Onsdag 14. august 2019
Lundanes tok nytt langdistansegull i O-VM
O-løperen Olav Lundanes (31) løp inn til sitt fjerde VM-gull på rad i langdistanse i Spydeberg. Junioren Kasper Fosser sørget for at det ble dobbelt norsk.
Publisert: 14 August 15:55
O-løperen Olav Lundanes (31) løp inn til sitt fjerde VM-gull på rad i langdistanse i Spydeberg. Junioren Kasper Fosser sørget for at det ble dobbelt norsk.
Totalt sett var det sjette gang at Lundanes er verdensmester på distansen. Første gang det skjedde var på hjemmebane i Trondheim for ni år. Han vant også distansen i 2012, samt i 2016, 2017 og 2018.
Sunnmøringen Lundanes ble hardt presset av Fosser i starten, og det drøyde før Lundanes var i førersetet. Etter 12 av de totalt 16,4 kilometerne ledet Lundanes med åtte sekunder. Derfra og inn var det ingen tvil. Veteranen la inn kjempekreftene og dro ifra. I mål var han 1.39 minutter foran Fosser.
Det la ingen demper på humøret til Fosser.

Ung sølvvinnerKasper Fosser (20) er første norske junior i et senior-VM siden Tore Sagvolden i 1979. Junioren kommer fra Heming i Oslo, og bestefar Per ble verdensmester i stafett i 1970.
Fosser tok et smart veivalg mellom post tre og fire. Han løp mer på vei enn konkurrenter som Gustav Bergmann og Olav Lundanes.
– Jeg merket mot slutten at veiløpingen tappet meg for krefter. Dette er vanskelig å fatte, og jeg hadde virkelig ikke trodd på dette.
Fosser sier at han ikke kunne vært mer lykkelig.
– Dette er det viktigste løpet i mitt liv. Det er kanskje sju år til neste VM på hjemmebane. Det er helt rått at jeg får oppleve dette. Var det én dag jeg skulle gjøre det bra på, så var det denne, sa 20-åringen fra Heming i Oslo til NRK.
Fosser fortalte kun om enkelte småfeil underveis, og han løp inn til den tid som var litt over åtte minutter bedre enn det løypeleggerne hadde estimert.
Fosser hadde en liten bom mellom post 12 og 13.

Dæhli-trøbbelMagne Dæhli løp inn til 5.-plass etter et trøblete løp. Han endte 5.28 minutter bak.
– I dag følte jeg at alt gikk feil. Jeg mistet også en linse inn til den tiende posten. Jeg slet med å finne kartet og slet med kneet. Det er utrolig kjedelig at det skulle bli slik, sa Magne Dæhli.
VM-debutant Jon Aukrust Osmoen løp inn til 1.43.11 og ble nummer 20.
– Dette ble en tøff affære. Jeg hadde håpet at det skulle løsne underveis, men det gjorde det ikke, sa Osmoen til NRK.
Daniel Hubmann fra Sveits løp inn til 3.-plass. Han hadde 2.58 opp til vinneren Olav Lundanes. Landsmannen Matthias Kyburz var tre sekunder bak Hubmann på 4.-plass.

(©NTB)
Torsdag 22. august 2019
Kulturrådet har lagt ned innkjøpsordningen for tidsskrifter. Det kan føre til færre tidsskrifter i norske biblioteker, mener Norsk bibliotek­forening.
Torsdag 22. august 2019
POLITI: Norske moskeer fikk ikke PSTs varsel om en økt trussel fra høyreekstreme. Politi­direktoratet sier at politidistriktene ble bedt om å «opprette dialog» med trossamfunnene.
Torsdag 22. august 2019
• Da Ap-leder Jonas Gahr Støre tirsdag ankom selve episenteret i distriktsopprøret som hjemsøker vårt land, Sandnessjøen, ble han møtt på kaia av rundt 60 bunadskledde aktivister. De fortalte at det koker i nord fordi så mange...
Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Onsdag 21. august 2019
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.
Onsdag 21. august 2019
• I en usedvanlig hard kommentar om Norges forhold til Russland advarer Kjetil Stormark i nettstedet aldrimer.no mot russisk påvirkning av norsk opinion. Kommentaren er skrevet i kjølvannet av den store russiske militærøvelsen utenfor Norge,...
Onsdag 21. august 2019
Kulturrådet krever at de som søker om tidsskriftstøtte, skal honorere sine bidragsytere etter vedtatte minstesatser. – Urealistisk, mener Tidsskrift­foreningen.
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Tirsdag 20. august 2019
Astrup Fearnleys sponsor anklages for folkerettsbrudd, mens Nasjonal­museet tar imot støtte fra skatte­paradis. Kunstnere mener debatten om «giftige donasjoner» må reises også her hjemme.