Torsdag 22. august 2019
Fødetilbud

• Da Ap-leder Jonas Gahr Støre tirsdag ankom selve episenteret i distriktsopprøret som hjemsøker vårt land, Sandnessjøen, ble han møtt på kaia av rundt 60 bunadskledde aktivister. De fortalte at det koker i nord fordi så mange sentraliseringsreformer treffer Distrikts-Norge samtidig. Selve utgangspunktet for de lokale protestene er likevel sykehussaken – og da særlig striden om fødetilbudet. Kystfolket frykter å få fire timers reisevei til fødeavdelingen med en ny sykehusstruktur. Det er likevel ikke bare i distriktene det er uro rundt fødetilbudet om dagen. Også ved fødeavdelingene i Oslo og Bergen har ansatte varslet om stort arbeidspress, lav grunnbemanning og mange avvik denne sommeren.

• Ved Haukeland universitetssykehus sendte ansatte og tillitsvalgte inn et varsel til Arbeidstilsynet og Fylkeslegen allerede i mai. I varselet, som er omtalt i VG, beskriver de krevende forhold, flere hundre avvik, gråtende kollegaer og ingen tid til å spise, drikke eller gå på do. Arbeidstilsynets besøkte klinikken og har sendt varsel om flere pålegg, men ikke endelig konkludert om situasjonen er forsvarlig. I Oslo har Norsk Sykepleierforbund sammen med tillitsvalgte sendt inn en bekymringsmelding til Fylkesmannen om bemanningen ved barsel­avdelingen på Rikshospitalet og fødeavdelingene på Ullevål.

• Leder i jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup forteller til bladet Sykepleien at sommerstengingen av en rekke fødeavdelinger har ført til økt press på de større enhetene. «Det har vært en strøm av henvendelser fra jordmødre og fortvilte kvinner som ikke har fått tilstrekkelig oppfølgning verken under fødsel eller barsel», sier hun. En undersøkelse referert i VG viser at om lag halvparten av jordmødrene ved landets største sykehus vurderer å slutte i jobben, flere på grunn av arbeidspress. Bildet som tegnes, er bekymringsfullt. Det å føde skal oppleves som trygt og forsvarlig, både for fødende kvinner og helsearbeidere. Kampen for et forsvarlig fødetilbud handler ikke bare om distriktspolitikk, men angår alle sykehus hvor kalkulatoren tar over for fornuften.

Lørdag 21. september 2019
• Det har vært en spesiell uke for Klassekampen. Mens stormene raser om digitalstrategier og sluttpakker i Morgenbladet og Dagens Næringsliv, har vi i roligere former passert en nesten mytisk grense for avisa. Da mediehusenes opplagstall ble...
Lørdag 21. september 2019
FORNØYD: Årets valg har vært en gamechanger for kampen mot profitt i velferd, sier Fagforbundets Mette Nord. Nå vil hun at staten skal brukes mer aktivt for et grønt skifte.
Lørdag 21. september 2019
VALG: PLO-leder Saeb Erekat mener at et palestinsk valg vil åpne nye dører.
Lørdag 21. september 2019
«Hele Norge leser» er en av de største satsingene i Bok­året 2019. Nå får prosjektet slakt. – Vitner om bokbransjens svake selvtillit, sier kulturredaktør Arne Borge i Vårt Land.
Lørdag 21. september 2019
Leik: Ravatns nye roman veks seg større enn sin eigen krimintrige.
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Fredag 20. september 2019
DN-ansatte må belage seg på å flytte inn i medie­husets nye «bokser», men får ikke få vite hva det innebærer før sluttpakkevinduet lukkes. Ansatte er særlig bekymret for at lørdagsmagasinet blir pulverisert.
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Fredag 20. september 2019
• Den siste uka har det stormet rundt Venstre-politiker Abid Raja, etter at han anklaget Fremskrittsparti-leder Siv Jensens bruk av ordet snikislamisering for «brun skremselspropaganda». Bakgrunnen for Rajas utblåsing var Siv Jensens kronikk...
Torsdag 19. september 2019
Lydbøkene har inntatt skolen. Forsker Bjarte Reidar Furnes mener lærerne først og fremst må legge til rette for at elevene leser papir­bøker.