Fredag 23. august 2019
Sjiraffen får status som beskyttet dyreart
Afrikas sjiraffbestand har krympet med 40 prosent de siste 30 årene, ifølge Verdens naturvernunion (IUCN). Nå får sjiraffer status som beskyttet dyreart.
Publisert: 23 August 00:28
Afrikas sjiraffbestand har krympet med 40 prosent de siste 30 årene, ifølge Verdens naturvernunion (IUCN). Nå får sjiraffer status som beskyttet dyreart.
Konvensjonen om internasjonal handel med truede arter (CITES) ble for første gang enig om å beskytte arten torsdag. Forslaget ventes å bli vedtatt innen CITES-konferansen avsluttes i Genève 28. august.
Forslaget vil innebære at alle sjiraffer blir merket og overvåket, samt at all handel blir regulert.
Initiativet kom fra en rekke afrikanske land der sjiraffbestanden er sterkest truet. Tsjads representant argumenterte med at «illegal grensehandel utgjør en betydelig trussel mot sjiraffbestanden». Ikke alle afrikanske land er like positive til forslaget, og flere mener at det er lite bevis for at arten er utsatt for internasjonal handel.
– Denne avgjørelsen kunne ikke kommet fort nok. Å sikre CITES-beskyttelse for sjiraffene kaster ut en avgjørende livbøye til denne majestetiske arten, som har stått overfor en sakte utryddelse i det skjulte i årevis, sier leder Adam Peyman i Humane Society Internationals dyreprogram.
Sjiraffbestanden har krympet med 40 prosent de siste 30 årene – til kun 100.000 sjiraffer, ifølge Verdens naturvernunion (IUCN).
(©NTB)
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.
Mandag 17. februar 2020
• Vår nye fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) har hatt god inntekt i vinter. Etter at han først tiltrådte som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet 4. november i fjor, har han fått betalt både for den jobben og for jobben som...
Mandag 17. februar 2020
VRIENT: Å løfte de lavlønte har lenge vært viktig i LOs likelønnspolitikk. En fersk rapport viser at det ikke fungerer for store kvinnedominerte grupper.
Lørdag 15. februar 2020
• Styret i Norsk Redaktørforening sa denne uka nei til å ta opp Resetts redaktør Helge Lurås som medlem. Foreningen finner etter en helhetsvurdering at Resett ikke fyller kriteriene for opptak, som blant annet innebærer at mediet forplikter...
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Lørdag 15. februar 2020
Afrika: Dr. Livingstone er ikke lenger hovedperson i fortellingen om sin siste reis.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Fredag 14. februar 2020
SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt.