Tirsdag 27. august 2019
AMAZONAS-SJOKK: Til skarpe reaksjoner fra partier og miljøorganisasjoner har Norge blitt enige om en handelsavtale med Brasil og resten av Mercosur. FOTO: LEO CORREA, AP/NTB SCANPIX
Norge har ferdigstilt en omstridt avtale med Brasil. Kan felles av motstand i Stortinget.
Brasil-avtale er ikke biff
KAN SI NEI: Venstres Ketil Kjenseth vil ikke utelukke at Venstre sier nei til ratifisering av frihandelsavtalen med Mercosur. FOTO: NED ALLEY, NTB SCANPIX
SKEPTISK: KrFs Tore Storehaug vil ha «større internasjonalt press på Brasil». FOTO: JOHN TRYGVE TOLLEFSEN
MOTSTAND: Venstre og KrF åpner for å si nei til den kontroversielle frihandelsavtalen Norge har inngått med Brasil.

KLIMA

Mens Amazonas brenner, trosset Norges regjering fredag advarslene fra miljøorganisasjoner og ferdigstilte, som del av Efta, en frihandelsavtale med den søramerikanske handelsblokka Mercosur.

Brasils høyreradikale president Jair Bolsonaro feiret ­seier.

Men avtalen kan fortsatt felles i Stortinget, og nå vurderer blant annet regjeringspartiene Venstre og KrF å stemme mot at den iverksettes, ratifiseres, som følge av Bolsonaros Amazonas-­angrep.

Fakta

Mercosur-avtale:

• Norge og resten av Efta ferdigstilte fredag handelsforhandlinger med den søramerikanske handelsblokka Mercosur, der Brasil er største medlem.

• Som følge av avskogings- og brannkrisa i Amazonas ønsker både partier og miljøorganisasjoner at avtalen skrinlegges.

• Også EUs ferdigforhandlede handelsavtale med Mercosur er under kraftig press som følge av Jair Bolsonaros Amazonas-politikk.

Venstre og KrF skeptiske

Når avtalen er signert av alle parter, skal Nærings- og fiskeridepartementet legge fram en proposisjon for Stortinget.

– Jeg utelukker ikke at vi sier nei til ratifisering, sier Venstre-parlamentariker og leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget Ketil Kjenseth til Klassekampen.

– Hva skal til for at dere sier ja?

– Det er ikke en beslutning vi skal ta i dag. Jeg har gått langt allerede når jeg sier det ikke er gitt at vi ratifiserer.

KrFs Tore Storehaug sier «vi trenger et større internasjonalt press på Brasil».

– Derfor vil vi ikke forskuttere støtte, men følge utviklingen tett. Det som er helt klart, er at Brasil ikke følger opp sine forpliktelser, sier Storehaug.

Ap vil vurdere

Arbeiderpartiet vil «vurdere avtalen når den kommer til Stortinget».

– Men jeg kan vanskelig se for meg støtte til å ratifisere avtalen så lenge den brasilianske regjeringen godtar ødeleggelse av Amazonas, sier Aps Åsmund Aukrust.

Næringsminister fra Høyre Torbjørn Røe Isaksen mener «avtalen er viktig for norske arbeidsplasser og eksport, og har samtidig klare og gode bestemmelser og forpliktelser om klima, bærekraft og kamp mot ulovlig hogst».

Aukrust «tror ikke miljø-garantiene er i nærheten av å være gode nok når vi samtidig ser de enorme ødeleggelsene av Amazonas».

Senterpartiet sier at «alt tyder på at vi kommer til å gå imot avtalen».

– Er det noe verden trenger mindre av, så er det biff fra Brasil, sier Marit Arnstad (Sp).

MDG, SV og Rødt vil heller ikke støtte Mercosur-avtalen i Stortinget.

– Mens flere EU-ledere setter hardt mot hardt, opptrer Torbjørn Røe Isaksen og Erna Solberg i praksis som Bolsonaros bestevenner, sier MDGs Arild Hermstad.

