Tirsdag 13. august 2019
INSPIRERTE: Den terrorsiktede nordmannen Philip Manshaus har trukket fram Christchurch-terroristen Brenton Tarrant (midten) som ett av sine forbilder. Her fra rettssaken i Christchurch i juni. FOTO: MARK MITCHELL, AFP/NTB SCANPIX
Ekstrem forakt for kvinner spiller en viktig rolle i høyreekstrem nettkultur og terror:
Menn som hater kvinner
MISOGYNI: Kvinnehat er en sentral ingrediens i høyreekstremisters aktivitet både på nett og i det virkelige liv, bekrefter eksperter.

TERROR

«Det er fødselsratene.

Det er fødselsratene.

Det er fødselsratene.»

Slik åpner Christchurch-terroristen Brenton Tarrant (28) sitt såkalte manifest «The Great Replacement».

Tarrant offentliggjorde dokumentet like før han i mars i år drepte 51 mennesker i to moskeer i Christchurch i New Zealand.

Tarrant skrev om fallende fødselsrater i vestlige land og knyttet fenomentet til feminisme og kvinnefrigjøringen i Vesten. Det er ideer som omfavnes i en rekke høyre­radikale miljøer på nettet og som går igjen i den ideologien som norske Philip Manshaus selv har uttrykt støtte til.

Fakta

Teorien om «Den store utskiftningen»:

• Teorien om «Den store utskiftningen» har vært sentral i flere høyreekstreme terrorangrep begått i seinere tid.

• Blant annet har terroristene i Christchurch og El Paso skrevet at de var inspirert av teorien om at ikke-hvite gjennom innvandring vil «overta og overbefolke» vestlige samfunn der fødselsraten er lav.

• Mange som tror på denne teorien, omfavner også antifeminisme og har gitt uttrykk for kvinnehat.

• Det var franskmannen Renaud Camus som først lanserte teorien i sin omstridte bok «Le Grand Replacement» (2011). Forfatteren hevder i boka at den franske befolkningen er i ferd med å «skiftes ut» grunnet muslimsk innvandring fra Afrika og Midtøsten.

Kvinnefiendtlige utsagn

Philip Manshaus hyllet Christ­church-terroristen og har omtalt Brenton Tarrant som forbilde. Manshaus ble i går terrorsiktet for angrepet på Al-Noor-moskeen i Bærum og for drapet på sin 17 år gamle stesøster.

Inspirert av Tarrant forsøkte Manshaus å filme seg selv mens han angrep moskeen, men fikk det ikke til.

Kort tid før 21-åringen troppet opp i Al-Noor-moskeen med skytevåpen, publiserte han et innlegg på nett­stedet Endchan – en avlegger av det mye omtalte, ytterliggående alt-right-forumet 4chan. I innlegget knytter han seg til flere av den siste tidas høyreekstreme terrorangrep.

I seinere tid skal Manshaus ha uttrykt ekstreme og ­konservative holdninger.

En bekjent av Manshaus sier til TV 2 at han «ytret ­tydelig kvinnefiendtlige ­hold­ninger».

– Han sa blant annet at kvinner burde holde seg på kjøkkenet og ligge unna arbeidslivet, sier mannen til TV 2.

Charlotte Thorleifsson jobber ved Senter for ekstremismeforskning i Oslo og forsker på de beryktede internett­forumene Manhaus har ­frekventert.

– Veldig mye av det materialet jeg har studert, inneholder kvinnehat. De forumene som unge hvite menn radikaliseres på, inneholder mye kvinnehat og kvinnefiendtlig språk. Han er sosialisert inn i det miljøet, sier Thorleifsson.

– Breivik inspirerer andre

Den svenske forfatteren og journalisten Lisa Bjurwald har skrevet flere bøker om høyreekstremisme og fordypet seg i både høyreekstremismens kvinnesyn og internettkultur.

Bjurwald er i dag styremedlem i organisasjonen Teskedsorden, som kaller seg «en stemme for mangfold» i Sverige.

I 2012 dekket Bjurwald rettssaken mot Anders Behring Breivik for svenske medier. Bjurwald trekker linjer fra Utøya-terroristen til den terrorsiktede 21-åringen.

– Det tragiske er at Breivik inspirerer andre personer. Han har åpenbart inspirert denne mannen, sier hun og viser til at Manshaus har postet et bilde av Breivik på det sosiale mediet Instagram.

