Torsdag 15. august 2019
UTSTRAKT HÅND: Faisa Warsame ble i fjor utsatt for hatvold på Tøyen i Oslo. Denne uka er hun en av mange norske muslimer som har uttrykt støtte til broren til terrorsiktede Philip Manshaus.
Norske muslimer slår i et kommentarfelt ring rundt familien til terrorsiktede Philip Manshaus:
Møter hatet med kjærlighet
VARME: Da broren til den terrorsiktede la ut en video der han deler sin desperasjon, strømmet norske muslimer til kommentarfeltet for å dele kondolanser, lykkeønskninger og hjertesymboler.

TERROR

Da norske muslimer gikk til eid-feiring i sin lokale moské på søndag, ble mange møtt av nordmenn som fysisk dannet en ring rundt gudshuset.

Da broren til den terrorsiktede 21-åringen mandag la ut en video på Facebook, hendte noe liknende.

Etter knapt to døgn er det langt inn 320 kommentarer. Svært mange er fra norske muslimer, som med kondolanser og lykkeønskninger slår ring rundt broren og resten av familien.

Fakta

Terrorsaken:

• Philip Manshaus (21) er i Oslo tingrett varetektsfengslet i fire uker, de to første i full isolasjon.

• Han er siktet for terror etter angrepet mot Al-Noor-moskeen i Bærum lørdag, og for å ha drept sin 17 år gamle adopterte stesøster. Han erkjenner ikke straffskyld.

• Manshaus var aktiv på flere nettforumer, hvor han har uttrykt høyreekstreme holdninger. PST fikk tips om ham for et år siden.

Strekker ut en hånd

21-åringen som lørdag gikk inn i moskeen i Bærum med mål om å skyte muslimer, er siktet for terror. Han er også siktet for drapet på sin egen stesøster, som fant sted før moskeskytingen.

Én av dem som har skrevet i kommentarfeltet, er Faisa Warsame. I fjor ble hun selv fysisk angrepet på Tøyen i Oslo av en kvinne som ropte rasistiske slagord. Det er nok hat nå, mener hun. Derfor ville hun strekke ut en hånd til broren til den terrorsiktede.

– Han har mistet søstera si, og broren er utpekt som terrorist. Tenk for en vanskelig situasjon. Da er det helt naturlig å strekke ut en hånd og sende en melding om at han ikke står alene. Vi er mange som støtter deg. Vi har ikke flere å miste. Til broren vil jeg bare si at han må beholde troa. Han vil finne et lys i enden av tunnelen, sier hun.

Dette er min islam

Tidligere denne uka sendte Islamsk Råd Norge en offisiell kondolanse til den terrorsiktedes familie.

Warsame håper at omsorgen folk viser etter helga, tyder på at det kan komme noe godt ut av denne vanskelige situasjonen.

– Leser du kommentarfeltene på nett, kan du lett miste håpet. Det er så mye hat at jeg av og til tviler på om folk vil ha meg her i landet. Nettopp da er det så godt å se at vi er mange som vil bygge et varmere samfunn. Se hvordan naboene sluttet ring om moskeen på Grønland i helga, og hvordan vanlige muslimer nå støtter familien, sier hun.

Bryter med fordommene

Warsame mener at muslimer har en plikt til å vise nestekjærlighet til dem som har det vondt.

– Jeg ble rørt over å se hvor mange muslimer som kondolerer. Dette er min islam. I islam er det slik at du skal være der for dine medmennesker. Vi må ha empati med våre medborgere når de blir rammet av tragedier.

Klassekampen har vært i kontakt med flere av dem som har uttrykt varm støtte til broren og familien i kommentarfeltet.

Shamaila Noreen forteller at hun kom over videoen i en Facebook-gruppe for muslimer der det ble oppfordret til å vise støtte til familien.

– Etter å ha sett hans tilstand og refleksjoner, var det umulig å sette seg i hans situasjon, men likevel lett å forstå at denne tragedien har mange mellommenneskelige aspekter som vi alle kan relatere oss til, sier hun.

– Vi har her en familie som lider blant annet gjennom tapet av en søster og sjokket over Philip sine valg. Jeg hadde et sterkt behov for å fortelle ham at muslimer ikke holder familien hans eller Philip for hat. Philip er fremdeles deres sønn og bror, og han er fremdeles vår samfunns­borger.

Hun håper at støtten til familien kan gjøre det litt lettere å bære tragedien.

– Vi muslimer har gjennom denne tragedien en mulighet til å vise våre verdier i en tid der muslimhets og uvitenhet har fått rotfeste. At vi velger medfølelse framfor hevngjerrighet, kjærlighet over hat, støtte framfor avstand. At så mange norske muslimer har vist sin støtte, viser meg at vi er forent om noen universelle verdier, uavhengig av trosretning. Vi kan bare kjempe for og holde på disse verdiene ved å stå samlet, sier Noreen.

Rafik Atta Mohammed er nestleder i styret i moskeen som den terrorsiktede oppsøkte lørdag. I kommentarfeltet har han skrevet en hilsen på vegne av moskeen, der det blant annet heter at «vi ønsker å uttrykke vår medfølelse med deg og din familie, dere har lidd et stort tap». Videre skriver Mohammed: «Vi er tilgjengelig for dere, når dere enn måtte føle behov for kontakt med oss.»

– Det var egentlig ikke tenkt som brubygging, men handlet mer om at det er personer bak det som har skjedd, og hvordan de føler det. Akkurat som våre medlemmer sliter, er usikre og redde etter det som skjedde, så har denne familien mistet et familiemedlem, og kanskje sliter de med skyldfølelse knyttet til det et annet familiemedlem gjorde. Derfor er det viktig at vi viser at vi ikke bærer nag, sier han.

Klassekampen har kontaktet familiens bistandsadvokater i arbeidet med artikkelen. De har ikke besvart våre henvendelser.

innenriks@klassekampen.no

Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.
Lørdag 12. oktober 2019
SMUTTHULL: ­Norge vil forplikte seg til å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030 gjennom en avtale med EU. Men avtalen åpner for at man slipper å ta kuttene i Norge.
Fredag 11. oktober 2019
KONTROLL: Snart går toget for norsk råderett over jernbanen. Torsdag lammet ansatte på tog, buss og bane kollektivtrafikken i protest mot at EU får kontroll over togene.
Torsdag 10. oktober 2019
KRYMPER: De store industriarbeiderforeningene er ryggraden i Fellesforbundet. Men på mange verft er nå østeuropeiske innleide arbeidere i flertall.
Onsdag 9. oktober 2019
OPPRUSTING: Forsvarssjefen vil helst ha 25 milliarder kroner i økte forsvarsbudsjetter. Det er like mye som Solberg-regjeringens samlede skattekutt.
Tirsdag 8. oktober 2019
GÅR IKKE: – Tidenes grønneste budsjett, sier Venstres Ola Elvestuen om budsjettet som viser at Norge ligger an til å bryte klimamålene for 2020 og 2030.
Mandag 7. oktober 2019
AVSLAG: Anniken Nymo fra Harstad har sterke smerter og alvorlig angst og depresjon. Fastlege og psykolog mener hun ikke klarer å jobbe, men Nav-legen mener hun først må gå ned i vekt.
Lørdag 5. oktober 2019
SIER JA: MDG-profiler tar plass i Europabevegelsens sentralstyre. Byråd i Oslo, Hanna E. Marcussen, mener EU trengs for å løse klimakrisa.
Fredag 4. oktober 2019
BLÅ SMELL: Målet var at annenhver nordmann skulle bo i en Høyre-styrt kommune. Nå ligger det an til at knapt én av ti vil gjøre det.
Torsdag 3. oktober 2019
SKILT: Når lærerutdanningen i Nesna legges ned, sendes faglærerne til Bodø og studentene til Mo i Rana. Sist Nord Universitet prøvde å utdanne lærere i Mo i Rana, gikk det ikke.