Mandag 19. august 2019
Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong
USAs president Donald Trump advarer mot at dersom det blir et nytt Tiananmen, blir det vanskeligere for ham å inngå en handelsavtale med Kina.
Publisert: 19 August 05:59
USAs president Donald Trump advarer mot at dersom det blir et nytt Tiananmen, blir det vanskeligere for ham å inngå en handelsavtale med Kina.
– Jeg tror det bli veldig vanskelig å inngå en avtale hvis de utfører vold, jeg mener, hvis det blir en ny Tiananmen, sa president Donald Trump til journalister i New Jersey søndag, som viste til protester i Beijing 1989 hvor et stort antall demonstranter ble drept.
Han oppfordret Kinas president Xi Jinping til å «sette seg ned» med lederne av protestene, som har pågått i om lag 11 uker. Han kalte også Xi for en «veldig talentfull» mann som hadde kunnet få til en avtale raskt.
– Jeg kunne tenkt meg å ha sett Hongkong jobbet ut fra en humanitær måte. Det hadde vært veldig bra for handelsavtalen, sa Trump.
Å slå ned på protestene etter å ha inngått en handelsavtale med USA, vil bli upopulært blant det amerikanske folk, slår Trump fast.
Søndag var enorme folkemasser samlet i Hongkong for å vise verden at bevegelsen er fredelig.
Tonen overfor demonstrantene har blitt skjerpet den siste tiden. Samtidig har frykten økt for at Beijing skal gripe inn og bruke makt for å stanse protestene i det delvis selvstyrte territoriet.
Mange av Hongkongs innbyggere føler at frihetene de har kunnet nyte i den tidligere britiske kolonien, er i ferd med å forvitre, spesielt etter at Xi Jinping ble Kinas president. Verken Beijing eller Lam har så langt vist noen tegn til å ville etterkomme kravene, bortsett fra at en omstridt lov om at Hongkong-innbyggere skal kunne utleveres til straffeforfølgelse i Kina, er satt til side inntil videre.
(©NTB)
Mandag 16. september 2019
• I går gjenga Aftenposten for tredje gang i år resultatene fra en rapport om populisme utarbeidet av den svenske, markedsøkonomiske tenketanken Timbro. Rapporten har samlet data om oppslutningen til «autoritære populistpartier» i Europa, og...
Mandag 16. september 2019
ADVARSEL: Stasjonssjefen på Kongsberg advarte mot konsekvensene av politireformen. – Jeg forstår innbyggernes følelse av at de har tapt noe, sier Håvard Revå.
Mandag 16. september 2019
Forfatter Bjørn Sortland er bekymret for norske barns mentale kondis. – Å lese i et kvarter er blitt «helt Himalaya», sier han.
Mandag 16. september 2019
MOTMAKT: Høstens store stridstema i Frankrike blir president Macrons ­pensjonsreform. Nå mobiliserer fag­foreningene til storstreik.
Lørdag 14. september 2019
• Regjeringspartiene og Arbeiderpartiet gikk tilbake. Alle andre partier gikk fram. Det er resultatet av årets lokalvalg, som ble gjennomført mandag. Det fins en rekke lokale forklaringer på stemme­givning i hver enkelt kommune, men...
Lørdag 14. september 2019
LØFTEBRUDD: Politireformen ga løfter som ikke ble holdt. I Numedal kryper utryggheten inn i husene til folk. Frykten er at det som er blitt ødelagt, ikke lar seg reparere.
Lørdag 14. september 2019
Petter Stordalens 190.000 Instagram-følgere har flere ganger sett ham posere med bøker fra Straw­berry-forlagene. Dette kan være ulovlig reklame, ifølge Forbruker­tilsynet.
Lørdag 14. september 2019
I FRONT: Den arabiske våren startet i Tunisia i 2011. I høst skal de velge ny president og nytt parlament.
Fredag 13. september 2019
Dagens Næringsliv og Morgenbladet kutter til sammen 38 millioner kroner for å bli mer digitale. – Vil gå utover kvaliteten, sier medieforsker.
Fredag 13. september 2019
LIDER: India annullerte forrige måned selvstyret i indisk-kontrollerte Kashmir. Provinsen er hermetisk lukket. – Mitt folk lider, forfølges og tortureres, sier kasjmirsk aktivist.