Tirsdag 27. august 2019
AMAZONAS-SJOKK: Til skarpe reaksjoner fra partier og miljøorganisasjoner har Norge blitt enige om en handelsavtale med Brasil og resten av Mercosur. FOTO: LEO CORREA, AP/NTB SCANPIX
Norge har ferdigstilt en omstridt avtale med Brasil. Kan felles av motstand i Stortinget.
Brasil-avtale er ikke biff
KAN SI NEI: Venstres Ketil Kjenseth vil ikke utelukke at Venstre sier nei til ratifisering av frihandelsavtalen med Mercosur. FOTO: NED ALLEY, NTB SCANPIX
SKEPTISK: KrFs Tore Storehaug vil ha «større internasjonalt press på Brasil». FOTO: JOHN TRYGVE TOLLEFSEN
MOTSTAND: Venstre og KrF åpner for å si nei til den kontroversielle frihandelsavtalen Norge har inngått med Brasil.

KLIMA

Mens Amazonas brenner, trosset Norges regjering fredag advarslene fra miljøorganisasjoner og ferdigstilte, som del av Efta, en frihandelsavtale med den søramerikanske handelsblokka Mercosur.

Brasils høyreradikale president Jair Bolsonaro feiret ­seier.

Men avtalen kan fortsatt felles i Stortinget, og nå vurderer blant annet regjeringspartiene Venstre og KrF å stemme mot at den iverksettes, ratifiseres, som følge av Bolsonaros Amazonas-­angrep.

Fakta

Mercosur-avtale:

• Norge og resten av Efta ferdigstilte fredag handelsforhandlinger med den søramerikanske handelsblokka Mercosur, der Brasil er største medlem.

• Som følge av avskogings- og brannkrisa i Amazonas ønsker både partier og miljøorganisasjoner at avtalen skrinlegges.

• Også EUs ferdigforhandlede handelsavtale med Mercosur er under kraftig press som følge av Jair Bolsonaros Amazonas-politikk.

Venstre og KrF skeptiske

Når avtalen er signert av alle parter, skal Nærings- og fiskeridepartementet legge fram en proposisjon for Stortinget.

– Jeg utelukker ikke at vi sier nei til ratifisering, sier Venstre-parlamentariker og leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget Ketil Kjenseth til Klassekampen.

– Hva skal til for at dere sier ja?

– Det er ikke en beslutning vi skal ta i dag. Jeg har gått langt allerede når jeg sier det ikke er gitt at vi ratifiserer.

KrFs Tore Storehaug sier «vi trenger et større internasjonalt press på Brasil».

– Derfor vil vi ikke forskuttere støtte, men følge utviklingen tett. Det som er helt klart, er at Brasil ikke følger opp sine forpliktelser, sier Storehaug.

Ap vil vurdere

Arbeiderpartiet vil «vurdere avtalen når den kommer til Stortinget».

– Men jeg kan vanskelig se for meg støtte til å ratifisere avtalen så lenge den brasilianske regjeringen godtar ødeleggelse av Amazonas, sier Aps Åsmund Aukrust.

Næringsminister fra Høyre Torbjørn Røe Isaksen mener «avtalen er viktig for norske arbeidsplasser og eksport, og har samtidig klare og gode bestemmelser og forpliktelser om klima, bærekraft og kamp mot ulovlig hogst».

Aukrust «tror ikke miljø-garantiene er i nærheten av å være gode nok når vi samtidig ser de enorme ødeleggelsene av Amazonas».

Senterpartiet sier at «alt tyder på at vi kommer til å gå imot avtalen».

– Er det noe verden trenger mindre av, så er det biff fra Brasil, sier Marit Arnstad (Sp).

MDG, SV og Rødt vil heller ikke støtte Mercosur-avtalen i Stortinget.

– Mens flere EU-ledere setter hardt mot hardt, opptrer Torbjørn Røe Isaksen og Erna Solberg i praksis som Bolsonaros bestevenner, sier MDGs Arild Hermstad.

