Mandag 26. august 2019
EDER OG GALLA: Robert Mercer og dattera Rebekah har brukt familiens penger for å dreie USA til høyre. Her fra Time Magazines galla i New York i 2017. FOTO: PATRICK MCMULLAN, GETTY IMAGES/NTB SCANPIX
Slik smurte milliardærene ytre høyre-kreftenes renessanse i Vesten:
Eliten bak hatbølgen
David Koch
HÅND I HÅND: En håndfull styrtrike amerikanere har brukt hundrevis av millioner dollar på å sikre en ny vår for den ekstreme høyresida.

YTRE HØYRE

Da milliardæren David Koch døde i sitt hjem i New York fredag, var han rangert som verdens ellevte rikeste mann. Den plassen delte han med broren, Charles Koch. Sammen eide og ledet de USAs nest største private selskap: Koch Industries.

Etter dødsfallet ble David Koch hyllet av broren for sine veldedige bidrag til sykehus, utdanning og kunst. Det Charles Koch ikke nevnte, var at de to også i en årrekke har sponset organisasjoner og kampanjer som har radikalisert den amerikanske høyresida.

Fakta

Ytre høyres rike velgjørere:

• I en artikkelserie ser Klassekampen nærmere på pengemakta bak ytre høyres frammarsj i Vesten.

• Fenomener som innvandringsmotstand, islamfrykt og kvinnehat forbindes ofte med den delen av befolkningen som har lav inntekt og utdanning.

• Men i en rekke land står svært velstående aktører bak den politiske mobiliseringen rundt slike temaer.

• I dag: Rikingene som endret innvandringsdebatten i USA og fikk Donald Trump til makta.

En lyssky allianse

De er rike, har gode kontakter og trives i kulissene. Der har de gjennom flere tiår finansiert ulike hjertesaker på ytre høyre fløy.

Sammen har et knippe velstående investorer og selverklærte velgjørere vært med på å bygge opp en stadig mer offensiv, reaksjonær bevegelse på begge sider av Atlanteren.

De nevnte Koch-brødrene har blant annet stått bak gruppa Americans For Prosperity, som får æren for å ha gjort den erkekonservative Tea Party-bevegelsen til en slagkraftig politisk maskin.

En annen Koch-tilknyttet gruppe, American Future Fund, drev en tv-kampanje som feilaktig hevdet at en moské skulle bygges på «Ground Zero», åstedet for terroren i New York 11. september 2001.

Lee Fang, journalist i nettmagasinet The Intercept, kommenterer på Twitter at Koch-brødrene banet vei for president Donald Trump «ved å oversvømme landet med grupper som spredte frykt og paranoia».

Arvingens mørke arv

Koch-brødrene framstilles primært som opportunister, siden de personlig ikke har vært mot innvandring, men mest opptatt av å sikre familiens økonomiske interesser.

Bankarvingen Cordelia Scaife May var på sin side overbevist om at innvandringen ødela USA. I arkivmateriale som avisa The New York Times nylig har gått gjennom, kommer det fram at May mente USA ble «invadert på alle fronter» av utlendinger som «avler som hamstere». Hun mente også at grensa mellom USA og Mexico måtte stenges for å stanse innvandringen fra sør.

May, som var god for en halv milliard dollar, finansierte flere titalls innvandringsfiendtlige organisasjoner over fire tiår. Blant dem er de som i dag har blitt de tre største innenfor feltet: Federation for American Immigration Reform (Fair), NumbersUS og Center for Immigration Studies (Cis).

Rasehygiene

Flere profilerte medlemmer av Trump-administrasjonen har holdt taler for eller vært tilknyttet disse tre, inkludert Trumps seniorrådgiver Stephen Miller og tidligere justisminister Jeff Sessions.

En av Mays nærmeste samarbeidspartnere var øyelegen John Tanton, som var med på å grunnlegge de nevnte organisasjonene. Tanton, som døde i juli, stiftet også Society for Genetic Education, som fremmet eugenikk – altså teorier om såkalt rasehygiene.

Klassekampen har vært i kontakt med Southern Poverty Law Center (SPLC), som kartlegger hatgrupper og deres virksomhet i USA. I en e-post skriver SPLCs kommunikasjonsmedarbeider Bob Hopkinson at Tanton var «temmelig instrumentell i normaliseringen og legitimeringen av innvandrerfiendtlig tankegods i USA».

