Torsdag 15. august 2019
Iransk oljetanker slipper fri tross protester fra USA
Den iranske oljetankeren Grace 1 kan forlate Gibraltar, fastslår høyesterett i det britiske området etter at USA forsøkte å forlenge arresten.
Publisert: 15 August 23:11
Den iranske oljetankeren Grace 1 kan forlate Gibraltar, fastslår høyesterett i det britiske området etter at USA forsøkte å forlenge arresten.
Det melder avisa Gibraltar Chronicle etter et rettsmøte torsdag ettermiddag.
Myndighetene på Gibraltar bekreftet tidligere på dagen at USAs justisdepartement i siste liten prøvde å utsette en planlagt frigivelse av skipet torsdag.
– USA har søkt om å holde Grace 1 i forvaring som følge av en rekke anklager som nå blir vurdert, opplyste myndighetene.
Den britiske marinen stanset den iranske tankeren 4. juli med påstander om at Iran brøt sanksjoner som skal forhindre salg av olje til Syria.

Forsikringer fra IranHøyesterettsdommer Antony Dudley sier ifølge Gibraltar Chronicle at han ikke har fått noen amerikansk begjæring. Regjeringen i det britiske området har fått formelle, skriftlige forsikringer fra Irans regjering om at skipet ikke kommer til å losse sin last i Syria, heter det i kjennelsen.
Grace 1 ble tatt i forvaring i Gibraltar tross kraftige protester fra Iran. To uker senere tok iranske myndigheter det svenskeide, britiskregistrerte skipet Stena Impero i arrest som en gjengjeldelsesaksjon.

Spent i PersiabuktaEtter seks uker i Gibraltars havn ville ikke statsminister Fabian Picardo fornye ordren om å holde tankskipet tilbake. Han sier han er trygg på at skipet ikke lenger vil dra til Syria med lasten.
Saken har vært en vesentlig grunn til at det har vært en spent situasjon mellom Iran og Storbritannia, og en av årsakene til at britene har tatt initiativ overfor flere land til å etablere en militær vaktordning for sivile skip i Persiabukta og Hormuzstredet.
Britiske myndigheter sa nylig at det er opp til Gibraltar å avgjøre skipets skjebne.

(©NTB)
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Lørdag 7. desember 2019
WHO: Holths bok gir innsyn og innsikt i den kompliserte Syria-krigen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Fredag 6. desember 2019
• Kristelig Folkepartis utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan bekrefter overfor Utdanningsnytt at partiet vil stemme for å pålegge fylkene karakterbasert opptak i videregående skoler. Partiets primærstandpunkt er at det ønsker å...
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.