I sitt såkalte manifest stemplet Breivik feminister som fiender. Han gikk til verbalt angrep mot «kvinners manipulasjon» og det han kalte «feminiseringen av europeiske menn».

– Under Breivik-rettssaken var det ganske nytt at kvinnehatet spilte en så stor rolle, sier hun.

Inspireres av «incels»

Et «ultratradisjonelt» og svært konservativt kvinnesyn har lenge vært sentralt i høyreekstremismen, påpeker Bjurwald. Likevel omtaler hun det at muslimhat og kvinneforakt «går hånd i hånd», som et ganske nytt fenomen.

– Koplingen mellom høyreekstremisme og kvinnehat utvikles, og det har gått ekstremt raskt de siste årene. Om vi ser tilbake på 1980- og 90-tallet, så man stort sett «bare» rasehat i hvit makt-bevegelsen. Nå ser vi at incel-bevegelsen (menn i «ufrivillig sølibat», red.anm.) har eksplodert og blir en del av høyreekstremismen på nett, sier hun.

Bjurwald trekker fram det dødelige angrepet mot et yoga-studio i Florida i fjor, der den selverklærte «incel»-mannen Scott P. Beierle drepte to kvinner og skadet flere, før han skjøt seg selv.

– Florida-gjerningsmannen ønsket bevisst å drepe kvinner. Noen slår dette kvinnehatet sammen med hat mot innvandrere og retter seg mot innvandrerkvinner, sier Bjurwald.

– Kommet for å bli

Manshaus ytret også støtte til terroristen Patrick Crusius.

Crusius er siktet for å ha drept 22 personer i El Paso i Texas tidligere i august. Før angrepet ga han tydelig uttrykk for kvinnehat.

Han skal ha ønsket å drepe spansktalende amerikanere og viste til den samme «utskiftelsesteorien» som Christ­church-terroristen hyllet.

«Mine motiv for dette angrepet var ikke personlig i det hele tatt. Faktisk var ikke spansktalende mitt mål før jeg leste ‘The Great Replacement’», skriver El Paso-terroristen i et fire siders dokument hvor han begrunner angrepet mot Walmart i El Paso.

– Teorien om den store utskiftningen står veldig sentralt. Mens høyreekstrem propaganda ofte fokuserer på innvandrermenn, og hevder at de stjeler og voldtar, blir innvandrerkvinner sett på som «bærere». At de «bærer neste generasjon jihadister». Noen høyreekstreme ser på kvinnelige innvandrere som like «farlige» eller «farligere» enn innvandrermenn, sier Bjurwald.

Hun tror kvinnehatets sentrale plass i alt-right og høyreekstreme nettforum, som har inspirert flere av den siste tidas masseskytinger, er kommet for å bli.

– I denne bevegelsen kan «trender» komme og gå, som dette med å livestreame seg selv. Men dette kvinnehatet tror jeg dessverre blir et vedvarende innslag som vi vil se mer og mer av.

Vold i nære relasjoner

Den amerikanske organisasjonen Everytown har kartlagt masseskytinger i USA over det siste tiåret og finner en sterk sammenheng mellom vold i nære relasjoner og massedrap.

I mer enn 54 prosent av massedrapene hadde gjerningsmannen også tatt livet av en kvinne som sto ham nær – enten et familiemedlem, eller en tidligere eller nåværende partner. Svært mange av gjerningsmennene har tidligere utøvd vold mot kjærester, samboere eller ektefeller.

Philip Manshaus ble stoppet før noen liv gikk tapt i moskeen. Men han er siktet for drap på sin 17 år gamle stesøster, et drap han skal ha utført kort tid før hans mislykkede terroranslag.

utenriks@klassekampen.no

Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.
Onsdag 14. august 2019
PERVERST: Mindreårige jenter og maktmenn på privatjeten «The Lolita Express». Historien om Jeffrey Epstein er historien om de rike og mektiges grenseløse verden.
Tirsdag 13. august 2019
MISOGYNI: Kvinnehat er en sentral ingrediens i høyreekstremisters aktivitet både på nett og i det virkelige liv, bekrefter eksperter.
Mandag 12. august 2019
HAT: Høyreekstreme terrorangrep sprer seg, støttet av en hatsk internettkultur. Ekstremismeforskere tror sensur kan dempe trenden, i alle fall på kort sikt.