Fredag 23. august 2019
Russiske leger frykter stråleskader etter ulykke
Russisk helsepersonell som behandlet skadde etter eksplosjonen på en marinebase i Arkhangelsk, frykter at de selv ble utsatt for radioaktiv stråling.
Publisert: 23 August 11:18
Russisk helsepersonell som behandlet skadde etter eksplosjonen på en marinebase i Arkhangelsk, frykter at de selv ble utsatt for radioaktiv stråling.
Fem ansatte i det russiske atomenergibyrået Rosatom omkom i ulykken 8. august, som skal ha skjedd under testing av det president Vladimir Putin har omtalt som et nytt våpensystem. Seks andre ble sendt til sykehus med skader.
Russland har bekreftet at den radioaktive strålingen var opptil 16 ganger høyere enn normalt i byen Severodvinsk, rundt 50 kilometer øst for marinebasen, rett etter eksplosjonen.

Lav stråling i NorgeDet ble også målt radioaktivitet i luften i Finnmark i etterkant av en ulykken i Arkhangelsk, som ligger rundt 700 kilometer fra grensa til Norge.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) i Norge opplyste imidlertid at nivået var svært lavt og at strålingen ikke utgjorde noen fare for mennesker og miljø. De kunne heller ikke fastslå at strålingen hadde sammenheng med ulykken i Arkhangelsk.
Sensorene som måler radioaktivitet ved den russiske marinebasen ble ifølge Reuters slått av rett etter ulykken, og det spekuleres i om dette ble gjort for å skjule at strålingen der var langt høyere enn oppgitt.

Ikke advartLegene ved to sykehus i Arkhangelsk, som tok imot de skadde, hadde ikke beskyttelsesutstyr og frykter nå at de selv ble utsatt for radioaktiv stråling, ifølge BBC.
Legene anslår at minst 90 personer var i kontakt med de seks skadde, uten at det russiske forsvaret advarte om noen mulig strålingsfare. Nå sier de ifra, for å hindre at noe lignende skjer igjen.
Russiske og vestlige eksperter tror ulykken skjedde under testing av den atomdrevne krysserraketten 9M730 Burevestnik, av NATO døpt «Skyfall».
Putin har tidligere hevdet at den nyutviklede raketten vil få ubegrenset rekkevidde.
(©NTB)
Mandag 18. november 2019
• Hva vil vi egentlig med Nav? Skandalen der minst 48 mennesker ble feilaktig dømt for trygdesvindel ble offentlig kjent 28. oktober, og for hver stein Nav nå løfter opp og kikker under, dukker det opp nye saker som får antallet til å stige.
Mandag 18. november 2019
FN ER BEKYMRET: Bolivias nye regjering gir sikkerhetsstyrker rett til å drepe uten straff og truer journalister som driver «oppvigleri».
Mandag 18. november 2019
Matilda Gustavsson avslørte over­grepene til «kultur­profilen» Jean- Claude Arnault. – Anonyme kilder er nødvendig, men må ikke misbrukes, sier hun.
Mandag 18. november 2019
LANGSIKTIG: ­Opposisjonen har kritisert regjeringens ABE-reform for å være en «brutal ostehøvel». Finansminister Siv Jensen (Frp) tror reformen er kommet for å bli.
Lørdag 16. november 2019
– Hvis ikke skolen forteller historien om norsk kultur og litteratur, står andre krefter parat til å gjøre det, sier lærebokforfatter Mads Breckan Claudi.
Lørdag 16. november 2019
IKKE LETT: Boris Johnson skulle kapre en mengde arbeiderklasse­velgere for å sikre flertall for sin plan om brexit. En måned før valget ser det ikke ut til at han har fått det til.
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Lørdag 16. november 2019
• Det er knapt fire uker igjen til britene går til urnene, og valgkampen er – tradisjonen tro – fylt av brageløfter. I går lovte Labours Jeremy Corbyn gratis breibånd til alle briter. Det skal skje ved en delvis nasjonalisering av British...
Lørdag 16. november 2019
Kongens dag­bøker, som han egenhendig nedtegnet fra 1906 til 1955, er prismet Tor Bomann-Larsen bruker for å skrive historien om Norge i åttebindsverket om kong Haakon og Maud, som nå avsluttes med boka «Kongen». Noen ganger er ikke kongeprismet helt...
Fredag 15. november 2019
STRID: Ansatte ved politihøgskolen mener at styret må trekke seg dersom regjeringen tvinger gjennom studentkuttet ved politiutdanningen i Oslo.