Onsdag 14. august 2019
A$AP Rocky dømt for vold mot 19-åring i Sverige
Rapperen A$AP Rocky og to andre er i Stockholm tingrett kjent skyldig i vold mot en 19-åring, men de slipper både fengsel, bøter og samfunnsstraff.
Publisert: 14 August 15:12
Rapperen A$AP Rocky og to andre er i Stockholm tingrett kjent skyldig i vold mot en 19-åring, men de slipper både fengsel, bøter og samfunnsstraff.
De tre er imidlertid dømt til å betale totalt 12.500 kroner i erstatning til fornærmede.
Rapperen, som egentlig heter Rakim Mayers, sto sammen med to andre amerikanere tiltalt for å ha slått og sparket en 19-åring i Stockholm sentrum 30. juni.
De tre har hevdet at de handlet i nødverge, men ble ikke trodd i retten. Tingretten slår fast at de tre utøvde vold mot 19-åringen med slag og spark.
– De tiltalte kan ikke ha trodd at de befant seg i en nødvergesituasjon, sier Per Lennerbrant, dommer i saken, under en pressekonferanse i Stockholms tingsrett onsdag ettermiddag.
Han viser blant annet til forklaringen til to kvinnelige vitner, som har sagt at det ikke skjedde noe spesielt før den fornærmede ble kastet i bakken.

Tror ikke glassflasker ble brukt19-åringen har også hevdet at de tiltalte slo ham i bakhodet med en glassflaske og kuttet ham opp med knuste glassflasker. Det har alle tre tiltalte nektet for.
– Etterforskningen har spriket på dette punktet. Tingretten har kommet fram til at det ikke er bevist at det har blitt brukt glassflasker, sier Lennerbrant.
Fornærmede fikk kuttskader på armen, men tingretten mener han kan ha fått disse skadene på annet vis under hendelsen.
Lennerbrant viser blant annet til en video fra angrepet, hvor ingen av de tiltalte holder noe i hendene.

Slipper bøter, fengsel og samfunnsstraffA$AP Rocky slipper både fengsel, bøter og samfunnsstraff.
– Tingretten anser ikke at volden er så alvorlig at fengsel kan vurderes som straffereaksjon, og har derfor landet på en betinget dom. Det er videre besluttet at dommen ikke skal kombineres med samfunnstjeneste, opplyser tingretten i en pressemelding.
Både artisten og de andre tiltalte var varetektsfengslet i 31 dager.
De blir derfor heller ikke ilagt bøter, ifølge Lennerbrant, som viser til at dette er i tråd med høyesteretts praksis.

– SkuffetDommen er ifølge advokaten til A$AP Rocky, Slobodan Jovicic, skuffende.
– Vi er skuffet fordi vi hadde håpet på frikjennelse, sier Jovicic på en pressekonferanse etter at dommen hadde falt.
Han understreket at skuffelsen hovedsakelig er knyttet til at retten ikke har akseptert påberopelsen om nødverge.
Forsvareren påpekte likevel at retten ikke har funnet bevis for at A$AP Rocky har handlet i sammensvergelse med de øvrige og ikke heller har bevist at han eller de andre tiltalte har anvendt noen flaske.
Selv om han uttrykte skuffelse over dommen, var han likevel hundre prosent sikker på at rapperen ville komme tilbake til Sverige.
– Jeg vet at han kommer tilbake, sier forsvareren.

Forsøk på storpolitikkHendelsen fant sted utenfor en hamburgerrestaurant i Stockholm. Rapperen og de to andre amerikanerne har forklart at de handlet i selvforsvar, og at 19-åringen slo rapperens livvakt. 19-åringen har forklart at han trodde han skulle dø da han ble banket opp av rapperen og vennene hans.
Saken har skapt stor interesse verden over, spesielt etter at USAs president Donald Trump engasjerte seg. Trump har nærmest forsøkt å gjøre den til storpolitikk ved at han blant annet ringte Sveriges statsminister Stefan Löfven og ba om at A$AP Rocky måtte settes fri. Den svenske statsministeren svarte at det svenske rettsvesenet er uavhengig.
Mandag 9. desember 2019
I dag blir det klart om Cissi Wallin hadde lov til å navngi sin påståtte overgriper til 30.000 følgere. Advokat Jon Wessel-Aas råder kvinner til å begrense hvor mange de betror seg til.
Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Mandag 9. desember 2019
Hysj: Riksrevisjonen kritiserer regjeringen i ­hemmelig jager­flyrapport, men Forsvarsdepartementet hevder rapportens gradering gjør det ­umulig å fortelle hvor alvorlig kritikken er.
Mandag 9. desember 2019
• Regjeringens forslag til ny medie­lov, som ble lagt fram tirsdag, innebærer en ny radikalt ny organisering av mediestøtta: Sju fagfolk skal forvalte drøyt 430 millioner kroner uten innblanding fra verken politikere eller bransjen selv.
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Lørdag 7. desember 2019
WHO: Holths bok gir innsyn og innsikt i den kompliserte Syria-krigen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.