Mandag 19. august 2019
Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 9.000 evakuerte
De voldsomme skogbrannene på den spanske ferieøya Gran Canaria er ute av kontroll, opplyser myndighetene. Minst 9.000 innbyggere er så langt evakuerte.
Publisert: 19 August 17:16
De voldsomme skogbrannene på den spanske ferieøya Gran Canaria er ute av kontroll, opplyser myndighetene. Minst 9.000 innbyggere er så langt evakuerte.
Myndighetene på øya kaller brannen for den verste miljøtragedien øygruppen har opplevd. Flammene slår så høyt at det skaper problemer for brannslukkingsflyene som skal fly over.
– Det er ikke mulig å drive slukningsarbeid. Det er en veldig vanskelig situasjon, sier Federico Grillo, som er leder for slukningsarbeidene på øya.
Mer en 1.00 brannmenn og 16 helikoptre og fly deltok i slutningsarbeidet mandag. Det er ventet varmere vær, og myndighetene frykter at det vil ta mange dager å få kontroll over brannen. Så langt er det ikke meldt om omkomne.
– De neste timene kommer til å bli veldig viktige. Værmeldingen for i natt ser ikke bra ut, sier Angel Victor Torres, president i den spanske regionen Kanariøyene.
Han skriver på Twitter at myndighetene overvåker brannen særlig i bebodde områder.

To områder.Brannen brøt ut lørdag kveld ved landsbyene Valleseco og Tejeda i fjellområdene midt på Gran Canaria. Brannen spredte seg raskt, og søndag fortsatte den i to forskjellige retninger. I nordvest har brannen nådd naturreservatet Tamadaba, som står på UNESCOs liste for sitt spesielle biomangfold. Lenger sør har brannen nådd regionen Mogán, ifølge lokale medier.
Mandag ettermiddag var det klart at brannen så langt har rammet områder på til sammen 60 kvadratkilometer. Flere landsbyer er evakuert og veier er stengt.
Også forrige helg brøt det ut brann på Gran Canaria, omtrent åtte kilometer lenger sør på øya.

Turistene skjermetBrannen påvirker ikke turistområdene på ferieøya. Reiseselskapet Ving, som er den største norske operatøren på stedet, opplyser at de følger med og overvåker situasjonen. De har nærmere 800 norske turister på øya. Til tross for at brannen er langt unna, har noen meldt om at man både kan se røyk og kjenne lukten av brann.
– Dette er langt unna våre feriesteder. Vi har sendt ut melding til gjestene vi har på stedet, og informer om at vi er klar over situasjonen, sier informasjonssjef Siri Røhr-Staff i reiseselskapet.
Brannen påvirker heller ikke reiser til og fra feriestedene i og med at flyplassene ligger langt unna brannområdet.
(©NTB)
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.
Mandag 17. februar 2020
• Vår nye fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) har hatt god inntekt i vinter. Etter at han først tiltrådte som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet 4. november i fjor, har han fått betalt både for den jobben og for jobben som...
Mandag 17. februar 2020
VRIENT: Å løfte de lavlønte har lenge vært viktig i LOs likelønnspolitikk. En fersk rapport viser at det ikke fungerer for store kvinnedominerte grupper.
Lørdag 15. februar 2020
• Styret i Norsk Redaktørforening sa denne uka nei til å ta opp Resetts redaktør Helge Lurås som medlem. Foreningen finner etter en helhetsvurdering at Resett ikke fyller kriteriene for opptak, som blant annet innebærer at mediet forplikter...
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Lørdag 15. februar 2020
Afrika: Dr. Livingstone er ikke lenger hovedperson i fortellingen om sin siste reis.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Fredag 14. februar 2020
SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt.