Tirsdag 20. august 2019
Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong
Twitter anklager Kina for å manipulere sosiale medier for å skape politisk uro og splittelse i Hongkong. Også Facebook har sporet kontoer til Kina.
Publisert: 20 August 01:46
Twitter anklager Kina for å manipulere sosiale medier for å skape politisk uro og splittelse i Hongkong. Også Facebook har sporet kontoer til Kina.
Twitter har avdekket en kampanje som den kinesiske staten står bak. Kampanjen består av over 930 falske Twitter-kontoer som kan spores til kinesiske myndigheter, opplyste det sosiale mediet i et blogginnlegg mandag.
Videre har Twitter sperret over 200.000 kontoer som selskapet mistenker er koblet til kinesiske myndigheter og en kampanje rettet mot Hongkong-demonstrasjonene.

– Knyttes til regjeringenEtter tips fra Twitter har også Facebook fjernet sider. De har slettet sju sider, tre grupper og fem profiler som de har sporet til det kinesiske fastlandet og som har vært rettet mot demonstrasjonene, opplyser selskapets sikkerhetssjef Nathaniel Gleicher. Rundt 15.500 kontoer fulgte minst én av sidene.
– Selv om personene bak denne typen aktivitet forsøkte å skjule identiteten sin, fant vår etterforskning koblinger til personer som er tilknyttet den kinesiske regjeringen, sier Gleicher, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Som følge av hendelsen har Twitter besluttet at selskapet skal forby annonser som utgjør propaganda i regi av statlig støttede medier.

Ondsinnet aktivitetEn høytstående Twitter-ansatt sier til AP at beslutningen er del av en bredere innsats for å stanse ondsinnet politisk aktivitet på plattformen. Talspersonen kan av sikkerhetshensyn ikke stå fram med navn.
Twitter-kontoene som selskapet kobler til kinesiske myndigheter, har prøvd å fremstille Hongkong-demonstranter som kriminelle som ikke representerer flertallet i den delvis selvstyrte regionen.
De kinesiske kontoene har også viderebrakt meldinger fra falske engelskspråklige og kinesiskspråklige nyhetssteder for å spre desinformasjon, opplyser Aps kilde.
Twitter er forbudt i Kina, men kinesiske statlige medier på engelsk og andre språk er likevel sterkt til stede på plattformen.
(©NTB)
Lørdag 21. september 2019
• Det har vært en spesiell uke for Klassekampen. Mens stormene raser om digitalstrategier og sluttpakker i Morgenbladet og Dagens Næringsliv, har vi i roligere former passert en nesten mytisk grense for avisa. Da mediehusenes opplagstall ble...
Lørdag 21. september 2019
FORNØYD: Årets valg har vært en gamechanger for kampen mot profitt i velferd, sier Fagforbundets Mette Nord. Nå vil hun at staten skal brukes mer aktivt for et grønt skifte.
Lørdag 21. september 2019
VALG: PLO-leder Saeb Erekat mener at et palestinsk valg vil åpne nye dører.
Lørdag 21. september 2019
«Hele Norge leser» er en av de største satsingene i Bok­året 2019. Nå får prosjektet slakt. – Vitner om bokbransjens svake selvtillit, sier kulturredaktør Arne Borge i Vårt Land.
Lørdag 21. september 2019
Leik: Ravatns nye roman veks seg større enn sin eigen krimintrige.
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Fredag 20. september 2019
DN-ansatte må belage seg på å flytte inn i medie­husets nye «bokser», men får ikke få vite hva det innebærer før sluttpakkevinduet lukkes. Ansatte er særlig bekymret for at lørdagsmagasinet blir pulverisert.
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Fredag 20. september 2019
• Den siste uka har det stormet rundt Venstre-politiker Abid Raja, etter at han anklaget Fremskrittsparti-leder Siv Jensens bruk av ordet snikislamisering for «brun skremselspropaganda». Bakgrunnen for Rajas utblåsing var Siv Jensens kronikk...
Torsdag 19. september 2019
Lydbøkene har inntatt skolen. Forsker Bjarte Reidar Furnes mener lærerne først og fremst må legge til rette for at elevene leser papir­bøker.