Tirsdag 13. august 2019
De evakuerte i Brumunddal får flytte hjem etter flommen
Etter geotekniske vurderinger får de 21 personene som ble evakuert etter flommen i Brumunddal, flytte hjem igjen, opplyser politiet.
Publisert: 13 August 21:20
Etter geotekniske vurderinger får de 21 personene som ble evakuert etter flommen i Brumunddal, flytte hjem igjen, opplyser politiet.
– Alle kan i utgangspunktet få flytte tilbake nå. Det er ikke fare for at hus skal rase sammen, sier operasjonsleder Sissel Svarstad i Innlandet politidistrikt til NTB.
Hun opplyser imidlertid at det ikke er vei inn til alle boligene, og at de som ønsker det, har et stående tilbud om hotellovernatting.

En vei stengtTirsdag kveld er Nyborgveien eneste vei som er stengt, i tillegg er det noen oppkjørsler som ikke er farbare etter den kraftige nedbøren i Brumunddal mandag kveld og tirsdag morgen.
Tirsdag ettermiddag ble det gjennomført en befaring i områdene som er berørt av regnflommen. Til stede var representanter fra Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) sammen med geoteknikere.
Ringsaker kommune og politiet avholdt tirsdag kveld et informasjonsmøte for de evakuerte, opplyser kommunen på sine nettsider.

90 personer var uten veiDa flommen kom natt til tirsdag, ble 90 personer uten veiforbindelse, men dette er blitt bedre i løpet av tirsdagen.
Mye av veien er reparert, og det meste av vannet har gått tilbake. I løpet av dagen har kommunen jobbet med å begrense og reparere skader. Ifølge teknisk sjef Tor Simensen i Ringsaker kommune hadde kommunene flere arbeidslag og alt av tilgjengelige ressurser ute i arbeid tirsdag ettermiddag.
Ingen personer eller dyr ble skadd som følge av de store vannmassene. Men operasjonsleder Geir Rune Ekse i Innlandet politidistrikt opplyste til NTB i morgentimene tirsdag at natten hadde vært kaotisk, og at uværet har ført til store materielle skader i kommunen som ligger ved Mjøsas østre bredd.

Store forsikringsbeløpTirsdag ettermiddag hadde forsikringsselskapene Gjensidige, Tryg og If fått inn til sammen 41 skademeldinger. Samtlige venter at antallet vil øke når folk flytter hjem og får oversikt over situasjonen.
– Vannskader er alltid noe av det dyreste, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring til NTB.
Informasjonsdirektør Jon Berge i If sier at saksantallet er stort med tanke på at Brumunddal er et lite område.
Flesteparten av de innmeldte sakene så langt gjelder vannskader, og forsikringsselskapene oppgir at de venter en økning i slike saker i framtiden. Ifølge Meteorologisk institutt kan vi vente en økning i kraftig styrtregn på cirka 40 prosent fram mot slutten av dette århundret.


(©NTB)
Mandag 18. november 2019
• Hva vil vi egentlig med Nav? Skandalen der minst 48 mennesker ble feilaktig dømt for trygdesvindel ble offentlig kjent 28. oktober, og for hver stein Nav nå løfter opp og kikker under, dukker det opp nye saker som får antallet til å stige.
Mandag 18. november 2019
FN ER BEKYMRET: Bolivias nye regjering gir sikkerhetsstyrker rett til å drepe uten straff og truer journalister som driver «oppvigleri».
Mandag 18. november 2019
Matilda Gustavsson avslørte over­grepene til «kultur­profilen» Jean- Claude Arnault. – Anonyme kilder er nødvendig, men må ikke misbrukes, sier hun.
Mandag 18. november 2019
LANGSIKTIG: ­Opposisjonen har kritisert regjeringens ABE-reform for å være en «brutal ostehøvel». Finansminister Siv Jensen (Frp) tror reformen er kommet for å bli.
Lørdag 16. november 2019
– Hvis ikke skolen forteller historien om norsk kultur og litteratur, står andre krefter parat til å gjøre det, sier lærebokforfatter Mads Breckan Claudi.
Lørdag 16. november 2019
IKKE LETT: Boris Johnson skulle kapre en mengde arbeiderklasse­velgere for å sikre flertall for sin plan om brexit. En måned før valget ser det ikke ut til at han har fått det til.
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Lørdag 16. november 2019
• Det er knapt fire uker igjen til britene går til urnene, og valgkampen er – tradisjonen tro – fylt av brageløfter. I går lovte Labours Jeremy Corbyn gratis breibånd til alle briter. Det skal skje ved en delvis nasjonalisering av British...
Lørdag 16. november 2019
Kongens dag­bøker, som han egenhendig nedtegnet fra 1906 til 1955, er prismet Tor Bomann-Larsen bruker for å skrive historien om Norge i åttebindsverket om kong Haakon og Maud, som nå avsluttes med boka «Kongen». Noen ganger er ikke kongeprismet helt...
Fredag 15. november 2019
STRID: Ansatte ved politihøgskolen mener at styret må trekke seg dersom regjeringen tvinger gjennom studentkuttet ved politiutdanningen i Oslo.