Fredag 23. august 2019
Sjiraffen får status som beskyttet dyreart
Afrikas sjiraffbestand har krympet med 40 prosent de siste 30 årene, ifølge Verdens naturvernunion (IUCN). Nå får sjiraffer status som beskyttet dyreart.
Publisert: 23 August 00:28
Afrikas sjiraffbestand har krympet med 40 prosent de siste 30 årene, ifølge Verdens naturvernunion (IUCN). Nå får sjiraffer status som beskyttet dyreart.
Konvensjonen om internasjonal handel med truede arter (CITES) ble for første gang enig om å beskytte arten torsdag. Forslaget ventes å bli vedtatt innen CITES-konferansen avsluttes i Genève 28. august.
Forslaget vil innebære at alle sjiraffer blir merket og overvåket, samt at all handel blir regulert.
Initiativet kom fra en rekke afrikanske land der sjiraffbestanden er sterkest truet. Tsjads representant argumenterte med at «illegal grensehandel utgjør en betydelig trussel mot sjiraffbestanden». Ikke alle afrikanske land er like positive til forslaget, og flere mener at det er lite bevis for at arten er utsatt for internasjonal handel.
– Denne avgjørelsen kunne ikke kommet fort nok. Å sikre CITES-beskyttelse for sjiraffene kaster ut en avgjørende livbøye til denne majestetiske arten, som har stått overfor en sakte utryddelse i det skjulte i årevis, sier leder Adam Peyman i Humane Society Internationals dyreprogram.
Sjiraffbestanden har krympet med 40 prosent de siste 30 årene – til kun 100.000 sjiraffer, ifølge Verdens naturvernunion (IUCN).
(©NTB)
Lørdag 21. september 2019
• Det har vært en spesiell uke for Klassekampen. Mens stormene raser om digitalstrategier og sluttpakker i Morgenbladet og Dagens Næringsliv, har vi i roligere former passert en nesten mytisk grense for avisa. Da mediehusenes opplagstall ble...
Lørdag 21. september 2019
FORNØYD: Årets valg har vært en gamechanger for kampen mot profitt i velferd, sier Fagforbundets Mette Nord. Nå vil hun at staten skal brukes mer aktivt for et grønt skifte.
Lørdag 21. september 2019
VALG: PLO-leder Saeb Erekat mener at et palestinsk valg vil åpne nye dører.
Lørdag 21. september 2019
«Hele Norge leser» er en av de største satsingene i Bok­året 2019. Nå får prosjektet slakt. – Vitner om bokbransjens svake selvtillit, sier kulturredaktør Arne Borge i Vårt Land.
Lørdag 21. september 2019
Leik: Ravatns nye roman veks seg større enn sin eigen krimintrige.
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Fredag 20. september 2019
DN-ansatte må belage seg på å flytte inn i medie­husets nye «bokser», men får ikke få vite hva det innebærer før sluttpakkevinduet lukkes. Ansatte er særlig bekymret for at lørdagsmagasinet blir pulverisert.
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Fredag 20. september 2019
• Den siste uka har det stormet rundt Venstre-politiker Abid Raja, etter at han anklaget Fremskrittsparti-leder Siv Jensens bruk av ordet snikislamisering for «brun skremselspropaganda». Bakgrunnen for Rajas utblåsing var Siv Jensens kronikk...
Torsdag 19. september 2019
Lydbøkene har inntatt skolen. Forsker Bjarte Reidar Furnes mener lærerne først og fremst må legge til rette for at elevene leser papir­bøker.