Mandag 19. august 2019
SÅRET: En såret mann fraktes til sykehus etter at en selvmordsbomber i en bryllupshall drepte minst 63 mennesker og såret minst 182 i Kabul lørdag. Den islamske staten (IS) sier de sto bak angrepet. FOTO: NISHANUDDIN KHAN, AP/NTBSCANPIX
Selvmordsbomber tok med seg minst 63 i døden da bryllup i Kabul ble terrormål:
Svekker håpet om fred
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.

AFGHANISTAN

I dag er det Afghanistans nasjonaldag og 100 år siden landet ble uavhengig fra britisk okkupasjon. Lørdagens selvmordsangrep mot et bryllup er det 17. i rekka av angrep som har rammet Kabul i år, og det mest blodige hittil. Minst 63 mennesker ble drept og nærmere 200 såret.

– Voldsspiralen fortsetter, og det er kanskje ikke tilfeldig at terrorangrepet kom like før 100-årsdagen for nasjonal selvstendighet, sier Terje Watterdal, landdirektør i Afghanistankomiteen.

Fakta

Krigen i Afghanistan:

• I oktober 2001, få uker etter terrorangrepene på USA 11. september, sto USA i spissen for en invasjon som styrtet det afghanske Taliban-regimet og hjalp en opprørsallianse til makta. USA og deres Nato-allierte hadde på det meste over 150.000 soldater i landet.

• Nato avsluttet sine kampoperasjoner i Afghanistan i 2014, men har fortsatt rundt 20.000 soldater i landet. Rundt 14.000 er fra USA.

• Taliban kontrollerer nå omtrent halvparten av landet. Opprørerne forhandler med USA om våpenhvile, tilbaketrekking av utenlandske styrker og politisk medbestemmelse. I dag er landets nasjonaldag.

Rammet hazaraer

Den islamske staten (IS) tok i går på seg ansvaret for terroren. Angrepet skal ha blitt utført av en pakistansk selvmordsbomber inne i festlokalet. Så skal noen andre ha detonert en bilbombe når nødetatene ankom, melder BBC.

Terrorgruppa hevder ifølge NTB at angrepet var rettet mot «kjettere». Bryllupet ble holdt i et område av Kabul der mange av innbyggerne tilhører hazara-minoriteten, som for det meste er sjiamuslimer.

IS anser sjiamuslimer for å fare med vranglære og har helt siden de etablerte seg i Afghanistan i 2015, rettet angrep mot sjiamuslimske mål.

– En av våre ansatte, som er hazara, fortalte i går at hans kone har mistet sju slektninger, sier Watterdal.

I afghanske bryllup samles vanligvis menn og kvinner i ulike rom. Selvmordsbomberen sprengte seg i den delen av lokalene der menn feiret.

– Et angrep med så mange sårede og drepte betyr at unge gutter og fedre er revet bort, og at mange kvinner ikke vil ha mannlige slektninger igjen, påpeker Watterdal.

– I tillegg til den personlige tragedien og sorgen vil også livsgrunnlaget for mange familier være revet bort. Når man tar i betraktning kvinners sårbare stilling i landet kan man bare ane hvor hardt dette rammer, påpeker han.

IS har etablert seg i Afghanistan de siste årene, i takt med at de har blitt drevet på defensiven i Syria og Irak.

IS har bygd seg opp

Watterdal sier at IS særlig har styrket seg i området øst for Kabul mot Pakistans grense, og også fått fotfeste i nord, langs grensa mot Usbekistan og Tadsjikistan.

– Det er mange fremmedkrigere blant dem, men det kan også se ut som om noen fra Taliban har gått til IS etter at fredssamtalene startet.

Den siste runden med fredssamtaler mellom USA og Taliban ble avsluttet 12. august i Qatar. Begge parter har sagt at de nærmer seg en avtale. Ifølge avisa The Washington Post vil avtalen innebære at USA trekker ut mellom 5000 og 14.000 soldater. Til gjengjeld vil Taliban ta avstand fra al-Qa’ida og nekte dem å operere i Taliban-kontrollerte områder. Taliban vil også måtte inngå en avtale med Afghanistans regjering for at krigen i landet skal ta slutt.

Watterdal frykter at terrorangrepet kan få flere afghanere til å miste troa på fred og bidra til å rive ned tilliten mellom ulike folke­grupper.

– Følg IS-pengene

– Angrepet er et slag i ansiktet på folk som har begynt å håpe på fred. De ser at om det blir fred med Taliban, så er likevel IS der. I tillegg til den faktiske tragedien er dette det verste, at det kan knuse afghanernes tro på fred, når man endelig fikk et fredshåp etter 40 års krig, sier Watterdal.

Afghanistankjenneren understreker at mens Taliban er lokalt forankret og går an å forhandle med, så er IS en «okkupasjonsterrorbevegelse» uten klare mål og uten kulturell og religiøs forankring i det afghanske samfunnet.

– IS vil bare rive ned. Det er fjernt fra Talibans ideologi. De er på kollisjonskurs med Taliban når det gjelder ting som tradisjoner, æreskodekser, respekt for de eldste. IS er nærmest nihilistisk, river ned og har intet klart mål. De hersker via terror og slaveri, det har vi sett også i Syria og Irak. I Afghanistan har de fart hardt mot tradisjonelle stammeledere i områdene de har tatt, sier Watterdal.

Han påpeker at IS ikke har samme fotfeste som Taliban.

– Taliban vil kunne klare seg uten ekstern pengestøtte, og det vil ikke IS. Derfor er det interessant å finne ut hvor IS får pengene fra, og slå ned på dem som finansierer denne faenskapen. Får man stoppet bakmennene, vil man svekke IS kraftig i Afghanistan.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Fredag 14. februar 2020
ENIGE: Nato skal styrke treningsoppdraget i Irak, mens USA ønsker å trappe ned. – USA trenger Natos hjelp til å redde ansikt, sier irakisk analytiker.
Torsdag 13. februar 2020
TOPPER: Flertallet av velgere med lav inntekt, folk under 45 år og de som vil ha ny helsepolitikk, stemte på Bernie Sanders i New Hampshire. Rundt neste sving venter en vanskelig utfordrer.
Onsdag 12. februar 2020
SAMLING: Tirsdag gjorde venstre­partiet Sinn Féin det klart at de vil ha folkeavstemning om irsk gjenforening innen de neste fem årene.
Tirsdag 11. februar 2020
ANSPENT: Tyrkias opptrapping i Idlib i Syria er en farlig utvikling, sier tyrkisk opposisjonspolitiker. I går ble fem tyrkiske soldater drept av Syrias regjeringsstyrker.
Mandag 10. februar 2020
LANDBYTTE: Mange palestinere i Israel har israelsk statsborgerskap. Det står de i fare for å bli fratatt om USAs planer om landbytte blir virkelighet.
Lørdag 8. februar 2020
HISTORISK: Denne uka samarbeidet høyresida i Tyskland med høyreekstreme for første gang siden andre verdenskrig.
Fredag 7. februar 2020
ILLE: – Regjeringshæren kom, og vi måtte flykte fra den sikre død. Jeg ønsket å bli igjen, men frykten for hæren var for stor, sier Sakina al-Nay fra Idlib-provinsen i Syria.
Torsdag 6. februar 2020
SAMMENSTØT: Migranter på Lesvos protesterer mot ekstreme forhold og en ny lovgivning, som prioriterer nyankomne asylsøkere først.