Det kan imidlertid ta tid før Stortinget får si sitt om Mercosur-avtalen. Ifølge departementet kan en framlegging drøye til våren 2020. Hermstad sier partiet, for å øke presset på Bolsonaro, «vil tvinge fram en raskest mulig behandling».

– Det haster at Stortinget griper inn, sier han.

Presset øker på Bolsonaro

SV-leder Audun Lysbakken sier at «uansett hvilke forpliktelser som ligger i avtalen, så er det helt feil tidspunkt å inngå den nå».

– Det innebærer at man praksis belønner Bolsonaro for å ha økt tempoet i avskogingen av Amazonas, sier Lysbakken.

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen mener at å «ratifisere en avtale i en situasjon der andre land prøver å legge press på Brasil, plasserer oss på feil side av verdenshistorien».

– Vi ender på lag med handel og økonomisk gevinst, ikke regnskogen, sier hun.

Både økonomer og Brasil-kjennere mener norsk handelspress vil kunne ha effekt.

– Om markedstilgang betinges på vern, vil det gjøre intern motstand mot Bolsonaros avskogingspolitikk sterkere, sier samfunnsøkonom Bård Harstad.

Brasil-kjenner og seniorforsker ved Oslomet Einar Braathen mener «Norge har muskler i møte med Bolsonaro» og at Brasils landsbruks-interesser allerede er skremt av det internasjonale presset.

– Regjeringen har møtt de største landbruksorganisasjonene til krisemøte. Bolsonaro er under hardt press på hjemmebane nå, sier han.

Blant annet har Brasils soya­konge Blairo Maggi uttrykt bekymring for at Bolsonaro utløser internasjonale reaksjoner som kan ramme landbruks­eksporten.

EU har også ferdigforhandlet en avtale med Mercosur. Men EU-president Donald Tusk sier nå at «det er vanskelig å se for seg en harmonisk ratifiseringsprosess i europeiske land så lenge Brasils regjering tillater ødeleggelsen av planetens grønne lunger».

Frankrikes president Emmanuel Macron vil blokkere avtalen. Hans motstand handler også om at franske bønder, som bønder i Norge, er bekymret for økt import.

Tyskland, som har stor eksport til Mercosur, sier at «å ikke ferdigstille handelsavtalen med Mercosur (...) ikke er det riktige svaret på det som skjer i Brasil nå».

eirikgs@klassekampen.no

Lørdag 21. september 2019
VALG: PLO-leder Saeb Erekat mener at et palestinsk valg vil åpne nye dører.
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Torsdag 19. september 2019
HJELP: Høyreekstreme Avigdor Liebermann sitter med de beste kortene i den fastlåste regjeringskabalen i Israel.
Onsdag 18. september 2019
DUO: Donald Trump støtter diktatorvennen Muhammed bin-Salman. Hvorfor er USA Saudi-­Arabias forsvarer?
Tirsdag 17. september 2019
OLJE-STRID: Hvem angrep oljeanlegget i Saudi-Arabia? Eskaleringen mellom USA og Iran «kan ende i direkte konflikt», sier Iran-analytiker.
Mandag 16. september 2019
MOTMAKT: Høstens store stridstema i Frankrike blir president Macrons ­pensjonsreform. Nå mobiliserer fag­foreningene til storstreik.
Lørdag 14. september 2019
I FRONT: Den arabiske våren startet i Tunisia i 2011. I høst skal de velge ny president og nytt parlament.
Fredag 13. september 2019
LIDER: India annullerte forrige måned selvstyret i indisk-kontrollerte Kashmir. Provinsen er hermetisk lukket. – Mitt folk lider, forfølges og tortureres, sier kasjmirsk aktivist.
Torsdag 12. september 2019
BØDDEL BORTE: Blodtørste John Bolton forsvant ut av Det hvite hus. Dermed kan krigspresset på Donald Trump ha lettet.
Onsdag 11. september 2019
TØFF JOBB: Boris Johnsons nederlag i parlamentet betyr ikke at han taper på lengre sikt. Labour får en tøff jobb i et nyvalg, mener eksperter.