Det kan imidlertid ta tid før Stortinget får si sitt om Mercosur-avtalen. Ifølge departementet kan en framlegging drøye til våren 2020. Hermstad sier partiet, for å øke presset på Bolsonaro, «vil tvinge fram en raskest mulig behandling».

– Det haster at Stortinget griper inn, sier han.

Presset øker på Bolsonaro

SV-leder Audun Lysbakken sier at «uansett hvilke forpliktelser som ligger i avtalen, så er det helt feil tidspunkt å inngå den nå».

– Det innebærer at man praksis belønner Bolsonaro for å ha økt tempoet i avskogingen av Amazonas, sier Lysbakken.

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen mener at å «ratifisere en avtale i en situasjon der andre land prøver å legge press på Brasil, plasserer oss på feil side av verdenshistorien».

– Vi ender på lag med handel og økonomisk gevinst, ikke regnskogen, sier hun.

Både økonomer og Brasil-kjennere mener norsk handelspress vil kunne ha effekt.

– Om markedstilgang betinges på vern, vil det gjøre intern motstand mot Bolsonaros avskogingspolitikk sterkere, sier samfunnsøkonom Bård Harstad.

Brasil-kjenner og seniorforsker ved Oslomet Einar Braathen mener «Norge har muskler i møte med Bolsonaro» og at Brasils landsbruks-interesser allerede er skremt av det internasjonale presset.

– Regjeringen har møtt de største landbruksorganisasjonene til krisemøte. Bolsonaro er under hardt press på hjemmebane nå, sier han.

Blant annet har Brasils soya­konge Blairo Maggi uttrykt bekymring for at Bolsonaro utløser internasjonale reaksjoner som kan ramme landbruks­eksporten.

EU har også ferdigforhandlet en avtale med Mercosur. Men EU-president Donald Tusk sier nå at «det er vanskelig å se for seg en harmonisk ratifiseringsprosess i europeiske land så lenge Brasils regjering tillater ødeleggelsen av planetens grønne lunger».

Frankrikes president Emmanuel Macron vil blokkere avtalen. Hans motstand handler også om at franske bønder, som bønder i Norge, er bekymret for økt import.

Tyskland, som har stor eksport til Mercosur, sier at «å ikke ferdigstille handelsavtalen med Mercosur (...) ikke er det riktige svaret på det som skjer i Brasil nå».

eirikgs@klassekampen.no

Onsdag 20. november 2019
KOLONIER: USAs kursendring bidrar til å svekke folkeretten. Midtøstenforskere tror utspillet kan tolkes av Israel som «fritt fram» for bygging av bosettinger.
Tirsdag 19. november 2019
STEILE FRONTER: Hongkong-krisa synes stadig lenger unna en løsning. Demonstranter sier til Klassekampen at de vil fortsette å kjempe mot politiet.
Mandag 18. november 2019
FN ER BEKYMRET: Bolivias nye regjering gir sikkerhetsstyrker rett til å drepe uten straff og truer journalister som driver «oppvigleri».
Lørdag 16. november 2019
IKKE LETT: Boris Johnson skulle kapre en mengde arbeiderklasse­velgere for å sikre flertall for sin plan om brexit. En måned før valget ser det ikke ut til at han har fått det til.
Fredag 15. november 2019
SPENT: Timer etter at en våpenhvile mellom Israel og gruppa Islamsk hellig krig trådte i kraft, kom meldinger om raketter avfyrt fra Gaza. – Våpenhvilen må overholdes, sier Hamas-politiker.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.
Tirsdag 12. november 2019
KAOS: Bolivia er i kaos etter at president Evo Morales har flyktet fra presidentpalasset. «Vi har låst oss inne i huset, situasjonen er veldig stygg», sier en tidligere Morales-tilhenger til Klassekampen.
Mandag 11. november 2019
UTE: Arbeiderpartiets ekspresident Lula da Silva er ute av fengsel – enn så lenge. Nå vil han ta opp kampen mot høyre­radikale Jair Bolsonaro.