SPLC omtaler Tanton som hvit nasjonalist og rasist, og karakteriserer en rekke av organisasjonene Cordelia Scaife May sponset eller fremmet på annet vis, som hatgrupper.

Siden 1996 har mesteparten av finansieringen gått gjennom Mays stiftelse Colcom Foundation. Da May døde i 2005 mottok stiftelsen 421 millioner dollar fra hennes og familiens formue. The New York Times beskriver Mays pengebidrag og arv som «livsnerven» blant innvandringsmotstanderne, 14 år etter hennes død.

Mercers metode

En annen bemidlet aktør som har spilt en sentral rolle, er den eksentriske data-milliardæren Robert Mercer. Mercer, som er en av sjefene i hedgefondselskapet Renaissance Technologies og sjelden sier noe i offentligheten, har i mange år jobbet med å trekke USAs politiske landskap ytterligere til høyre.

Ifølge Huffington Post investerte Mercer Family Foundation rundt 70 millioner dollar i diverse konservative kampanjer mellom 2009 og 2014. Stiftelsen ledes av Mercers datter Rebekah – også omtalt som «alternativ-høyres førstedame».

Robert Mercer har blant ­annet investert ti millioner dollar i det høyreradikale nettstedet Breitbart News, der Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon har vært styreleder. Bannon selv har omtalt Breitbart som «alternativ-høyres plattform».

Jane Mayer, forfatter av boka «Dark Money: The Hidden History of the Billionaires Behind the Rise of the Radical Right», skriver i magasinet The New Yorker at Bannon var «de facto politisk rådgiver» for Mercer-familien.

Tett på Trump

Mercer gikk tungt inn med støtte til Trumps kandidatur og bidro sterkt til å få Trumps nominasjonskampanje på rett kjøl. Etter valgseieren i 2016 fikk Rebekah Mercer, som sto bak flere kampanjer mot Hillary Clinton, en plass i Trumps såkalte overgangsråd.

Kommunikasjonsekspert Jonathan Albright sier følgende til The New Yorker om Mercer-familiens rolle:

– Mercer-familien la grunnlaget for Trump-revolusjonen.

yohans@klassekampen.no

Mandag 16. september 2019
MOTMAKT: Høstens store stridstema i Frankrike blir president Macrons ­pensjonsreform. Nå mobiliserer fag­foreningene til storstreik.
Lørdag 14. september 2019
I FRONT: Den arabiske våren startet i Tunisia i 2011. I høst skal de velge ny president og nytt parlament.
Fredag 13. september 2019
LIDER: India annullerte forrige måned selvstyret i indisk-kontrollerte Kashmir. Provinsen er hermetisk lukket. – Mitt folk lider, forfølges og tortureres, sier kasjmirsk aktivist.
Torsdag 12. september 2019
BØDDEL BORTE: Blodtørste John Bolton forsvant ut av Det hvite hus. Dermed kan krigspresset på Donald Trump ha lettet.
Onsdag 11. september 2019
TØFF JOBB: Boris Johnsons nederlag i parlamentet betyr ikke at han taper på lengre sikt. Labour får en tøff jobb i et nyvalg, mener eksperter.
Tirsdag 10. september 2019
FORSMAK: Hvor skal klimaflyktninger dra hen? På Bahamas sliter tusenvis av overlevende med å flykte fra katastrofen.
Mandag 9. september 2019
PRESSET: – De amerikanske sanksjonene er en ­eksistensiell trussel mot Iran, og landet vil bruke alt de kan for å stanse truslene, sier iransk forsker.
Lørdag 7. september 2019
MISLIKT: Labours leder Jeremy Corbyn har overtaket i det britiske parlamentet. Men bare 5 prosent av brexit-velgerne mener han kan løse floka.
Fredag 6. september 2019
«NO DEAL»: 40 prosent av velgerne står bak statsminister Boris Johnsons harde brexit-linje. ­Opposisjonens velgere er derimot langt mer splittet.
Torsdag 5. september 2019
POPULISME: Boris Johnson har tapt flertallet i parlamentet, men står sterkt blant velgerne i et nyvalg.