Torsdag 22. august 2019
Fødetilbud

• Da Ap-leder Jonas Gahr Støre tirsdag ankom selve episenteret i distriktsopprøret som hjemsøker vårt land, Sandnessjøen, ble han møtt på kaia av rundt 60 bunadskledde aktivister. De fortalte at det koker i nord fordi så mange sentraliseringsreformer treffer Distrikts-Norge samtidig. Selve utgangspunktet for de lokale protestene er likevel sykehussaken – og da særlig striden om fødetilbudet. Kystfolket frykter å få fire timers reisevei til fødeavdelingen med en ny sykehusstruktur. Det er likevel ikke bare i distriktene det er uro rundt fødetilbudet om dagen. Også ved fødeavdelingene i Oslo og Bergen har ansatte varslet om stort arbeidspress, lav grunnbemanning og mange avvik denne sommeren.

• Ved Haukeland universitetssykehus sendte ansatte og tillitsvalgte inn et varsel til Arbeidstilsynet og Fylkeslegen allerede i mai. I varselet, som er omtalt i VG, beskriver de krevende forhold, flere hundre avvik, gråtende kollegaer og ingen tid til å spise, drikke eller gå på do. Arbeidstilsynets besøkte klinikken og har sendt varsel om flere pålegg, men ikke endelig konkludert om situasjonen er forsvarlig. I Oslo har Norsk Sykepleierforbund sammen med tillitsvalgte sendt inn en bekymringsmelding til Fylkesmannen om bemanningen ved barsel­avdelingen på Rikshospitalet og fødeavdelingene på Ullevål.

• Leder i jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup forteller til bladet Sykepleien at sommerstengingen av en rekke fødeavdelinger har ført til økt press på de større enhetene. «Det har vært en strøm av henvendelser fra jordmødre og fortvilte kvinner som ikke har fått tilstrekkelig oppfølgning verken under fødsel eller barsel», sier hun. En undersøkelse referert i VG viser at om lag halvparten av jordmødrene ved landets største sykehus vurderer å slutte i jobben, flere på grunn av arbeidspress. Bildet som tegnes, er bekymringsfullt. Det å føde skal oppleves som trygt og forsvarlig, både for fødende kvinner og helsearbeidere. Kampen for et forsvarlig fødetilbud handler ikke bare om distriktspolitikk, men angår alle sykehus hvor kalkulatoren tar over for fornuften.

Onsdag 13. november 2019
• Forandringen Bolivia har gått gjennom siden Evo Morales og hans parti Bevegelsen for sosialisme (MAS) for 13 år siden kom til makta, mangler nærmest sidestykke i historien. Gjennom å renasjonalisere olje- og gassindustrien fikk landet...
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Onsdag 13. november 2019
Céline Sciammas partnar, filmstjerna Adèle Haenel, har blåse liv i fransk metoo. Saman har dei laga ein film om stormfull erotikk fri frå dominas.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.
Tirsdag 12. november 2019
• Arbeiderpartiet framla i går sitt alternative budsjett, hvor de på flere områder går inn for å snu retningen Erna Solberg har tatt landet i. Blant annet går partiet inn for økt skattlegging av folk med høye inntekter og formuer, tiltak mot...
Tirsdag 12. november 2019
MOT SKATT: En omfattende lobbykampanje i regi av sjømatnæringen ble sjøsatt for å hindre at norske oppdrettsselskaper skal bli ilagt grunnrenteskatt.
Tirsdag 12. november 2019
Forfatterforbundet har i lengre tid forhandlet med andre forfatter­organisasjoner om millioner fra bibliotekvederlaget. Nå står forhandlingene bom fast.
Tirsdag 12. november 2019
KAOS: Bolivia er i kaos etter at president Evo Morales har flyktet fra presidentpalasset. «Vi har låst oss inne i huset, situasjonen er veldig stygg», sier en tidligere Morales-tilhenger til Klassekampen.
Mandag 11. november 2019
Nordicana er i ferd med å bli et internasjonalt begrep. Det er en ­frodig og variert scene, ­anført av flere talentfulle norske artister.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.