Mandag 19. august 2019
Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker
Iran advarer USA mot å gjøre et nytt forsøk på å ta arrest i oljetankeren Grace 1, som nå er omdøpt til Adrian Darya-1 og seiler under iransk flagg.
Publisert: 19 August 10:13
Iran advarer USA mot å gjøre et nytt forsøk på å ta arrest i oljetankeren Grace 1, som nå er omdøpt til Adrian Darya-1 og seiler under iransk flagg.
Oljetankeren, som har 2,1 millioner fat olje om bord, ble tatt i arrest av den britiske marinen 4. juli. Årsaken ble oppgitt å være mistanke om at den var på vei til Syria, noe som ville ha vært et brudd på EUs sanksjoner.
Skipet har siden ligget utenfor Gibraltar, der høyesterett torsdag besluttet at det fikk seile videre. Søndag kveld heiste det anker, til protester fra USA.
President Donald Trumps administrasjon har utstedt ny arrestordre på tankskipet og hevder oljelasten utgjør en ekstraordinær trussel mot USA.

Iran advarer USAMyndighetene i Iran advarer USA mot følgene av å oppbringe tankskipet på nytt.
– Iran har via offisielle kanaler formidlet de nødvendige advarsler til amerikanske tjenestemenn om ikke å begå en slik tabbe fordi det vil få alvorlige følger, sier en talsmann for iransk UD, Abbas Mousavi.
Det spekuleres nå på om Iran vil frigi det britiskregistrerte, svenskeide tankskipet Stena Impero, som ble tatt i arrest i Hormuzstredet.

Ingen forbindelseBritiske myndigheter hevder Stena Impero ble tatt i arrest som hevn for Grace 1, mens Iran har kommet med motstridende uttalelser om hendelsen.
Ifølge iranske myndigheter kolliderte Stena Impero med en fiskebåt, og UD-talsmann Abbas Mousavi avviser at oppbringingen av det britiskregistrerte skipet har noe å gjøre med Grace 1.
– Dette skipet har begått to eller tre brudd på maritim lov. Retten ser nå på dette. Vi håper etterforskningen kan avsluttes så raskt som mulig og at det blir avsagt en kjennelse, sier han.
Stena Impero var på vei til Al Jubail i Saudi-Arabia da det ble stanset og ligger nå for anker utenfor den iranske havnebyen Bandar Abbas.

(©NTB)
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.
Mandag 17. februar 2020
• Vår nye fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) har hatt god inntekt i vinter. Etter at han først tiltrådte som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet 4. november i fjor, har han fått betalt både for den jobben og for jobben som...
Mandag 17. februar 2020
VRIENT: Å løfte de lavlønte har lenge vært viktig i LOs likelønnspolitikk. En fersk rapport viser at det ikke fungerer for store kvinnedominerte grupper.
Lørdag 15. februar 2020
• Styret i Norsk Redaktørforening sa denne uka nei til å ta opp Resetts redaktør Helge Lurås som medlem. Foreningen finner etter en helhetsvurdering at Resett ikke fyller kriteriene for opptak, som blant annet innebærer at mediet forplikter...
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Lørdag 15. februar 2020
Afrika: Dr. Livingstone er ikke lenger hovedperson i fortellingen om sin siste reis.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Fredag 14. februar 2020
SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt.