler soyabønner under en oppvisning for pressen i Cuiaba i Brasil. FOTO: YASUYOSHI CHIBA, AFP/NTB SCANPIX
ANSVAR: Verden vil redde Amazonas. Men det er vår egen import og forbruk av brasiliansk kjøtt og soya som setter regnskogen i brann, sier forskere.

BRASIL

Brasils president Jair Bolsonaro har kommet under hardt internasjonalt press etter at hans høyreradikale regjering har åpnet opp for opptrappet Amazonas-avskoging med store branner som følge.

Bolsonaro skapte ikke minst baluba da han avslo G7-landenes tilbud om pengestøtte til brannslokkingen.

Både miljøorganisasjoner og forskere mener imidlertid europeere også må se seg selv grundig i speilet når de leter etter Amazonas-syndebukker.

– Den offentlige kritikken av Brasil er hyklersk. Europa har et nøkkelansvar for den nåværende utviklingen, sier den tyske forskeren Richard Fuchs fra Karlsruhe Institute of Technology til Klasse­kampen.

Fuchs forsker blant annet på sammenhengene mellom avskoging og internasjonal import fra Brasil. Han mener europeiske land som Norge bærer ansvar for krisa i Amazonas.

Fakta

Amazonas-krisa:

• Ifølge tall fra det brasilianske satellittbyrået INPE har over 3400 kvadratkilometer regnskog forsvunnet i Brasil siden Jair Bolsonaro tok over som president i januar 2019. Det er en økning på 40 prosent målt mot samme periode i fjor.

• I løpet av juni i år økte avskogingen med 80 prosent målt mot samme periode i 2018.

• Avskogingen skjer i et så høyt tempo at forskere frykter at større deler av Amazonas, som holder på avgjørende mengder CO2, kan kollapse og gå over til savanner eller ørken.

Europas ansvar

Sammen med andre forskere publiserte Fuchs tidligere i år en studie som viser hvordan handelskrigen mellom Donald Trump og Kina og følgende økt kinesisk import fra Brasil øker avskogingen i Amazonas.

Der har klimafornekter Bolsonaro og hans allierte i den brasilianske jordbruks­industrien åpnet opp for mer systematisk avskoging.

Fuchs understreker imidlertid at det for europeiske land ikke nytter å bare «skylde på Bolsonaro, USA eller Kina» for krisa i Amazonas.

– Europa er den nest største importøren av soya fra Brasil. Og selv om EU hevder å følge bærekrafts-standarder, så er slike standarder veldig svake eller blir rett og slett ikke håndhevet, sier han.

Ifølge Fuchs kommer 80 prosent av all soya som importeres til EU fra produksjonsruter som ikke er ansvarlige.

Soya brukes i hovedsak til dyre- og fiskefôr, og produksjonen har eksplodert i takt med økt internasjonalt forbruk av kjøtt og fisk.

Organisasjoner som Regnskogfondet og Framtiden i våre hender peker på at også Norge bidrar til avskoging gjennom import fra Brasil.

– Norsk import av landbruksvarer som soya bidrar til indirekte avskoging, beslag av jordbruksarealer, fordrivelse, konflikt og helserelaterte problemer, sier leder i Framtiden i våre hender Anja Bakken Riise.

Både norsk oppdrettsnæring og landbruksnæring importerer store mengder soya fra Brasil. Både EU og Efta, der Norge er medlem, har samtidig nylig ferdigstilt frihandelsavtaler med Mercosur, der Brasil er største medlem.

Som Klassekampen skrev tirsdag, er begge avtalene under hardt politisk press både i EU og i Norge. Fuchs mener avtalene vil gjøre situasjonen i Amazonas verre, og at «EU må senke sin etterspørsel etter bio-drivstoff, kjøtt og soya fra land som Brasil».

Riise mener Norge med sin handelsavtale «risikerer å legitimere den miljøfiendtlige politikken Brasil fører i dag».

Kina største kunde

Brasil har aldri eksportert like mye kjøtt og soya som i fjor. Som følge av handelskrigen med Trump har Kinas soyaimport fra USA falt med rundt 50 prosent – og økt med 30 fra Brasil. Brasil eksporterer 80 prosent av sine soyabønner til Kina.

Ifølge Fuchs’ forskning må et område på størrelse med Hellas ryddes for soyaproduksjon for å kompensere for kinesisk import fra USA.

– Dette er et sterkt insentiv for brasilianske bønder til å delta i kappløpet og gjøre seg klare til neste sesong, sier Fuchs.

eirikgs@klassekampen.no

Lørdag 21. september 2019
VALG: PLO-leder Saeb Erekat mener at et palestinsk valg vil åpne nye dører.
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Torsdag 19. september 2019
HJELP: Høyreekstreme Avigdor Liebermann sitter med de beste kortene i den fastlåste regjeringskabalen i Israel.
Onsdag 18. september 2019
DUO: Donald Trump støtter diktatorvennen Muhammed bin-Salman. Hvorfor er USA Saudi-­Arabias forsvarer?
Tirsdag 17. september 2019
OLJE-STRID: Hvem angrep oljeanlegget i Saudi-Arabia? Eskaleringen mellom USA og Iran «kan ende i direkte konflikt», sier Iran-analytiker.
Mandag 16. september 2019
MOTMAKT: Høstens store stridstema i Frankrike blir president Macrons ­pensjonsreform. Nå mobiliserer fag­foreningene til storstreik.
Lørdag 14. september 2019
I FRONT: Den arabiske våren startet i Tunisia i 2011. I høst skal de velge ny president og nytt parlament.
Fredag 13. september 2019
LIDER: India annullerte forrige måned selvstyret i indisk-kontrollerte Kashmir. Provinsen er hermetisk lukket. – Mitt folk lider, forfølges og tortureres, sier kasjmirsk aktivist.
Torsdag 12. september 2019
BØDDEL BORTE: Blodtørste John Bolton forsvant ut av Det hvite hus. Dermed kan krigspresset på Donald Trump ha lettet.
Onsdag 11. september 2019
TØFF JOBB: Boris Johnsons nederlag i parlamentet betyr ikke at han taper på lengre sikt. Labour får en tøff jobb i et nyvalg, mener eksperter.