Onsdag 14. august 2019
Lundanes tok nytt langdistansegull i O-VM
O-løperen Olav Lundanes (31) løp inn til sitt fjerde VM-gull på rad i langdistanse i Spydeberg. Junioren Kasper Fosser sørget for at det ble dobbelt norsk.
Publisert: 14 August 16:57
O-løperen Olav Lundanes (31) løp inn til sitt fjerde VM-gull på rad i langdistanse i Spydeberg. Junioren Kasper Fosser sørget for at det ble dobbelt norsk.
Totalt sett var det sjette gang at Lundanes er verdensmester på distansen. Første gang det skjedde var på hjemmebane i Trondheim for ni år. Han vant også distansen i 2012, samt i 2016, 2017 og 2018.
Sunnmøringen Lundanes ble hardt presset av Fosser i starten, og det drøyde før Lundanes var i førersetet. Etter 12 av de totalt 16,4 kilometerne ledet Lundanes med åtte sekunder. Derfra og inn var det ingen tvil. Veteranen la inn kjempekreftene og dro ifra. I mål var han 1.39 minutter foran Fosser.
– Jeg må innrømme at det har vært et mål for meg å få fire VM-gull på rad, for det har ingen klart tidligere. Og med seks VM-gull totalt har jeg også flest. Det er slikt som motiverer meg, sa Lundanes til NTB.
– Helt fantastisk! Det var mange som ikke hadde troen på meg, og jeg innrømmer at jeg ikke alltid hadde troen på meg selv eller, sa 31-åringen.
Grunnen til det er enkelt. Lundanes hadde en god vinter, men møtte motgangen i mars.
– Da gikk alt på tverke. Det ble småskader og sykdom og en veldig tøff periode. Jeg må få takke dem som hjalp meg på sporet igjen, sa Lundanes til NRK.
Vinneren synes at han løp et solid løp.
– Det er en ekstrem lettelse når du lykkes slik som dette, sa vinneren fra Sunnmøre.

Ingen demperLundanes lot seg imponere av den unge sølvgutten.
– Det er en prestasjon uten sidestykke og skulle egentlig ikke ha vært mulig, mente Lundanes.
Fosser selv strålte etter sølvet. Han løp sin eneste distanse i mesterskapet siden det var junior-VM som var sesongens store mål.
Kasper Fosser (20) er første norske junior i et senior-VM siden Tore Sagvolden i 1979. Junioren kommer fra Heming i Oslo, og bestefar Per ble verdensmester i stafett i 1970.
Fosser tok et smart veivalg mellom post tre og fire. Han løp mer på vei enn konkurrenter som Gustav Bergmann og Olav Lundanes.
– Jeg merket mot slutten at veiløpingen tappet meg for krefter. Dette er vanskelig å fatte, og jeg hadde virkelig ikke trodd på dette.
Fosser sier at han ikke kunne vært mer lykkelig.
– Dette er det viktigste løpet i mitt liv. Det er kanskje sju år til neste VM på hjemmebane. Det er helt rått at jeg får oppleve dette. Var det én dag jeg skulle gjøre det bra på, så var det denne, sa 20-åringen fra Heming i Oslo til NRK.
Fosser fortalte kun om enkelte småfeil underveis, og han løp inn til den tid som var litt over åtte minutter bedre enn det løypeleggerne hadde estimert.
– Dette er helt ekstremt og utrolig morsomt. Jeg trodde ikke at dette kunne skje før om fire år. Jeg trente ikke langdistanse før for fire uker, og jeg har en god del fysisk å gå på før jeg er på nivået til Olav. Det er mye å jobbe med de neste årene, sa Fosser.

Dæhli-trøbbelMagne Dæhli løp inn til 6.-plass etter et trøblete løp. Han endte 5.28 minutter bak.
– I dag følte jeg at alt gikk feil. Jeg mistet også en linse inn til den tiende posten. Jeg slet med å finne kartet og slet med kneet. Det er utrolig kjedelig at det skulle bli slik, sa Magne Dæhli.
VM-debutant Jon Aukrust Osmoen løp inn til 1.43.11 og ble nummer 22.
– Dette ble en tøff affære. Jeg hadde håpet at det skulle løsne underveis, men det gjorde det ikke, sa Osmoen til NRK.
Daniel Hubmann fra Sveits løp inn bronsen. Han hadde 2.58 minutter opp til vinneren Olav Lundanes. Landsmannen Matthias Kyburz var tre sekunder bak Hubmann på 4.-plass.

(©NTB)
Mandag 9. desember 2019
I dag blir det klart om Cissi Wallin hadde lov til å navngi sin påståtte overgriper til 30.000 følgere. Advokat Jon Wessel-Aas råder kvinner til å begrense hvor mange de betror seg til.
Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Mandag 9. desember 2019
Hysj: Riksrevisjonen kritiserer regjeringen i ­hemmelig jager­flyrapport, men Forsvarsdepartementet hevder rapportens gradering gjør det ­umulig å fortelle hvor alvorlig kritikken er.
Mandag 9. desember 2019
• Regjeringens forslag til ny medie­lov, som ble lagt fram tirsdag, innebærer en ny radikalt ny organisering av mediestøtta: Sju fagfolk skal forvalte drøyt 430 millioner kroner uten innblanding fra verken politikere eller bransjen selv.
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Lørdag 7. desember 2019
WHO: Holths bok gir innsyn og innsikt i den kompliserte Syria-krigen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.