Onsdag 21. august 2019
INN BAKDØRA: Irfan Mushtaq, styremedlem i Al Noor-moskeen i Bærum, foran bakdøra der den terrorsiktede skjøt seg inn. Allerede i mars skjerpet moskeen sikkerheten, men det var ikke etter anbefaling fra politiet eller PST. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
PST oppjusterte farenivået for terror mot muslimer. Moskeene ble ikke informert:
Fikk ikke vite om terrorfare
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.

TERROR

Da den offentlige trusselvurderingen for 2019 ble lagt fram i februar, mente Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at et eventuelt høyreekstremt terrorangrep i Norge mest sannsynlig ville «rettes mot symbolmål, slik som samlingssteder for muslimer og innvandrere (…)», men at et slikt angrep var «lite sannsynlig».

Etter det høyreekstreme angrepet mot to moskeer i Christchurch på New Zealand skjedde det noe.

I mai oppdaterte sikkerhetstjenesten sin trusselvurdering, og Klassekampen er kjent med at PST da oppjusterte muligheten for et angrep fra høyreekstreme fra «lite sannsynlig» til «mulig».

Først 12. august – to dager etter moskéskytingen – offentliggjorde PST-sjef Hans Sverre Sjøvold denne informasjonen, men regjeringen og politimyndighetene fikk beskjed allerede i mai.

Fakta

Terrorfare:

• I den årlige nasjonale trusselvurderingen publisert i februar i år, mente PST det var «lite sannsynlig» at høyreekstrem terror skulle ramme.

• I mai informerte PST Justidepartementet, Politidirektoratet og politiet om at terrorfaren fra høyreekstreme hadde økt. «Symbolmål som samlingssteder for muslimer» nevnes først i en oversikt over mulige terrormål.

• 10. august ble Al-Noor moskeen i Bærum angrepet av en høyreekstrem terrorist.

Ble ikke varslet

Irfan Mushtaq bekrefter overfor Klassekampen at Al Noor-moskeen, som var målet til den nå terrorsiktede Philip Manshaus, aldri hørte noe.

– Vi har ikke fått noen varsling, eller noe informasjon fra verken politi eller PST om økt fare for høyreekstrem terror, sier Mushtaq, som sitter i moskéstyret.

Da PST i mai skjerpet vurderingen av trusselen for høyreekstreme angrep, var begrunnelsen en rask, negativ utvikling i høyreekstreme miljøer. Internasjonalt var det gjennomført flere høyreekstreme terrorangrep. I Norge satt det flere som forherliget terroraksjonene som var gjennomført.

– Det er ikke naturlig at PST har den direkte kontakten med moskeene, sier kommunikasjonsrådgiver i PST, Martin Bernsen.

– Vi produserer et tresifret antall graderte trusselvurdering i året. De deles med Justisdepartementet, og med andre relevante myndigheter. I dette tilfellet ble det delt med departementet, Politidirektoratet og med politiet.

Klassekampen har vært i kontakt med Oslo politidistrikt. Der hadde de ikke mulighet til å kommentere saken i går, men sier de vil kommer tilbake til saken.

Fikk ikke beskjed

Paraplyorganisasjonen Muslimsk Dialognettverk (MDN) var ikke kjent med PSTs vurdering av økt terrorfare før Klassekampen tar kontakt.

Styreleder Senaid Kobilica er overrasket.

– Det kommer overraskende på oss at politiet hadde mer informasjon og likevel ikke tok initiativ til å informere moskeer, sier Kobilica.

Han forteller at de hadde et møte hos politiet før ramadan 2. mai 2019 der alle moskeene deltok og sikkerhet sto på agendaen.

– Flere trossamfunn uttrykte sin bekymring angående sikkerheten etter terroren i New Zealand. Det var på en måte en god start for å diskutere høyreekstremisme, sier han.

Klassekampen har vært i kontakt med de daglige lederne i to av landets største moskeer, Det islamske forbund Rabita og Islamic Cultural Center (ICC) i Oslo. Deres ledere er også overrasket.

– Ingen varslet oss om noen fare. Vi tok kontakt med øverste hånd og formidlet våre bekymringer i slutten av april. Vi har god dialog med politiet, og vi ønsker informasjonsflyt, sier daglig leder Djamel Selhi.

Daglig leder i ICC, Ikhlaq Ahmed, skriver i en SMS: «Vi har ikke hørt noe fra politiet til tross for at vi har god kontakt med politiet.»

Gjelder hele landet

Klassekampen har også vært i kontakt med muslimske ledere ved Bergen Moské, Det muslimske samfunn i Trondheim og Drammen Moské. De er klare på at de ikke har fått noen informasjon om at trusselnivået var hevet, verken fra PST eller politiet.

Styreleder i Det muslimske samfunn i Trondheim, Umer Faroq, bekrefter dette:

– Jeg tenker at vi helt klart burde hatt den informasjon, de burde informert oss, sier Faroq.

innenriks@klassekampen.no

Fredag 22. november 2019
NY INFO: Anniken Hauglie (H) sa til Stortinget at hun først etter sommeren i år fikk beskjed om omfanget av uriktige Nav-dommer. En e-post viser at hun ble varslet allerede i fjor.
Torsdag 21. november 2019
STRAFF: Samanslåtte kommunar som har eigedomsskatt, tek med seg ein straffeskatt inn i samlivet. Stavanger taper om lag like mykje som dei fekk i tilskot på å slå seg saman.
Onsdag 20. november 2019
TILLIT: Velferds­staten ble skapt for å hjelpe dem som faller utenfor. Nå frykter Ap-veteran Martin Kolberg at den i stedet mistenkeliggjør folk som sitter nederst ved bordet.
Tirsdag 19. november 2019
HEKTA: Ni av ti tiåringer har smarttelefon. Nå ber digitaliseringsministeren foreldre gå sammen om å nekte ungene smarttelefoner.
Mandag 18. november 2019
LANGSIKTIG: ­Opposisjonen har kritisert regjeringens ABE-reform for å være en «brutal ostehøvel». Finansminister Siv Jensen (Frp) tror reformen er kommet for å bli.
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Fredag 15. november 2019
STRID: Ansatte ved politihøgskolen mener at styret må trekke seg dersom regjeringen tvinger gjennom studentkuttet ved politiutdanningen i Oslo.
Torsdag 14. november 2019
NY TID: Linn Herning har lenge vært bekymret for utviklingen av offentlig sektor. Først etter at hun ble alvorlig sjuk, ble hun ordentlig redd for at velferdsstaten ikke alltid kommer til å redde henne.
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Tirsdag 12. november 2019
MOT SKATT: En omfattende lobbykampanje i regi av sjømatnæringen ble sjøsatt for å hindre at norske oppdrettsselskaper skal bli ilagt grunnrenteskatt.