Fredag 16. august 2019
BRUN: Høyrepopulist og innenriksminister Matteo Salvini blir stadig mer populær i Italia. Nå vil han felle regjeringen og ta statsminister-makta selv. Her fra hans politiske sommer-turné.FOTO: CARMELO IMBESI, AP/NTB SCANPIX
• Italiensk kaos kan sende Salvini til topps • EU skremmes av økonomisk plan
Zoomer inn på ny valuta
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.

Italia

I skyggen av brexit har gjeldstyngede Italia gjennom flere år vokst fram som EUs største verkebyll.

Nå herjes eurosonens femte største økonomi igjen av politisk kaos. På tirsdag kan regjeringen felles av makt­jakta til den fremadstormende høyrepopulisten og innenriksministeren Matteo ­Salvini.

Hans Lega-rådgivere ønsker å møte økonomisk misere med kriseplaner som ifølge økonomer tar sikte på å velte hele eurosamarbeidet.

– De forsøker å skjule sine intensjoner, men ønsker å innføre et alternativt valutasystem som skal gjøre det enklere å forlate euroen, sier økonomiprofessor ved Universitetet i Pavia Riccardo Puglisi til Klassekampen.

Fakta

• Innenriksminister i Italia siden 2018 og partileder for høyrepopulistiske Lega. Har strammet kraftig inn på Italias innvandrings- og flyktningpolitikk.

• Lega fikk 17 prosent av stemmene i parlamentsvalget i 2018. Har siden doblet oppslutningen, ifølge målinger.

• Ønsker å felle regjeringen han selv sitter i med Femstjernersbevegelsen, og danne ny regjeringen med ekstreme Brødre av Italia og potensielt Silvio Berlusconis Forza Italia.

• Har tonet ned kritikken av EU, men mange i partiet vil ut av unionen.

Vil gi Italia «reservedekk»

I valget i fjor fikk Lega 17 prosent. Salvini ble innenriksminister i en regjering ledet av Femstjernersbevegelsen.

Siden har Salvini, med innstramming av innvandrings- og flyktningpolitikken, dratt Lega opp på 38 prosent på målinger.

Nå vil Salvini omsette popularitet i makt. Han har røket uklar med sin regjeringspartner og brukt uenighet rundt utbyggingen av en togstrekning til å kreve en mis­tillit-avstemning og nyvalg.

Det er svært uklart om stuntet lykkes, og politiske motstandere søker allianser som skal hindre Salvini og hans euroskeptiske rådgivere makta de drømmer om.

På blokka til Salvinis viktigste økonomiske rådgiver, euroskeptiker Claudio Borghi, står blant annet en plan som ifølge eksperter skremmer EU stort.

Planen er kjent som mini-bot, en forkortelse for «mini bills of treasure». Det er verdipapirer som ifølge Borghi skal gjøre det enklere for regjeringen å betjene statsgjeld og stimulere økonomien.

Det italienske parlamentet har stemt for et forslag om å se nærmere på en slik løsning.

Borghi har tidligere beskrevet planen som «et reservedekk som vil gjøre en mulig overgang til vår valuta mye lettere».

«Farlig og dum»

Da Klassekampen traff Salvini i fjor, sa han at EU med ham som statsminister ville «endre seg totalt», og at «enten må valuta­systemet endres, eller så kan ikke Italia fortsette med denne valutaen».

Italienere flest ønsker derimot å bli værende i euroen, og Salvini har tonet ned den tidligere kraftige eurokritikken.

Ifølge Puglisi er det først og fremst angrep på innvandrere og flyktninger som har gjort Salvini populær. Innad i partiet drømmer imidlertid mange ennå om et euro-brudd. Puglisi sier det er uklart hvilken støtte valutaplanen har hos Salvini selv. Puglisi mener planen er «farlig og dum».

– Den kan fasilitere transaksjoner i en post-euroexit-situasjon, men vil ikke forhindre de negative konsekvensene en slik exit vil medføre, som at folk flytter penger fra italienske banker for å unngå verditap, sier han.

Skremmer EU

EU-kritiker Thomas Fazi tror ikke valutaplanen utgjør noen stor trussel for EU.

– Men den har klar symbolsk verdi som Brussel ikke liker, sier han.

Sjeføkonom i Handels­banken Kari Due-Andresen ut­taler at det «ikke er umiddelbar frykt» for euroens framtid.

– Man er vant til politisk ustabilitet i Italia. Problemet er om en ny regjering ønsker å bryte mer med EU.

Hun viser til at rentene på Italias gjeld steg da den nåværende regjeringen indikerte at den ønsket å bruke mer penger og dermed bryte EUs budsjettregler.

– Vil planer om alternative betalingssystemer også være et slikt brudd?

– Ja, det vil jeg tro, og vi ser at det kommer kraftige reaksjoner fra EU når de sysler med slike ting.

I løpet av Hellas sin økonomiske batalje med EU, ønsket daværende finansminister Yanis Varoufakis å innføre et parallelt betalingssystem.

Han er imidlertid kritisk til Borghis plan og mener «vår plan nå blir brukt for å gjøre det motsatte av det vi ville».

Mens Varoufakis ville «lage økonomisk rom» for kriserammede stater» og «sivilisere den monetære unionen i prosessen», ser han Borghis plan som «et første steg mot en parallell valuta som skal sørge for slutten på eurosonen».

eirikgs@klassekampen.no

Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Fredag 14. februar 2020
ENIGE: Nato skal styrke treningsoppdraget i Irak, mens USA ønsker å trappe ned. – USA trenger Natos hjelp til å redde ansikt, sier irakisk analytiker.
Torsdag 13. februar 2020
TOPPER: Flertallet av velgere med lav inntekt, folk under 45 år og de som vil ha ny helsepolitikk, stemte på Bernie Sanders i New Hampshire. Rundt neste sving venter en vanskelig utfordrer.
Onsdag 12. februar 2020
SAMLING: Tirsdag gjorde venstre­partiet Sinn Féin det klart at de vil ha folkeavstemning om irsk gjenforening innen de neste fem årene.
Tirsdag 11. februar 2020
ANSPENT: Tyrkias opptrapping i Idlib i Syria er en farlig utvikling, sier tyrkisk opposisjonspolitiker. I går ble fem tyrkiske soldater drept av Syrias regjeringsstyrker.
Mandag 10. februar 2020
LANDBYTTE: Mange palestinere i Israel har israelsk statsborgerskap. Det står de i fare for å bli fratatt om USAs planer om landbytte blir virkelighet.
Lørdag 8. februar 2020
HISTORISK: Denne uka samarbeidet høyresida i Tyskland med høyreekstreme for første gang siden andre verdenskrig.
Fredag 7. februar 2020
ILLE: – Regjeringshæren kom, og vi måtte flykte fra den sikre død. Jeg ønsket å bli igjen, men frykten for hæren var for stor, sier Sakina al-Nay fra Idlib-provinsen i Syria.
Torsdag 6. februar 2020
SAMMENSTØT: Migranter på Lesvos protesterer mot ekstreme forhold og en ny lovgivning, som prioriterer nyankomne asylsøkere først.