Tirsdag 13. august 2019
Uklart når de evakuerte i Brumunddal får flytte hjem
Det er uvisst når de 21 evakuerte beboerne i Brumunddal får flytte hjem. Et halvt døgn etter flommen har forsikringsselskapene allerede mottatt 41 saker.
Publisert: 13 August 15:17
Det er uvisst når de 21 evakuerte beboerne i Brumunddal får flytte hjem. Et halvt døgn etter flommen har forsikringsselskapene allerede mottatt 41 saker.
– Vi er ute med fagfolk fra NVE og geolog for å se på situasjonen. Det er for tidlig å si når de evakuerte kan flytte hjem igjen, men situasjonen er litt bedre enkelte steder, slik at noen mest sannsynlig kan flytte hjem fortere enn andre, sier teknisk sjef Tor Simensen i Ringsaker kommune i Hedmark til NTB.
Kommunen har satt kriseberedskap og opplyser at de jobber kontinuerlig med å få oversikt over situasjonen.

90 personer var uten veiDa flommen kom natt til tirsdag, ble 90 personer uten veiforbindelse, men dette er blitt bedre i løpet av tirsdagen, opplyser Simensen.
– Vi har reparert mye av veien. Store deler av vannet har også gått tilbake, slik at kommunen begynner å få kontroll på situasjonen, sier han.
Kommunen jobber nå med å begrense og reparere skader. Ifølge Simensen har de flere arbeidslag og alt av tilgjengelige ressurser ute i arbeid.
Fra mandag kveld til tirsdag morgen kom det 100 millimeter nedbør i området. Ingen personer eller dyr ble skadd som følge av de store vannmassene.
Operasjonsleder Geir Rune Ekse i Innlandet politidistrikt opplyste til NTB i morgentimene tirsdag at natten hadde vært kaotisk, og at uværet har ført til store materielle skader i kommunen som ligger ved Mjøsas østre bredd.

Store forsikringsbeløpTirsdag ettermiddag hadde forsikringsselskapene Gjensidige, Tryg og If fått inn til sammen 41 skademeldinger. Samtlige venter at antallet vil øke når folk flytter hjem og får oversikt over situasjonen.
Gjensidige har hittil mottatt flest skademeldinger. De har fått inn 20 saker og estimerer det foreløpige skadeomfanget til to millioner kroner.
If har fått inn 14 saker, mens Tryg Forsikring opplyser at de har registrert sju.
– Vannskader er alltid noe av det dyreste, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring til NTB.
Informasjonsdirektør Jon Berge i If sier at saksantallet er stort med tanke på at Brumunddal er et lite område.
Flesteparten av de innmeldte sakene så langt gjelder vannskader, og forsikringsselskapene oppgir at de venter en økning i slike saker i framtiden. Ifølge Meteorologisk institutt kan vi vente en økning i kraftig styrtregn på cirka 40 prosent fram mot slutten av dette århundret.


(©NTB)
Torsdag 22. august 2019
POLITI: Norske moskeer fikk ikke PSTs varsel om en økt trussel fra høyreekstreme. Politi­direktoratet sier at politidistriktene ble bedt om å «opprette dialog» med trossamfunnene.
Torsdag 22. august 2019
• Da Ap-leder Jonas Gahr Støre tirsdag ankom selve episenteret i distriktsopprøret som hjemsøker vårt land, Sandnessjøen, ble han møtt på kaia av rundt 60 bunadskledde aktivister. De fortalte at det koker i nord fordi så mange...
Torsdag 22. august 2019
Kulturrådet har lagt ned innkjøpsordningen for tidsskrifter. Det kan føre til færre tidsskrifter i norske biblioteker, mener Norsk bibliotek­forening.
Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Onsdag 21. august 2019
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.
Onsdag 21. august 2019
• I en usedvanlig hard kommentar om Norges forhold til Russland advarer Kjetil Stormark i nettstedet aldrimer.no mot russisk påvirkning av norsk opinion. Kommentaren er skrevet i kjølvannet av den store russiske militærøvelsen utenfor Norge,...
Onsdag 21. august 2019
Kulturrådet krever at de som søker om tidsskriftstøtte, skal honorere sine bidragsytere etter vedtatte minstesatser. – Urealistisk, mener Tidsskrift­foreningen.
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Tirsdag 20. august 2019
Astrup Fearnleys sponsor anklages for folkerettsbrudd, mens Nasjonal­museet tar imot støtte fra skatte­paradis. Kunstnere mener debatten om «giftige donasjoner» må reises også her hjemme.