Tirsdag 20. august 2019
Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong
Twitter anklager Kina for å manipulere sosiale medier for å skape politisk uro og splittelse i Hongkong. Også Facebook har sporet kontoer til Kina.
Publisert: 20 August 01:46
Twitter anklager Kina for å manipulere sosiale medier for å skape politisk uro og splittelse i Hongkong. Også Facebook har sporet kontoer til Kina.
Twitter har avdekket en kampanje som den kinesiske staten står bak. Kampanjen består av over 930 falske Twitter-kontoer som kan spores til kinesiske myndigheter, opplyste det sosiale mediet i et blogginnlegg mandag.
Videre har Twitter sperret over 200.000 kontoer som selskapet mistenker er koblet til kinesiske myndigheter og en kampanje rettet mot Hongkong-demonstrasjonene.

– Knyttes til regjeringenEtter tips fra Twitter har også Facebook fjernet sider. De har slettet sju sider, tre grupper og fem profiler som de har sporet til det kinesiske fastlandet og som har vært rettet mot demonstrasjonene, opplyser selskapets sikkerhetssjef Nathaniel Gleicher. Rundt 15.500 kontoer fulgte minst én av sidene.
– Selv om personene bak denne typen aktivitet forsøkte å skjule identiteten sin, fant vår etterforskning koblinger til personer som er tilknyttet den kinesiske regjeringen, sier Gleicher, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Som følge av hendelsen har Twitter besluttet at selskapet skal forby annonser som utgjør propaganda i regi av statlig støttede medier.

Ondsinnet aktivitetEn høytstående Twitter-ansatt sier til AP at beslutningen er del av en bredere innsats for å stanse ondsinnet politisk aktivitet på plattformen. Talspersonen kan av sikkerhetshensyn ikke stå fram med navn.
Twitter-kontoene som selskapet kobler til kinesiske myndigheter, har prøvd å fremstille Hongkong-demonstranter som kriminelle som ikke representerer flertallet i den delvis selvstyrte regionen.
De kinesiske kontoene har også viderebrakt meldinger fra falske engelskspråklige og kinesiskspråklige nyhetssteder for å spre desinformasjon, opplyser Aps kilde.
Twitter er forbudt i Kina, men kinesiske statlige medier på engelsk og andre språk er likevel sterkt til stede på plattformen.
(©NTB)
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.
Mandag 17. februar 2020
• Vår nye fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) har hatt god inntekt i vinter. Etter at han først tiltrådte som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet 4. november i fjor, har han fått betalt både for den jobben og for jobben som...
Mandag 17. februar 2020
VRIENT: Å løfte de lavlønte har lenge vært viktig i LOs likelønnspolitikk. En fersk rapport viser at det ikke fungerer for store kvinnedominerte grupper.
Lørdag 15. februar 2020
• Styret i Norsk Redaktørforening sa denne uka nei til å ta opp Resetts redaktør Helge Lurås som medlem. Foreningen finner etter en helhetsvurdering at Resett ikke fyller kriteriene for opptak, som blant annet innebærer at mediet forplikter...
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Lørdag 15. februar 2020
Afrika: Dr. Livingstone er ikke lenger hovedperson i fortellingen om sin siste reis.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Fredag 14. februar 2020
SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt.