Mandag 19. august 2019
SÅRET: En såret mann fraktes til sykehus etter at en selvmordsbomber i en bryllupshall drepte minst 63 mennesker og såret minst 182 i Kabul lørdag. Den islamske staten (IS) sier de sto bak angrepet. FOTO: NISHANUDDIN KHAN, AP/NTBSCANPIX
Selvmordsbomber tok med seg minst 63 i døden da bryllup i Kabul ble terrormål:
Svekker håpet om fred
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.

AFGHANISTAN

I dag er det Afghanistans nasjonaldag og 100 år siden landet ble uavhengig fra britisk okkupasjon. Lørdagens selvmordsangrep mot et bryllup er det 17. i rekka av angrep som har rammet Kabul i år, og det mest blodige hittil. Minst 63 mennesker ble drept og nærmere 200 såret.

– Voldsspiralen fortsetter, og det er kanskje ikke tilfeldig at terrorangrepet kom like før 100-årsdagen for nasjonal selvstendighet, sier Terje Watterdal, landdirektør i Afghanistankomiteen.

Fakta

Krigen i Afghanistan:

• I oktober 2001, få uker etter terrorangrepene på USA 11. september, sto USA i spissen for en invasjon som styrtet det afghanske Taliban-regimet og hjalp en opprørsallianse til makta. USA og deres Nato-allierte hadde på det meste over 150.000 soldater i landet.

• Nato avsluttet sine kampoperasjoner i Afghanistan i 2014, men har fortsatt rundt 20.000 soldater i landet. Rundt 14.000 er fra USA.

• Taliban kontrollerer nå omtrent halvparten av landet. Opprørerne forhandler med USA om våpenhvile, tilbaketrekking av utenlandske styrker og politisk medbestemmelse. I dag er landets nasjonaldag.

Rammet hazaraer

Den islamske staten (IS) tok i går på seg ansvaret for terroren. Angrepet skal ha blitt utført av en pakistansk selvmordsbomber inne i festlokalet. Så skal noen andre ha detonert en bilbombe når nødetatene ankom, melder BBC.

Terrorgruppa hevder ifølge NTB at angrepet var rettet mot «kjettere». Bryllupet ble holdt i et område av Kabul der mange av innbyggerne tilhører hazara-minoriteten, som for det meste er sjiamuslimer.

IS anser sjiamuslimer for å fare med vranglære og har helt siden de etablerte seg i Afghanistan i 2015, rettet angrep mot sjiamuslimske mål.

– En av våre ansatte, som er hazara, fortalte i går at hans kone har mistet sju slektninger, sier Watterdal.

I afghanske bryllup samles vanligvis menn og kvinner i ulike rom. Selvmordsbomberen sprengte seg i den delen av lokalene der menn feiret.

– Et angrep med så mange sårede og drepte betyr at unge gutter og fedre er revet bort, og at mange kvinner ikke vil ha mannlige slektninger igjen, påpeker Watterdal.

– I tillegg til den personlige tragedien og sorgen vil også livsgrunnlaget for mange familier være revet bort. Når man tar i betraktning kvinners sårbare stilling i landet kan man bare ane hvor hardt dette rammer, påpeker han.

IS har etablert seg i Afghanistan de siste årene, i takt med at de har blitt drevet på defensiven i Syria og Irak.

IS har bygd seg opp

Watterdal sier at IS særlig har styrket seg i området øst for Kabul mot Pakistans grense, og også fått fotfeste i nord, langs grensa mot Usbekistan og Tadsjikistan.

– Det er mange fremmedkrigere blant dem, men det kan også se ut som om noen fra Taliban har gått til IS etter at fredssamtalene startet.

Den siste runden med fredssamtaler mellom USA og Taliban ble avsluttet 12. august i Qatar. Begge parter har sagt at de nærmer seg en avtale. Ifølge avisa The Washington Post vil avtalen innebære at USA trekker ut mellom 5000 og 14.000 soldater. Til gjengjeld vil Taliban ta avstand fra al-Qa’ida og nekte dem å operere i Taliban-kontrollerte områder. Taliban vil også måtte inngå en avtale med Afghanistans regjering for at krigen i landet skal ta slutt.

Watterdal frykter at terrorangrepet kan få flere afghanere til å miste troa på fred og bidra til å rive ned tilliten mellom ulike folke­grupper.

– Følg IS-pengene

– Angrepet er et slag i ansiktet på folk som har begynt å håpe på fred. De ser at om det blir fred med Taliban, så er likevel IS der. I tillegg til den faktiske tragedien er dette det verste, at det kan knuse afghanernes tro på fred, når man endelig fikk et fredshåp etter 40 års krig, sier Watterdal.

Afghanistankjenneren understreker at mens Taliban er lokalt forankret og går an å forhandle med, så er IS en «okkupasjonsterrorbevegelse» uten klare mål og uten kulturell og religiøs forankring i det afghanske samfunnet.

– IS vil bare rive ned. Det er fjernt fra Talibans ideologi. De er på kollisjonskurs med Taliban når det gjelder ting som tradisjoner, æreskodekser, respekt for de eldste. IS er nærmest nihilistisk, river ned og har intet klart mål. De hersker via terror og slaveri, det har vi sett også i Syria og Irak. I Afghanistan har de fart hardt mot tradisjonelle stammeledere i områdene de har tatt, sier Watterdal.

Han påpeker at IS ikke har samme fotfeste som Taliban.

– Taliban vil kunne klare seg uten ekstern pengestøtte, og det vil ikke IS. Derfor er det interessant å finne ut hvor IS får pengene fra, og slå ned på dem som finansierer denne faenskapen. Får man stoppet bakmennene, vil man svekke IS kraftig i Afghanistan.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Lørdag 21. september 2019
VALG: PLO-leder Saeb Erekat mener at et palestinsk valg vil åpne nye dører.
Fredag 20. september 2019
HALVVEIS: President Macron legger om kursen. Nå skal han snakke om innvandring og sekularisme for å vinne høyresidevelgere i 2022.
Torsdag 19. september 2019
HJELP: Høyreekstreme Avigdor Liebermann sitter med de beste kortene i den fastlåste regjeringskabalen i Israel.
Onsdag 18. september 2019
DUO: Donald Trump støtter diktatorvennen Muhammed bin-Salman. Hvorfor er USA Saudi-­Arabias forsvarer?
Tirsdag 17. september 2019
OLJE-STRID: Hvem angrep oljeanlegget i Saudi-Arabia? Eskaleringen mellom USA og Iran «kan ende i direkte konflikt», sier Iran-analytiker.
Mandag 16. september 2019
MOTMAKT: Høstens store stridstema i Frankrike blir president Macrons ­pensjonsreform. Nå mobiliserer fag­foreningene til storstreik.
Lørdag 14. september 2019
I FRONT: Den arabiske våren startet i Tunisia i 2011. I høst skal de velge ny president og nytt parlament.
Fredag 13. september 2019
LIDER: India annullerte forrige måned selvstyret i indisk-kontrollerte Kashmir. Provinsen er hermetisk lukket. – Mitt folk lider, forfølges og tortureres, sier kasjmirsk aktivist.
Torsdag 12. september 2019
BØDDEL BORTE: Blodtørste John Bolton forsvant ut av Det hvite hus. Dermed kan krigspresset på Donald Trump ha lettet.
Onsdag 11. september 2019
TØFF JOBB: Boris Johnsons nederlag i parlamentet betyr ikke at han taper på lengre sikt. Labour får en tøff jobb i et nyvalg, mener eksperter.