Onsdag 14. august 2019
Siv Jensen vil ikke slutte å bruke ord som snikislamisering
Frp-leder Siv Jensen mener alle har et ansvar for å slå ned på muslimhets. Men hun føler ikke selv hun har gått for langt i sin omtale av muslimer.
Publisert: 14 August 06:05
Frp-leder Siv Jensen mener alle har et ansvar for å slå ned på muslimhets. Men hun føler ikke selv hun har gått for langt i sin omtale av muslimer.
– Vi må ikke spore helt av i disse diskusjonene, selv om vi opplever hendelser vi gjerne skulle vært foruten, sier Siv Jensen til NTB.
I kjølvannet av helgens moskéangrep i Bærum har det blusset opp en ny debatt om hvordan muslimer omtales. Under mandagens partilederdebatt sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at vi alle sammen må «gå i oss selv».
– Vi må se oss i speilet, og vi må ta en kraftig dugnad i hva vi sier. Vi i politikken må tenke på at når vi snakker, så skal vi som politikere bygge broer, ikke grave grøfter, sa han.

Ville brukt ordet igjenFrp-leder Siv Jensen har tidligere fått kritikk for måten hun har omtalt muslimer på, blant annet da hun brukte ordet snikislamisering i 2013.
Selv føler ikke Jensen at hun har gått for langt.

– Du har brukt ord som snikislamisering. Er det et ord du ville brukt igjen?

– Ja. Og det har ingenting med å generalisere i forhold til muslimer. Dette var en veldig klar og tydelig diskusjon den gang knyttet til radikal islam. Det representerer fortsatt en utfordring. Ikke bare her, men i store deler av verden, sier Frp-lederen.

– Reflekterer hver eneste dagHun mener at forebygging av muslimhets og høyreekstremisme i stor grad handler om ytringsfrihet og dialog, og at vi må tørre å snakke om «det aller, aller meste».
– Disse tingene blir ikke borte ved at vi ikke snakker om det, sier hun.
Samtidig er Jensen tydelig på at man må slå ned på overtramp.
– Det har vi alle et ansvar for. Særlig gjennom våre egne profiler på sosiale medier.

– Støre ber politikere gå i seg selv. Har du reflektert noe over hvordan du ytrer deg i etterkant av det som skjedde i helgen?

– Jeg reflekterer over det hver eneste dag. Jeg veier alltid mine ord når jeg holder foredrag og deltar i debatter. Men dette er ikke en ny påstand fra Jonas Gahr Støre. Dette brukte han hele valgkampen på i 2017 på også. På å snakke om ord i stedet for politikk.

Vil beholde HRS-støttenDe siste dagene har flere krevd at regjeringen må kutte støtten til den omstridte organisasjonen Human Rights Service (HRS), som blant annet fremmer innvandring- og islamkritikk.

– Skjønner du dem som mener støtten er problematisk?

– Nei. Igjen handler det om ytringsfrihet. Vi bevilger penger til mange organisasjoner som har ulike ståsted. Det er en del av ytringsfriheten og demokratiet vårt, svarer hun.

– Skjønner dem som synes budskapet som HRS sprer er problematisk?

– Det er nå engang sånn at noen er enig med dem, og andre er enig med andre organisasjoner. Så enten må vi ha støtte til flere organisasjoner, eller så må vi kutte støtten til alle organisasjoner. Det er en del av det å leve i et demokrati. Vi må av og til tåle ytringer vi ikke liker – og de kommer fra alle kanter, sier Jensen til NTB.
(©NTB)
Torsdag 22. august 2019
POLITI: Norske moskeer fikk ikke PSTs varsel om en økt trussel fra høyreekstreme. Politi­direktoratet sier at politidistriktene ble bedt om å «opprette dialog» med trossamfunnene.
Torsdag 22. august 2019
• Da Ap-leder Jonas Gahr Støre tirsdag ankom selve episenteret i distriktsopprøret som hjemsøker vårt land, Sandnessjøen, ble han møtt på kaia av rundt 60 bunadskledde aktivister. De fortalte at det koker i nord fordi så mange...
Torsdag 22. august 2019
Kulturrådet har lagt ned innkjøpsordningen for tidsskrifter. Det kan føre til færre tidsskrifter i norske biblioteker, mener Norsk bibliotek­forening.
Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Onsdag 21. august 2019
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.
Onsdag 21. august 2019
• I en usedvanlig hard kommentar om Norges forhold til Russland advarer Kjetil Stormark i nettstedet aldrimer.no mot russisk påvirkning av norsk opinion. Kommentaren er skrevet i kjølvannet av den store russiske militærøvelsen utenfor Norge,...
Onsdag 21. august 2019
Kulturrådet krever at de som søker om tidsskriftstøtte, skal honorere sine bidragsytere etter vedtatte minstesatser. – Urealistisk, mener Tidsskrift­foreningen.
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Tirsdag 20. august 2019
Astrup Fearnleys sponsor anklages for folkerettsbrudd, mens Nasjonal­museet tar imot støtte fra skatte­paradis. Kunstnere mener debatten om «giftige donasjoner» må reises også her hjemme.